banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Kapak Kapama Proseslerinde Payımızı Yükseltmek İstiyoruz

Gıda ve İçecek sektörüne endüstriyel otomasyon alanında kullanılan hareket kontrol ve kontrolcü grubu, algılama, tanımlama, izlenebilirlik ve makine emniyeti projeleri için çözümler ürettiklerini ifade eden Dostel Otomasyon Teknik Satış Mühendisi Cem Esenboğa, Delta Electronics’in SCARA Robotları ile gıda sektöründe dolum makineleri üzerinde kapak kapatma proseslerindeki pazar paylarını artırmayı planladıklarını söylüyor.

Robotlu Uygulamalar 31.01.2023, 09:35 31.01.2023, 01:50 Serkan KIRAÇ
101
Kapak Kapama Proseslerinde Payımızı Yükseltmek İstiyoruz

Sıvı dolum, toz dolum, shrink, vakum paketleme, sleeve ve etiket aplikatörü projelerinde devreye alma ve ürün tedariki sağlayan Dostel Otomasyon’un güncel gıda ve içecek sektörü projelerinin detayları üzerine Dostel Otomasyon Teknik Satış Mühendisi Cem Esenboğa ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.  

Dostel Otomasyon’un Gıda ve İçecek sektörü için sunduğu ürün, sistem ve yazılım çözümlerini tanıyabilir miyiz?
Öncelikle Merhabalar. Ben Cem Esenboğa. Yaklaşık 1.5 yıldır Dostel Otomasyon firmasında Teknik Satış Mühendisi olarak görev almaktayım. Dostel Otomasyon olarak Gıda ve İçecek sektörüne Endüstriyel Otomasyon alanında kullanılan Hareket Kontrol ve Kontrolcü grubu, algılama, tanımlama, izlenebilirlik ve makine emniyeti gibi birçok alanda ürün tedariği, teknik destek ve otomasyon projeleri kapsamında çözümler üretmekteyiz.

Peki, sensör tarafındaki çözüm partnerleriniz Pizzato ve Leuze ile oluşturduğunuz çözümleri tanıyabilir miyiz?
Çözüm partnerlerimiz olan Leuze ve Pizzato markaları ile; Algılama grubu çözümlerimiz endüktif, kapasitif, optik, ultrasonik ve fiber optik sensörlerdir. Tanımlama ve izlenebilirlik grubu çözümlerimiz 1D ve 2D barkod okuma sistemleri, RFID okuma-yazma sistemleri ve akıllı kameralarıdır.

Makine emniyeti grubu çözümlerimiz manyetik ve RFID switchler, menteşe switchler, mekanik switchler, selenoid bobinli kapı kilitleri, RFID teknolojili kapı kilitleri, güvenlik ışın bariyer ve perdeleri, alan tarayıcıları, emniyet rölesi ve emniyet PLC ürünleridir. Emniyet PLC ürün grubunda Leuze ve Pizzato yazılım ücretsiz olarak müşterilerimizin kullanımına sunulmaktadır.

Yakın dönende gıda ve içecek sektöründe gerçekleştirdiğiniz kapsamlı birkaç projenin detaylarını öğrenebilir miyiz? Gelen talep neydi, proje süreci nasıl işledi?
Gıda ve İçecek sektöründe ağırlıklı olarak sıvı dolum, toz dolum, shrink paketleme, vakum paketleme, sleeve ve etiket aplikatörleri gibi birçok konuda proje devreye alma desteği ve ürün tedariği sunmaktayız. Yakın zamanda makine üreticisi bir partnerimizin sıvı dolum hattı ve hattın devamında sleeve makinesinin bulunduğu bir projede otomasyon ihtiyaçları bulunuyordu. Bu projede A’dan Z’ye tüm otomasyon ve elektrik ürünlerinin tedariği ve devreye alınması gerçekleştirildi. Bu projede yeni nesil kontrolör, servo sistemlerimiz, algılama, tanımlama ve makine emniyeti ile ilgili ürün gruplarımız kullanılmıştır.

PRK 3 Serisi  Fotoelektrik Sensör - CRT Serisi Kontrast Renk Sensörü ve GSX14-E Kombine Çatal Sensörü

Proje için seçilen ürünleri talebi karşılık tavsiyenizi ve devreye aldığınız çözümün teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
Proje konfigürasyonunda;

PLC olarak DELTA AS228P-A

HMI olarak DELTA DOP-110IS.

Servo sürücü olarak A2 SerisiCANopen haberleşme protokolü.

