banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Paketleme ve ambalaj sürecinde yüzde 100’e varan doğruluk sağlıyor

İş birlikçi robotların hızlı kurulum, kolay progranma, esnek ve güvenli kullanım olmak üzere dört temel avantaj sağladığını vurgulayan Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, ambalaj ve paketleme bölümü süreçlerinde standart ve yüksek kalitede paketleme yapabilen cobotların bu sayede, yüzde 100’e varan sipariş doğruluğuna imza attığını söylüyor.

Robotlu Uygulamalar 05.10.2021, 09:27 Serkan KIRAÇ
1340
Paketleme ve ambalaj sürecinde yüzde 100’e varan doğruluk sağlıyor

Universal Robots Cobot’larının her zaman yüksek hassasiyet ve titizlikle çalışarak hammaddenin en verimli ve etkili şekilde kullanılmasını da sağladığını ifade eden Kandan Özgür Gök ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide; markanın güncel cobot projelerini ve bu projelerle işletmelere sağladığı avantajları tüm detayları ile siz okurlarımız için dergimizin ekim sayısına taşıdık.

Kandan Bey, Universal Robots’un Türkiye birimlerini, birim faaliyetlerini ve hizmet verdiği sektörle ürün gruplarını kısaca tanıyabilir miyiz?
Universal Robots olarak 2005 yılından bu yana insanla iş birliğine dayalı kolaboratif robotlarımız yani cobot’larımız ile çözümler sunmaya devam ediyoruz. Bugün dünyada Universal Robots, 50’den fazla ülkede 55 bin adet cobot’la robotik teknoloji alanında faaliyetlerini sürdürüyor. Hızlı kurulumu, kolay programlaması, esnek ve güvenli kullanımıyla cobot’lar, firmanın büyüklüğü ya da ürünün özelliği ne olursa olsun her türlü üretim tesisine entegre edilebiliyor. Cobot’lar, üretimde kalite artışı, hammadde kaynaklarında tasarruf sağlarken yeni pazarlara açılma ve rekabette avantaj sunuyor. Üstelik hızlı bir yatırım geri dönüşüne sahip. Cobot teknolojisi KOBİ’lerin otomasyonlu üretime en hızlı, en verimli ve en kolay geçebileceği teknoloji. Büyük işletmeler içinse cobot teknolojisi alışılagelmiş otomasyon kültüründen farklı şekilde sunduğu önemli avantajlarla maliyetlerin düşmesini sağlarken, esnek ve çevik üretimin önünü açıyor.

Universal Robots’un cobot’ları, otomotiv ve yan sanayi, elektrik-elektronik ve teknoloji, havacılık ve savunma, metal ve talaşlı imalat, gıda-içecek ve tarım, plastik ve polimerler, mobilya ve ekipman, medikal, kozmetik ve kimya sektörlerinde; montaj, dağıtma, yüzey işleme, makine besleme, malzeme taşıma, paketleme-paletleme-etiketleme, çapak alma, kalite kontrol ve kaynak gibi pek çok uygulamada kullanılıyor. Ayrıca hızlı bir değişimin yaşandığı günümüz hizmet, sağlık gibi pek çok alanda da kullanım imkanı buluyor. Bir başka deyişle cobot’larımızla ürün ya da sektörden bağımsız olarak her türlü talebe hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz.

Universal Robots CB serisinde 3, 5, 10 kg ve e-Series ailesinde 3, 5, 10, 12,5 ve 16 kg taşıma kapasitesi seçenekleriyle tüm uygulama süreçlerinde sorunsuz bir şekilde yer alıyor.  Cobot’lar, “Tak-Çalıştır ve Üretime Başla!” başla konseptiyle UR+ ekosistemi içinde sunulan UR+ kompenentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) otomotiv ve yan sanayi sektöründeki üreticilerin cobot uygulamalarını kendi özel ihtiyaçlarına uygun şekilde entegre etmesini olanak sağlıyor.

