banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Delta Bakım’da Feyzi Üçok ile global pazardaki hedefler yeniden belirleniyor

Delta Bakım’a Feyzi Üçok’un katılması ile global pazardaki hedeflerde çıtanın yukarı taşındığı yeni dönem başladı. Delta Bakım’ın yeni dönem yol haritasını firmanın Proje ve İş Geliştirme Direktörü Feyzi Üçok ile gerçekleştirdiğimiz röportajda konuştuk. İşte yeni dönemde Delta Bakım’ın global pazardaki bakım faaliyetlerini genişletmek için atacağı adımlar…

Proses Çözümleri 14.12.2023, 08:05 14.12.2023, 01:11 Serkan KIRAÇ
145
Delta Bakım’da Feyzi Üçok ile global pazardaki hedefler yeniden belirleniyor

Delta Bakım ekibinin oluşturduğu sinerji ile kendisini yeni mezun ve henüz işe başlamış bir mühendis kadar enerjik hissettiğini dile getiren Delta Bakım Proje ve İş Geliştirme Direktörü Feyzi Üçok, sahada edindiği 30 yıllık tecrübeyi ülkenin birçok değerli tesisine Delta VN Grup faaliyetleri kapsamında aktarmaya hazırlanıyor. Yeni dönemde mevcut bakım yeteneklerine ve ekipman yetkinliğine yatırım yaparak global pazara odaklandıklarını dile getiren Feyzi Üçok ile Delta Bakım’ın gelecek dönem hedeflerini konuştuk.

Feyzi Bey öncelikle yeni göreviniz hayırlı olsun. Kısaca sektör tecrübenizi ve bulunduğunuz görevleri sizden dinleyebilir miyiz?
Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

 Sektörde 1992 yılında Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi Bakım Biriminde Enstrüman Mühendisi olarak başladım. O dönemde rafineri için büyük öneme sahip olan Hydrocracker Ünitesinin montaj çalışmaları devam etmekteydi. Bu projenin precommutioning, commutioning ve start-up süreçlerinde görev almam, benim için çok iyi bir kariyer başlangıcı oldu. Saha enstrümanlarını (transmitter, kontrol vanası, switch, thermocouple gibi) ve DCS, PLC kontrol sistemlerini, test ve loop check işlemlerini çok hızlı öğrenmeme katkı sağladı.

90 ‘lı yıllarda çoğu kişi DCS sistemlerinin adını bile bilmezken ben çaylak mühendis olarak DCS’te konfigürasyon yapmaya başlamıştım bile. Birlikte çalıştığım ekibimin de yeni nesil kontrol sistemlerini ve smart saha enstrümanlarını öğrenmesi gerekiyordu. Bu nedenle, bakım ekiplerine özel, DCS ve saha enstrümanları hakkında kitapçıklar hazırladım ve onlara eğitim vermeye başladım. Bu eğitim süreçleri de benim kendimi geliştirmeme faydalı oldu.

Mühendislik dönemimde gerçekleştirdiğim önemli işlerden biri de Hydrocracker Ünitesi kontrol vanalarının yedekleri için set-up oluşturmaktı. Bilgisayar yok, cep telefonu yok. En küçük bir tereddütte, sahaya gidip teyit etmek gerekiyordu. Formları elle dolduruyorduk. Yanlış yaparsanız sil baştan yapmanız gerekiyordu. Çok fazla zaman harcamıştım. Bu çalışmalar stok yönetimi konusunda benim için iyi bir tecrübe olmuştu. Ünitelerin sürekliliğini sağlamak için yedek parçanın ne kadar önemli olduğunu ve optimum miktarda stoklanması gerektiğini öğrenmiştim.

1995-2005 yılları arasında Bakım ve Yatırımlar Birimlerinde Enstrüman Şef Mühendisi olarak görev yaptım. Ünitelerin Planlı Duruş çalışmalarında Enstrüman işlerini yönetmeye başladım. Bunun için, Üretim ve Bakım Planlama birimindeki arkadaşlarla birlikte kapsam belirleme, Bakım Planlama birimiyle birimindeki diğer departmanlarla planlı duruş öncesinde kullanılması gereken yedek parça temini, dış hizmet ihtiyacının belirlenmesi ve alınması süreçlerinde görev aldım.

