banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

PROJELERDE YATIRIMLAR KISA SÜREDE DÖNÜŞ SAĞLADI

Otomotiv sektörünün 1 dakikasının dahi önemli olduğunu hatırlatan Mürsel Kocaağa, operatör performansından bağımsız olarak elde edilen daha kısa çevrim süreleri, sıfır hata ile daha yüksek kalite ve daha düşük işletme maliyetine bağlı olarak, sektörde gerçekleştirilen robotlu üretim yatırımlarının daha kısa sürelerde dönüş sağladığını ifade ediyor.

Robotlu Uygulamalar 28.02.2022, 15:26 Serkan KIRAÇ
446
PROJELERDE YATIRIMLAR KISA SÜREDE DÖNÜŞ SAĞLADI

Otomotiv sektöründeki hız ve esneklik ihtiyacı kaynaklı güncel yatırımlarını dergimize taşıdığımız Şubat sayımızda, Stäubli’nin Ağasan Makine ile sektörde gerçekleştirdiği en güncel başarı hikayeleri üzerine markanın Bölge Satış Müdürü Kazım Örnekal ve Ağasan Makina Genel Müdürü Mürsel Kocaağa ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Ağasan Makina Genel Müdürü Mürsel Kocaağa

Ağasan Makine’nın çözümlerini tanıyabilir miyiz, hangi alanlarda ne tür çözümleri bulunuyor?
2003 yılında 100 metrekare bir alanda kurulan Ağasan Makina, bugün Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde 3.200 metrekare bir alanda özel makine imalatı ve mühendislik faaliyetlerini sürdürmektedir. Ağasan Makine başta otomotiv sektöründeki ihtiyaçları iyi analiz etmesi sayesinde güvenli adımlar atarak, kaliteli hizmet anlayışından ödün vermeden hızla büyümekte ve kendini geliştirmektedir. Tasarım, talaşlı imalat ve yazılım departmanlarnın firma bünyesinde olması ile müşterilere tek çatı altında kusursuz hizmet avantajı sağlar.

Gerçekleştirilecek robot yatırımı öncesinde simülasyon çalışmaları gibi yatırımla elde edilecek verimlilik seviyelerinin tespiti ya da gereksiz yatırımların önceden tespit edilmesi noktasında sağladığınız avantajlar nelerdir?
Müşterilerin öncelikle talep ve ihtiyaçlarını doğru şekilde tespit ederek nihai etkin çözümü fizibilite çalışmaları ile sağlıyoruz. Fizibilite çalışmaları ile robot yerleşimi, robot erişim kontrolü, atalet analizi ve çevrim süresi hesabı gerçekleştiriyoruz.  Ayrıca ölçme, kesim vb. uygulamalarında ise robot ile demo uygulamaları sağlıyoruz. Tüm bu verilerin ışığında proje teknik detayları ve proje bütçelerini müşterilerimize en ideal çözüm ile sunuyoruz.

Ağasan Makine’nin son dönemde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı ve özel projeleri kısa kısa tanıyabilir miyiz? 
Son dönemde ihracata yönelik otomotiv sektörü aydınlatma segmentinin ihtiyaçlarını karşılayan robotlu makine projelerimiz oldu. Beraberinde yatırım ve işletme maliyetlerini azaltarak, proses sürelerinin azaltıldığı hat içi (inline) ve hibrit hat sonu (eol) robotik ölçüm hücreleride önemli işlerimizin arasında yer alıyor.

Otomotiv sektörünün günümüz robot teknolojisi yatırım gündemleri ve en güncel robot teknolojisi ya da robot tipi talepleri nelerdir?
Otomotiv sektöründe uzun yıllardır robotik uygulamalar gerçekleştiriliyor. Fakat dünya çapındaki piyasa koşullarında robotik uygulamalarda daha yüksek hız ve daha yüksek hassasiyetin gerektiği uygulamalara yönelik talepler söz konusu.

Bunun yanı sıra verimlilik analizleri için toplam sahip olma (ROI) bedeline bakıyoruz. Bu anlamda yatırımlarımızda sadece başlangıçta değil uzun vadeli toplam bedel anlamında da Stäubli öncü marka olarak seçimlerimizde ön plana çıkıyor.

Stäubli Robotik yeni nesil SIL3-PLe güvenlik seviyesinde, insanla yan yana çalışabilen kafessiz robot teknolojileri sunuyor. Ayrıca 2 m. max. erişim sağlayabilen ve 40 kg. max. yük taşıyabilen robotları sayesinde kolaboratif bir teknoloji ile sağlıyor.