Günümüz robot teknolojileri endüstride neler sağlıyor, gelecekte ne tür teknolojilerden söz ediyoruz?
Artık küreselleşen dünyanın hızlı değişen taleplerine cevap vermek isteyen üreticiler, üretim teknolojilerinde yenilikçi çözümler aramaya yöneliyor. Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından yayınlanan 2020 Dünya Robotik Raporu’na göre 2025 yılında tüm robot pazarında cobot’ların oranının yüzde 40 olması öngörülüyor.

Kolaboratif otomasyon teknolojisi, konvansiyonel robot teknolojisinin önünde yer alarak daha da hızlı bir şekilde gelişmeye devam edecek. Cobot’lar sadece üretimde yer almakla kalmayacak. Gelecekte hizmet, eğitim, eğlence gibi farklı alanlarda karşımıza daha çok çıkacak ve günlük hayatımızın bir parçası haline gelecek. Bir başka ifadeyle kolaboratif robot kullanabilen doktorlar, sağlık mühendisleri, robotik tarım operatörleri gibi yeni multidisipliner meslekler daha fazla ön plana çıkmaya başlayacak. Bu yeni gelişmeler, insana özgü iş yapma şekillerini daha nitelikli kılacak.

Endüstrinin iş birlikçi robotlardan bekledikleri kullanıcı dostu özellikleri nelerdir? 
İş birlikçi robotların temel olarak dört temel avantajı var: hızlı kurulum, kolay programlanma, esnek ve güvenli kullanım. Endüstrinin değişen ihtiyaçlılarını göz önünde bulundurarak ürettiğimiz cobot’larımız her zaman yüksek hassasiyet ve titizlikle çalışarak hammaddenin en verimli ve en etkili şekilde kullanılmasını da sağlıyor. Birçok sektörün üretim prosesinde yer alan cobot’lar, en az hammadde ile en katma değerli üretime katkı sağlıyor. Ayrıca, üretimde insan hatası sebebiyle yaşanan kayıpların önüne geçiyor.

15 ve 17 sabit güvenlik fonksiyonuyla, risk analizine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlar ile yan yana, esnek bir üretimin kapılarını açan cobot’lar, dar alanda tüm eksenlerde ± 360 derece dönüş kabiliyetine sahip. Tüm sektörlerde kısa sürelerde kurulan cobot’lar, 220V priziyle yeni bir enerji yatırımına ihtiyaç duymuyor. Hem düşük işletme maliyetiyle hem de üretimde sağladığı verimlilikle üreticilerin yatırım geri dönüşünü kısa sürede almasını sağlıyor.

Cobot'ların kullanıcı dostu sezgisel el kumandası olmasının yanı sıra robot kolunu elle hareket ettirerek de programlama imkânı olması diğer önemli avantajları yer alıyor. Çalışanları monoton, riskli ve tekrar eden sıkıcı işlerden de kurtaran cobot’lar, onların cobot uzmanı ya da cobot programcısı gibi yeni kalifiye iş pozisyonlarında çalışmasına fırsat tanıyor. Cobot’lar ayrıca çalışanları ergonomik açıdan zorlayan ağır yüklerden kurtarıyor. Kaynak, lazer kesim, polisaj ve boyama gibi iş sağlığı ve güvenliğini riske eden işlerden de çalışanları kurtaran cobot’lar, iş yerine aidiyet duygularını geliştiriyor. Artan mesai ya da vardiya sürelerine bağlı olarak çalışanlarda meydana gelebilecek dikkat dağınıklığı ya da yorgunluk gibi sorunlar yaşanmıyor.

Cobot'lar, uzmanlık seviyesinde beceri sahibi olmayan kişiler tarafından bile kurulabiliyor. Bir cobot’u kutudan çıkarıp basit bir programlama yapmak sadece 60 dakika sürüyor. Otomasyonunun herkes için erişilebilir, kolay anlaşılabilir olması için UR Akademi’yi hayata geçirdik. Yeni nesil cobot’ları kullanmayı öğrenmek isteyen herkes UR Akademi internet sayfasından Türkçe’nin de dahil olduğu 16 dil seçeneğiyle ücretsiz, e-sertifikalı, çevrim içi eğitim fırsatıyla 87 dakika içinde cobot programcısı olabiliyor. 