Yatırımlar Bölümünde çalışırken ömrünü tamamlamış ve sürekli sorun çıkaran saha enstrümanlarının yenilenmesi projelerini gerçekleştirdim. Büyük projelerimizden biri olan İzomerizasyon Ünitesinin montaj, precommutioning, commutioning ve start-up olmak üzere tüm süreçlerinde görev aldım. Mevcut ünitelerin iyileştirilmesi için gerçekleştirdiğimiz birçok revamp ve mühendislik projelerinde görev aldım.

2005-2017 yılları arasında Bakım Birimi Enstrüman Başmühendisi olarak görev yaptım. DCS, PLC upgrade, yenileme projeleri gerçekleştirdim. Tank Gauging Sistemi ve tank gauge’lerinin yenilenmesi projesi gerçekleştirdik. Tanklarımızda seviye ölçümünü servo gauge’lerle yapıyorduk. Çok sık arıza yapıyordu. Sektörde de radar gauge kullanımı başlamıştı ve başarılıydı. İyi bir planlamayla kısa sürede tanklarımızın hepsinde radar gauge kullanımına geçildi.

Yine büyük projelerimizden biri olan DHP-CCR Ünitesinin montaj, precommutioning, commutioning ve start-up olmak üzere tüm süreçlerinde görev aldım.

Satış ve Kantar Sistemlerinin bakım, test ve kalibrasyon süreçlerinin yönetimini gerçekleştirdim. 2017-2018 yılları arasında Bakım Birimi Planlama Başmühendisi olarak görev yaptım. Bakım süreçlerini iyileştirme, koruyucu bakım stratejisi oluşturma ve uygulama, uzun, orta ve kısa vadeli bakım planlaması yapma, yüklenici ve hakkediş yönetimi konularında çalıştım. 2018-2023 Bakım Müdürü olarak görev yaptım. Artık sadece Enstrüman bölümü değil, Metal, Mekanik, Elektrik, Planlama ve diğer destek birimleri olmak üzere tüm bakım bölümlerinin sorumluluğunu üstlendim.

Teknikten çok yönetsel becerilerimi kullandığım bir dönemdi. Çalışan memnuniyeti, performans yönetimi, yetenek geliştirme konularında birçok proje çalışmalarında görev aldım. Kariyerim boyunca, yurt içi yurt dışı birçok teknik, kişisel gelişim ve Liderlik eğitim programlarına, FAT’lere, fabrika ziyaretlerine katıldım.  Düzenli olarak Otomasyon Fuarlarına katılarak sektördeki gelişmeleri yakından takip etmeye gayret ettim.

Petrokimya sektöründe işletme, yeni proje ve bu zorlu sahalarda ekip çalışmaları konusunda en çok yaşanan zorluklar nelerdir?
İletişim kazaları. İşi talep eden, planlayan ve sahada işi gerçekleştiren kişiler farklı. Bu kişilerin iş bitene kadar diyalog halinde olmaları gerekiyor. Yapılacak işi keşfini mutlaka sahada yapmaları ve belirli periyotlarda yapılan işin birlikte kontrol edilmesi gerekiyor. Genelde süreç böyle yürümediği için istenmeyen sorunlar yaşanmaktadır

Yapılacak işlerin veya projenin kapsamının doğru şekilde belirlenmemesi. Çok sık rastladığımız sıkıntılardan biri. Sürekli olarak iş kapsamının değiştirilmesi veya arttırılması nedeniyle doğru planlama yapılamamış olunuyor.