AC Sürücüler için DELTA MS300 Serisi.

Optik Sensörler için Leuze HT3C ve PRK3C Serileri.

Güvenlik için Pizzato marka emniyet rölesi ve manyetik switch.

Devreye alma sonrası elde edilen avantajlar neler oldu, bu örnek projede?
Delta Servo motorları kullandıktan sonra müşterimizle birlikte önceden kullanılan servo motorlara göre daha stabil ve daha sessiz bir çalışma gözlemledik. Bununla birlikte ekranlarımızın arka plan makrosu ile bazı durumlarda kullanılmayan sürücülerin haberleşmelerini aktif/pasif ederek hem kullanıcının hem üreticinin işlerini kolaylaştırdık. Yine ekranlarımızdaki LUA Programı ile sorunları mail yolu ile arıza ve bakım gibi ihtiyaçları azalttığını gözlemledik.

Dostel Otomasyon’un geniş ürün gamı ile çok sayıda çözümü tek elden sunma avantajına ek olarak sensör, otomasyon ve robot ürün ve çözümleri konusunda pazarda fark yaratan kullanıcı dostu, teknik özellikleri nelerdir?
Otomasyon ürünlerinde DELTA markası ile birçok projede her türlü ihtiyaca göre birden fazla seçenek ile konfigürasyon imkanı sunmaktadır.

Leuze ile gıda sektörüne özel Cleanproof ürünlerimiz ile birçok farklı ürünün varlık kontrolünden, izlenebilirliğe kadar çözüm sağlamaktayız.

Pizzato ile gıda sektöründe yine paslanmaz ürünler ile mekanik switch ve güvenlik çözümleri ile imkanlar sağlamaktayız.

Tabi bu 3 güçlü marka ile doğrudan birçok projeyi bizim ile baştan sona bitirmesi partnerimiz için hem zamandan hem de ekonomik olarak avantaj sağlamaktayız.

 Ürün ve yedek parça temin süreleriniz ne kadardır, özellikle hangi ürün serisi ve yedek parçalarında talepler alıyorsunuz?
Ürünlerimizin hemen hemen hiçbirinde tedarik problemi çekmemekteyiz. Çalıştığımız büyük makine üreticilerinin ürün tedariğini sağladığımız için beraberinde bu ürünlerin stok yönetimi için oldukça çaba göstermekteyiz. Geçtiğimiz zorlu Pandemi döneminde bile partnerlerimize herhangi bir tedarik problemi yaşatmadığımızı söyleyebiliriz. Tabi burada markalarımızın yönetimlerinin de payı büyüktür. Stokta olmayan ürünlerimiz için ise ortalama 10-12 haftalarda termin süresi ile bu dönem şartlarında oldukça hızlı bir şekilde cevap verebilmekteyiz.

Bunların dışında genel satışını yaptığımız ürünlerin dışında Ethercat haberleşme protokolüne sahip Servo sürücülerimize oldukça yoğun talepler oldu. Burada hali hazırda satışını yaptığımız A2 Serisi ve yeni çıkardığımız B3 ve A3 Serisi servolarımız partnerlerimize cevap vermekteyiz.

 Gıda ve içecek sektörü başta olmak üzere takibe aldığınız projeler neler olacak? Ajandanızda yer alan proje ve yatırımlar nelerdir 2023 yılında?
Bildiğiniz üzere Delta yakın zamanda 6 eksen ve SCARA robot ürünlerini piyasa sürdü. Bununla beraber bizimde gıda sektöründe özellikle Dolum Makineleri üzerine kapak kapama proseslerinde kullanılmasını ve ilgili alanda pazar payımızı yükseltmek istiyoruz. Bu süreçte Delta Türkiye ve Leuze Türkiye ile birlikte partnerlerimize çözümlerimizi en efektif şekilde sunmayı hedefliyoruz.

2023 yılı hedeflerinizi ve markanız adına öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Bölgesel partnerliğini gerçekleştirmekte olduğumuz önemli markaların 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da piyasa beklentilerini karşılayarak hedeflerimizi tamamlamak istiyoruz. 2022 yılı markaların stok yönetimi ve teknik yeterlilik açısından sorun yaşadığı bir dönem olmuştur. Biz bu doğrultuda 2022 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz planlı stok yönetimi çalışmaları ve teknik eğitim programlarımızı 2023 yılı özelinde de devam ettireceğiz.

 Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Yeni yılda herkes için sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir dönem olmasını ümit ediyorum. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@