Sektörün günümüzde en çok talep ettiği çözümler ve ürünler nelerdir, üretici ve son kullanıcıların güncel sistem taleplerini sizden öğrenebilir miyiz?
Cobot’ların sağladığı avantajlar otomasyon alanında önemli farklar yarattığı için herhangi bir endüstride herhangi bir uygulama için kullanılabiliyor. Bu anlamda sağladığı avantajlar endüstri ve endüstri dışında sağlık ve hizmet sektörü ve hatta eğitim alanında da çok farklı amaçlarla katma değer sağlıyor.

Universal Robots olarak müşterilerimizle kurduğumuz iyi iletişim sayesinde önemli pazar fırsatlarına cevap hızla verebiliyoruz ve kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Örneğin, UR10 cobot’umuzu müşterilerimizin talepleri doğrultusunda geliştirerek yük taşıma kapasitesini 10 kg'dan 12,5 kg'a çıkardık. UR10e bu sayede makine besleme uygulamalarında daha ağır parçaların yüklenmesi, boşaltılması, ağır ürünlerin paketlenmesi gibi taşıma görevleri için artık daha verimli.

UR+ ekosistemimizde bulunan SGC uygulamasında iki duyu birlikte çalışıyor, görme ve dokunma. SGC Uygulama Kiti, akıllı nesne tanıma ve esnek kavramayı tek bir sezgisel sette birleştiriyor. Kamera sistemi, zayıf aydınlatma koşullarında bile tanımlı bir düzlemde iş parçalarını güvenli bir şekilde algılıyor ve çarpışma kontrolleri dahil olası tutuşları hesaplıyor. Böylece cobot’larımız yüksek hassasiyet gereken tüm işlerde rahatlıkla kullanılabiliyor.

Ambalaj ve paketleme uygulamalarına özel çözümlerinize birkaç örnek alabilir miyiz?
Ambalajlama ve paketleme birçok sektörün verimliliği ve kar artışı için en önemli adımlar arasında yer alıyor. Satılan ürünün doğru paketlenmesi, kullanıcıya sorunsuz ve zarar görmeden ulaşması markanın imajına da büyük katkı sağlıyor. Düzgün paketlenmeyen ürünlerde yaşanacak sorunlar ürünün iade edilmesine bağlı olarak işletmelerin hem maliyetini artırıyor hem de zaman kaybına yol açıyor. Prestij kayıplarına dahi yol açabilecek bu aksaklıkların önüne geçebilmek, her zaman aynı standart ve yüksek kalitede paketleme yapabilen cobot’larla mümkün oluyor. Cobot’lar, paketleme ve ambalajlama bölümlerinde yüzde 100’e varan sipariş doğruluğuna da imza atıyor.

Hızlı tüketim ürünleri sektöründe dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Unilever, Polonya Katowice fabrikasında çayın paketlenmesini hızlandırmak ve çalışanlarını ergonomik olmayan işlerden kurtarmak istiyordu. Yorucu olan paketleme ve paletlemeyle ilgili tekrarlayan ve manuel yapılan işler için personel bulmak da zordu. Bu engelleri çözmek için Universal Robots’tan çözüm istediler. UR10 cobot’umuzla test çalışmaları yaptık. 6 adet UR10 cobot’umuzla Unilever’in Katowice'daki fabrikasında çayın paketlenmesi görevindeki iki üretim hattını tamamen otomatik hale getirdik. Şirket böylece cobot’la, sekiz saatlik bir vardiya süresince yaklaşık 1100 kutuyu paketleyebiliyor.