Dokümanların güncellenmemesi. Rafineri ve Petrokimya tesislerinde doküman çok çok önemli. Sahada yapılan en küçük değişiklik bile mutlaka ilgili dokümana işlenmelidir. Bunu yapmadığınız taktirde bir sonraki işlerinizde ciddi risklerle karşılaşırsınız. Özellikle son zamanlarda dış hizmet alınan firmaların nitelikli çalışan bulamaması ve buldukları kişilerin İSG farkındalığının düşük olması. Yeni ekipman ve yedek parça tedarik sürelerinin uzun olması. Ürün ve hizmet alımlarında teknik şartnamelerin doğru hazırlanmaması. Bu nedenle ihtiyacınızı karşılayamayan ürün veya hizmet almak zorunda kalırsınız. Satın alma süreçlerinde elma ile armudu karşılaştırmak zorunda kalırsınız.Turnover. Birini yetiştirmek için zaman ve para harcıyorsunuz. Tam verim almaya başladığınızda işten ayrılıyor ve sil baştan yapmak zorunda kalıyorsunuz.

Son görev aldığınız birimde ne tür faaliyetlerde bulundunuz?
Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi Bakım Müdürü olarak çalıştığım dönemde tüm dünyanın kâbusu Covid 19 pandemi dönemini yaşadık. Üretim devam ediyor, çalışanlarımız ekip halinde çalışmak zorunda, kafeteryada birlikte yemek yemek zorunda, işe gidiş-gelişlerde servis kullanıyorlar. Tüm bu zorluklara rağmen gerekli tedbirleri alarak ve yakın takiple bu süreci atlattık. TV’de birçok kez bilim kurgu filmlerde izlediğimiz pandemiyi yaşadık. Pandemi dönemini yaşamış olmak ve aldığımız tedbirler benim için “kriz yönetimi” konusunda büyük bir kazanım oldu.

Geçmiş yıllarda Planlı Duruşlarda farklı pozisyonlarda birçok kez görev aldım. Bakım Müdürü olarak, 2023 Planlı Duruş bakım çalışmalarını yönettim. 2010 yılında Belçika’da katıldığım PSA-USER Conference esnasında edindiğim bilgiler sonrasında Hydrojen PSA Ünitesinde 5 dakikada bir açma-kapama yapan 30 adet Valtek Mark One kontrol vanasını 4.5 milyon cycle açma-kapama yeteneğine sahip bir üst klas vana ile değiştirdik. Benzer şekilde 2015 yılında Almanya BP Lingen rafinerisi ve Z&J firması fabrika ziyaretlerinden edindiğimiz bilgiler ışığında İzomerizasyon Ünitesindeki çok ciddi sıkıntılar yaşadığımız (uzun süreli üretim kaybı) ve çok sık ünitenin duruşuna sebep olan 24 adet büyük size’lı vanaları değiştirme kararı aldık. 2016 yılında projeyi gerçekleştirdik ve şimdiye kadar bir problem yaşamadık.

Şimdi artık sahada birebir edindiğiniz tecrübeleri genç mühendislere ve sektöre yeni girecek çalışanlara aktarma sırası. Delta Bakım ile yollarınız nasıl kesişti, sonrasında süreç nasıl gelişti?
Yaklaşık 30 yıldır bu sektörün içindeyim ve sektördeki hemen hemen bütün tedarikçilerle tanışıyoruz. Delta Vana ve Otomasyon firmasını, kuruluşu olan 2006 yılından beri tanıyorum. 2023 Temmuz ayında emekli olduktan sonra üç ay dinlendim ve ailecek çalışmaya devam etmem konusunda hemfikir olduk. Cem Şanlımeşhur ve Kadir Yılmazoğlu, yeni oluşturacakları “Proje ve İş Geliştirme Direktörü” kadrosu için müşterinin dilinden anlayacak, iletişim becerisi olan, sektörde bilinen ve tecrübeli birine ihtiyaçları olduğuna karar veriyorlar. Bana teklifte bulundular. Benim için yeni bir challenge demekti. Bu teklif bana, masanın diğer tarafına geçip, ülkenin endüstriyel birçok değerli tesisine Delta VN Grup faaliyetleri kapsamında destek olma fırsatı veriyordu.  Teklif beni çok heyecanlandırdı. Delta VN Grup firmasının birçok çalışanını tanıyordum, düzgün ve kıymetli insanlardan oluşuyor. Firmanın, vizyoner, kurumsal yapıya sahip ve sürekli gelişime açık olması sebebiyle teklifi kabul ettim. Cem Bey’i ve Kadir Bey’i uzun yıllardır tanırım. Hep birlikte çok güzel işler başaracağımıza inanıyorum.

