banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

ESG Şirketlerin Ajandasında Önemli Bir Yer Bulacak

ESG Sertifika Programı’nın ilk dönemi, IFC ve Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi destekleri ile çevrim içi olarak gerçekleşecek.

Güncel 06.03.2024, 13:00 Melike Kaya Bayram
407
ESG Şirketlerin Ajandasında Önemli Bir Yer Bulacak

TKYD Enstitü, eğitim portföyüne yeni bir sertifika programı ekledi. ESG Sertifika Programı; düzenlediği eğitim ve sertifika programları ile şirketlerde başarılı bir kurumsal yönetim yapısı oluşturmaya destek olmayı amaçlayan TKYD Enstitü tarafından düzenleniyor. ESG Sertifika Programı’nın ilk dönemi, IFC ve Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi destekleri ile 18 Nisan-24 Mayıs tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleşecek. Program; 24 Mayıs tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek mezuniyet töreni ile sona erecek. TKYD üyeleri programa %15 indirimli olarak katılabilecek.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, ESG’nin artık herkesin ajandasında yer alan bir konu haline geldiğini belirterek, “ESG Sertifika Programı’nı; global risklerin artması ve ESG konusunun stratejik öneminin daha belirgin hale gelmesiyle, yönetim kurulu ve icra seviyesinde sürdürülebilirliği odağına almayan şirketlerin kalıcı değer yaratmalarının zorlaşacağı gerçeğinden hareketle tasarladık. Dünya yeni bir denge arayışına doğru gidiyor. Global kaos içerisinde daha da büyük riskler almamak için şirketlerimizin farklılaşması gerekiyor. Önceliklerimizi tanımlayıp, daha hızlı koşabilirsek, fark yaratma şansımız olacaktır. ESG’yi doğru anlar ve adımlarımızı doğru atarsak, Türkiye özel sektörü açısından fark yaratacağımıza inanıyorum.” derken;

Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Akgiray ise; “TKYD’yi ESG konusunu sahiplendikleri için tebrik ediyorum. Dünyada birkaç yıldır her şey çok değişti. Bu konulardan bazıları ESG, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme oldu. Bundan sonra ESG konusunu aklına, gönlüne koyamayan şirketler başarılı olamayacaklar. Üniversite olarak geçen sene bir yola çıktık. Finans merkezimizi dönüştüreceğiz. Bu dönüşümün 3 ana teması olacak.  Biri ESG, biri fintech ve diğeri de kurumsal yönetim olacak.” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cem Avcı da; “ESG esasında bir risk yönetimidir. Bu kapsamda bazı insanlar şirketlerin hayati kararlarını veriyorlar. Bu sertifika programında hem CEO, hem ara kademe yöneticisi, hem de alt kademe yöneticisi bu riskleri yönetebilmek için bir çerçeve oluşturuyor. Çok yakın zamanda büyük bir çevre felaketi oldu. Bir maden işletmesinde kaza oldu. Daha birçok kaza örneği var. Bu kazalara baktığınızda muhakkak birileri yanlış kararlar verdi, mühendislik sınırlarını zorladı, bazı eksiklikler yaptı. Önemli kararlar verilmesi noktasında yanlış kararlar alınması karşımıza çıkıyor. Çalışmalarımızla ve eğitimlerimizle günün birinde ümit ediyorum ki bütün şirketleri bu konuda ikna edeceğiz.” derken;

IFC Orta Asya ve Türkiye Entegre ESG Standartları Programı Ekip Lideri Adalyat Abdumanapova da, “Sanırım hepimiz ESG’nin oldukça kafa karıştırıcı olduğu konusunda hemfikiriz. Herkes iklimden, ESG sürdürülebilirliğinden bahsetse de bunun tam olarak ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Genel olarak ESG’yi üç ana sütunda anlıyoruz; çevresel, sosyal ve yönetim faktörleri. Ancak biz bunu üç ana açıdan görüyoruz: Riskler, girdiler ve fırsatlar.

Riskler, şirketin ekonomik olarak kendini memnun etme ve kendisini iklimden, toplumdan gelebilecek risklerden koruma şeklinin bu olduğu anlamına gelir. Girdiler ise şirketim böyle düşünüyor, nasıl bir etki yaratabilirim. Bu, gezegenimiz ve birlikte çalıştığımız insanlar için iyi bir kurumsal vatandaş olmakla ilgili. Ve her geçen gün daha fazla şirket bunu nasıl başaracağını düşünüyor. Üçüncü boyut ise işle ilgilidir. İşte burada da bahsettiğimiz konseptte diğer tüm kavramlardan farklılaşan ESG kavramının önemini görüyorum. Çünkü fırsat tarafı, şirketin iş üretmesi için tam olarak ESG ile ilgili. Birçok şirketin söylediği gibi, eğer sorunun bir parçasıysak, çözümün de bir parçası olmalıyız. Bu da çalışanlarımız, müşterilerimiz, paydaşlarımız ve diğerleri için hayatı daha iyi hale getirmekle ilgili. Bu sertifika programının bir parçası olmaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu programı rol model alarak dünyanın her bölgesinde uygulayabiliriz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

TKYD Yönetim Kurulu Üyesi, TKYD Enstitü Yürütme Kurulu Üyesi, TKYD ESG Çalışma Grubu Başkanı Av. Nihal Mashaki de “Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlaması standartları 23 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. TKYD olarak biz bu süreçte paydaşlarımızı yalnız bırakmak istemedik. 2022 yılında ESG grubumuzu kurduk. ESG zor bir ama bir o kadar da keyifli bir yolculuk. Bütün paydaşlarımız ve sektörler bize çok destek verdiler. ESG programımız 18 Nisan-24 Mayıs tarihleri arasında sürecek. 9 çevrimiçi ve 1 fiziki eğitim olarak gerçekleşecek. Program kapsamında tecrübe paylaşımına dayalı 2 webinar, vaka çalışması, sürdürülebilirlik liderleri ile öğle yemeği ardından mezuniyet töreni ile program sona erecek. Modüllerde çok değerli isimler ve uzmanlarımız yer alacak. Modülleri zengin bir içerikle hazırladık. Paydaşlarımızı bu yolculukta yalnız bırakmayacağımızı vaat ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@