Son dönemde gerçekleştirdiği en kapsamlı projenin detaylarını bizlerle paylaşır mısınız?
Otomotiv sektöründe birçok farklı uygulama gerçekleştirmiş ve deneyimlemiş biri olarak; Group PSA'nın Fransa'daki, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Sochaux fabrikasında devreye aldığı cıvatalama uygulamasını örnek gösterebilirim. Cobot’un eksenlerinin ±360 derece dönüş kabiliyetiyle aracın altına oldukça esnek şekilde girebilmesi, hafif kompakt yapısıyla cobot’un alışılmadık şekilde “hatta alan kaplamadan” konumlandırılması, çalışanlarla iş birliği içinde çalışma konseptine kusursuz şekilde adapte olması ile klasik üretim algılarını değiştiren bir proje. Çok kısa sürede devreye alınması, kolay programlanması ve yüzde 100 izlenebilir üretim yapısıyla da fark yaratıyor. Bu örneği internet sitemizde detaylı bilgilerle ve video kaydıyla inceleyebilirsiniz.

Group PSA, “Geleceğin Fabrikası” projesinin bir parçası olarak üretimi modernize etmeyi, üretim hattını kompakt hale getirmeyi ve araçların maliyetini düşürmeyi amaçlamıştı. Aynı zamanda, operatörler için çalışma koşullarını iyileştirmek, üretimde verimliliği artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak isteniyordu. Otomobillerin gövde montaj hatlarındaki cıvatalama uygulamalarında iki adet UR10 robot konumlandırılarak tüm hedeflere ulaşıldı. Robot, diğer montaj işlemlerinde aynı anda çalışan operatörleri rahatsız etmeden araçların iki tarafına cıvatalama uygulaması gerçekleştirebiliyor.

Devreye alma sonrası sahada ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
Universal Robots; Group PSA'nın Fransa'daki fabrikasında kolaboratif robotlarının kullanılmasıyla maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra geliştirilmiş geometrik toleransı ve operatörler için daha iyi ergonomik çalışma koşulları sağlanmış oldu. Cobot’un kolay programlama özelliği sayesinde, bu proje özelinde entegrasyon süreci sadece 1 ay sürdü. Cobot’lar, Group PSA’nın Fransa, İspanya ve Slovakya’daki üretim tesislerinde kullanılmaya başlandı. Fabrikada, 200 binden fazla otomobilin üretilmesinde sıfır hatayla yüksek verimlilik sağladı.

Klasik üretim yöntemlerinin yenilikçi bir bakış açısıyla değiştirildiği bu örnek proje, cobot’ların insanla nasıl uyumlu çalışabildiğinin en güzel örneklerinden biri sayılabilir. Bir yandan çalışma ergonomisine ve verimli üretime, diğer yandan da direkt olarak ürüne kakı sağlayan bir uygulama olarak oldukça başarılı bir iş çıkarıldı.

Aslında bu başarı hikâyesinden sonra cobot ile üretime geçmeyi amaçlayacak benzer işletmeler için ilk aşamada önerilerinizin neler olacağını merak ediyoruz. Sunacakları avantajları konuştuk fakat doğru bir entegrasyon için ilk olarak nereden başlanmalı ve sonrasında ne tür adımlarla devam edilmeli?
Cobot’lu otomasyonla tanışmak isteyenler, kolaboratif robotlarımızın genel tanıtımını yaptığımız demo rezervasyonu alabiliyor. Ücretsiz demo hizmetimizi çevrim içi de sunduğumuzu ayrıca belirtmek isterim. Uzmanlarımız, demo uygulaması planlaması yaptığımız firmaların tesislerine giderek bilgiler veriyor ve tavsiyelerde bulunuyor. Bu demo uygulamasıyla “cobot nedir ve nasıl çalışır?”, “firmanın ihtiyacına en uygun uygulama hangisidir?” gibi sorulara yanıt verirken; projenin fizibilitesini de değerlendiriyoruz. Benzer sektörlerde hayata geçen projeleri örnek gösteriyor, karlılık ve yatırım geri dönüşü rakamlarını paylaşıyoruz.  Satış öncesinde müşterilerimizle “uzmana sorun” şeklinde çevrim içi toplantılar da yapıyoruz. Üreticilerin cobot’u kullanmak istediği üretim uygulaması özelinde müşteriye giderek kendi sahalarında cobot’un tanıtıldığı demo uygulamaları gerçekleştiriyoruz.