Proje ve İş Geliştirme Direktörlüğü görevinde gerçekleştirmeyi planladığınız faaliyet ve çalışmalar neler olacak, bundan sonra markada sizinle birlikte planlanan yol haritasını sizden dinlemek isterim.
Öncelikle ürünlerimizi kullanan ve hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimizi ziyaret edeceğiz. Onları dinleyip ihtiyaçlarını öğreneceğiz. Müşterilerimize tesislerindeki üretimin sürekliliğini sağlamaları konusunda tavsiyelerimizi sunacağız. Kendi insan kaynağı ile vana test ve bakım yapma kabiliyeti olmayan firmalara profesyonel çözüm önerilerimizle gideceğiz. Dış kaynak kullanmayan  müşterilerimize ise çalışanlarının yetkinliklerini arttırma fırsatları sunacağız. Bir yandan da orta ve uzun vadeli hedeflerimiz titizlikle oluşturuyoruz.  2024, yeni hedeflerimizin sonuçlarını alacağımız bir yıl olacak.

Delta Bakım, Delta Vana ve Otomasyon’un enstrümantasyon ve kontrol vanaları alanında ağır sanayi ve zorlu saha şartlarında ekipmanlarıyla edindiği tecrübeleri müşterilerine çözüm olarak aktardığı yine Delta V Grup’un çatısı altında yer alan bir diğer marka. Bu know-how ile markanın güçlü ve dinamik ekibi çalışmalarınızda size nasıl bir enerji sağlıyor?
Ben yıllarca Delta Vana ve Otomasyon ürünlerini birçok sahada kullandım. Özellikle planlı duruşlarda Delta Bakım firmasından hizmet aldım. Hem ürünlerin hem de hizmet kalitesini çok iyi biliyorum ve takdir ediyorum. Ürün iyi, hizmet iyi, ekip güçlü. Yapacağımız tüm işlerde kendinizi daha güvende hissediyorsunuz.  Arkadaşlar çözüm odaklı ve pozitif yaklaşıyor. Herhangi birinden bir bilgi bir doküman istediğimde çok kısa sürede geri dönüş yapıyorlar. Çalışma arkadaşlarım benden yaşça genç… Ancak şirketteki bu sinerji ile ben de kendimi yeni mezun işe başlayan biri kadar enerjik hissediyorum.

Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarında gelecek dönem için Delta Bakım’da yapılanma, yatırım ve benzeri planlarınız olacak mı?
Hedeflerimizi belirledik, ona gidecek yolları ve araçları da… Planlamamızı detaylandırıyoruz. Delta Bakım’da insan kaynağımızı arttıracağız. Mevcut çalışanlarımızın yetkinliklerini arttırmak ve ihtiyaç duyacağımız test ekipman yatırımlarını yapmak hedeflerimiz arasında olacak. Ayrıca orta vadede Delta Bakım’ın kapsamını genişletmeyi planlayacağız. Delta Bakım faaliyetlerimiz yurt içi sınırlı olmayacak. Kabiliyetlerimiz çerçevesinde yurt dışında da yeni fırsatları kovalayacağız.

Gelecek dönem iş gündeminiz ve benzeri konularda son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bana zaman ayırıp bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Henüz Delta VN Grup’ta çok yeniyim. Tüm ekiple birlikte güzel işler başaracağımıza inanıyorum. Son olarak, çalışma hayatım boyunca İSG konusunda rol model olmaya çalıştım. Bizim sektörde İSG’nin ne kadar önemli olduğunu anlatma gayreti içinde oldum. Birlikte çalıştığım arkadaşlarıma, emniyet kurallarına uymayı yaşam kültürleri haline getirmelerini önerdim.  Bu fırsatla, sektör temsilcisi olan okuyucularımıza bir kez daha bu konunun önemini hatırlatmak istedim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@