Stäubli ile yollarınız nasıl kesişti, her iki marka ekibi arasında nasıl bir sinerji söz konusu? Bu markanın globalde edindiği sektör tecrübeleri size ve projelerinize ne tür katkılar sağlıyor?Otomotiv sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda her üretilen parçanın ölçülmesi ve tersine mühendislik ile parçaların kalıp datasının elde edilmesi amacıyla geliştirilen hücre çalışmaları kapsamında Stäubli Robotik ile yollarımız kesişti. Denemelerimiz sonucunda proses için gerekli olan yüksek yörünge hassesiyetini, patentli dişli kutusuna sahip absolute kalibreyi Stäubli robotların sağlayabildiğini deneyimledik. %100 ölçüm uygulamalarında konvensiyonel CMM ölçümü ile 2-3 dakika süre de gerçekleştirilebilirken Stäubli Robotik ile yarım dakikada ölçüm rahatlıkla tamamlanabiliyor. Ayrıca prosese uygun robot seçimi esnasında globalde gerçekleştirilen uygulama çözüm örneklerinin tarafımıza sunulması proje sürecini pozitif etkiledi.

Stäubli ile yakın dönemde gerçekleştirdiğiniz bir Otomotiv sektörü projesini tüm teknik detayları ve süreçleriyle sizden dinleyebilir miyiz?
Son olarak gerçekleştirdiğimiz inline ölçüm sisteminde, fikstür üzerinde çoklu komparatör sistemi ile manuel olarak gerçekleştirilen proseste, önce robotlu demo çalışması sonucunda çevrim süreleri tespit edildi. Ardından hücre içerisinde ölçüm noktalarına erişim kontrolü ve atalet analiz çalışmaları Stäubli Robotik Ekibi i tarafından gerçekleştirildi. Kısacası devreye alma esnasında ve sonrasında Stäubli Teknik Destek Ekibi tüm taleplerimiz için profesyonel destek sağlamıştır.

Projede seçilen robotları, teknik özelliklerini, başka hangi sektör ve uygulamalarda kullanıldıklarını öğrenebilir miyiz?
Projede tercih edilen absolute kalibre robotlarımız otomotiv başta olmak üzere beyaz eşya ve metal sektörlerinde lazer kesim, parça işleme, çapak alma ve ölçüm uygulamalarında kullanılıyor. Böylelikle robotumuzun sahip olduğu patenli dişli kutusu ve kompakt yapı sayesinde üstün yörünge ve tekrarlanabilirlik hassasiyetinin titreşim olmadan gerçekleştirebilir.

Devreye alma sonrası sahada ne tür avantajlar sağlanmış oldu? Yatırımın işletmeye faydaları neler oldu?
Otomotiv sektörünün 1 dakikasının dahi önemli olduğu, operatör performansından bağımsız olarak daha kısa çevrim süreleri, sıfır hata ile daha yüksek kalite ve işletme maliyetlerinin azalmasına bağlı olarak yatırımlar kısa sürede geri dönüş sağladı. Kaliteli ürün ve teknik destek ile sürdürülebilir üretim gerçekleştirildi.

Stäubli Bölge Satış Müdürü Kazım Örnekal
Önümüzdeki dönem için birlikte yürütmeyi düşündüğünüz sektör özel ya da sektör haricinde başka projeleriniz var mıdır?
Bundan sonraki süreçte sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, anahtar teslim projelerimiz ile robotik olarak çözüm sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca çok istasyonlu hatlar dahil olmak üzere robotik uygulamalar gerçekleştirilmesi planlanlanıyor.

Son olarak 2022 yılı için Ağasan Makina ve Staubli’nin odaklanmayı planladığı yeni sektör ve sahalar olacak mı? Alınan projeler, devam eden projeler ve iş hacmi konusunda yeni yıl değerlendirmeleriniz ya da ön görülerinizi dinleyebilir miyiz?
Geçtiğimiz yıllarda pandemi ve çip krizlerinden ötürü yaşanan üretim kayıplarını karşılamak amacıyla 2022 yılının genel olarak çok yoğun geçeceği görüşündeyiz.  Stäubli Robotik ile birlikte Togg, Ford ve Renault projelerinin yan sanayi firmalara yansıması ile yeni projelere imza atacağız.

Ayrıca ARGE çalışmalarını tamamladığımız robotik %100 ölçüm makinesinin otomotiv başta olmak üzere metal, beyaz eşya ve diğer sektörlerde de projelendirmeyi istiyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
2022 yılı içerisinde üretim adetlerinin artışıyla özellikle ihracat projelerinde oluşan talepleri anahtar teslim özel çözümlerimizle karşılamak istiyoruz. Proje çözümlerini simülasyon ve fizibilite çalışmalarımız ile müşteri özelinde daha verimli ve tercih edilebilir hale getirmeyi arzu ediyoruz.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@