Ayrıca Cobot’lu otomasyona geçmek isteyen herkes UR Akademi üzerinden günün her saati bilgi edinebiliyor. İnternet sitemiz üzerinden ulaşılabilen UR Akademi; robotik otomasyon alanında herhangi bir deneyimi olmayanlara bile programlamayı öğrenme imkânı sunuyor. Bu sayede otomasyon önündeki engelleri azaltıyoruz. Bununla birlikte internet sitemizden cobot kullanımı ile ilgili ücretsiz e-kitaplara, uygulama bazlı kılavuzlara ve bloglara ulaşılabiliyor. Böylece, cobot’lu otomasyona geçmek isteyen herkese yol gösteriyor, öneriler sunuyoruz. Daha fazla programlama eğitimi almak isteyen öğrenciler, çalışanlar ve işletme sahipleri, en üst düzey cobot programlamayı sürdürmek için Yetkili Eğitim Merkezleri’mizi ziyaret edebiliyor.

KOBİ’lerin otomasyona daha kolay ulaşması için kampanyamız da bulunuyor. 2021 yılının ikinci çeyreğinde başlattığımız kampanyamızla, KOBİ’lerin otomasyona geçiş sürecinde yaşadıkları sıkıntıları çözmek için çalışmalar yapıyoruz. “Dönüşüm için bugün başlayın!” mottosuyla yürüttüğümüz kampanya ile üretimlerini daha güvenli, daha verimli ve daha kârlı hale getirmek isteyen KOBİ’lerin vakit kaybetmeden cobot kullanımına geçmeleri gerektiğini tüm platformlarda anlatıyoruz. Cobot’ların otomasyona geçiş için en kolay, en uygun maliyetli ve sürdürülebilir ileri robot teknolojisi olduğunun bilinmesini sağlıyoruz. Ayrıca konvansiyonel robot teknolojisini kullanan firmalara da farklı bakış açıları ve yenilikçi çözümler sunarak daha yalın, esnek ve verimli şekilde robot otomasyonunu üretim tesislerine entegre edebileceklerini gösteriyoruz.

2022 yılı için yeni ürün, yatırım - yapılanma planlarınız nelerdir? Son olarak eklemek istedikleriniz ve ajandanızda yer alan konuları öğrenelim…
Universal Robots olarak eğitim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Bu sebeple gelecek yılda da hem KOBİ’lere hem de eğitim dünyasına yönelik eğitim kampanyalarımız devam edecek. Çünkü endüstriyel dönüşüm sadece üretim alanında değil temelden, hatta ilkokul çağından başlayarak desteklenirse sonuca ulaşabiliriz.

KOBİ’lere yönelik “Dönüşüm için bugün başlayın” mottosuyla devam ettirdiğimiz kampanyamız önümüzdeki yılda da sürecek.  Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine KOBİ’lerin çok daha aktif bir şekilde yer almasını hedefliyoruz. Universal Robots internet sitesi üzerinden kaydolabilecekleri internet seminerleri düzenleyerek küresel ortak ağımızdan elde ettiğimiz bilgi ve deneyimleri KOBİ’lerle paylaşmaya devam edeceğiz. Ayrıca talep eden tüm işletmelere cobot teknolojisi uygulamaları hakkında değerlendirmeler sunmayı ve demo çalışmaları yapmayı sürdüreceğiz. Robotik ve otomasyon süreçlerine farklı bariyerler sebebiyle başlayamayan ya da başlamakta zorlanan tüm ölçekteki KOBİ’ler için ürünler, ekosistemler, kılavuzlar, eğitimler sunacağız. Bu kampanyamızın olumlu etkilerini gelecek yıl daha net göreceğimizi düşünüyorum.

Ayrıca “Cobot ile sınıflarda teoriden pratiğe geçin!” mottosuyla başladığımız kampanyalarımız da gelecek yıl devam edecek. Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde UR3 cobot’u ile devam eden kampanyada öğrenciler; Türkçe, ücretsiz ve çevrimiçi UR Akademi eğitimlerine katılıyor, cobot’un kurulumu ve programlanmasıyla ilgili temel bilgiler ediniyor. Önümüzdeki yıl bu kampanyanın Türkiye genelinde yaygınlaşması hedefliyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@