banner143

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Eib 17’ inci Moda Tasarım Yarışması’nda Büyük Ödül

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin bu sene 17’inci kez düzenlediği EİB Moda Tasarım Yarışması başvuruları başladı.

Endüstri Güncel 11.11.2022, 10:30 Melike Kaya Bayram
53
Eib 17’ inci Moda Tasarım Yarışması’nda Büyük Ödül

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin bu sene 17’inci kez düzenlediği EİB Moda Tasarım Yarışması başvuruları başladı. Başvurular https://eib.modatasarimyarismasi.org/ adresinden yapılıyor. Katılım için son tarih 30 Aralık 2022.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “2004 yılından beri ülkemizin genç tasarımcılarına kendini gösterme, özgün, yenilikçi, kreatif tasarımlarla ülke sınırlarını aşarak dünyaya isimlerini duyurma fırsatı veriyoruz. Tasarımcılarımız EİB Moda Tasarım Yarışmamız ile dünyanın en prestijli tasarım okullarında okuyor. Bugüne kadar Moda Tasarım Yarışmalarında dereceye giren 20’nin üzerinde tasarımcı Bakanlığımızın bursuyla dünyaca ünlü moda okullarında master yapma fırsatı yakaladı. Bu hem gençlerimiz hem Türk Moda Endüstrisinin gelişimi hem de ülkemiz için ciddi bir kırılma noktası.” dedi.   

EHKİB Sosyal Organizasyonlar ve Yarışma Komitesi Başkanı Tuğba Hazar, “EHKİB olarak bütün projelerimizde olduğu gibi tasarım yarışmalarımızda da vizyonumuzun ana eksenini sürdürülebilirlik oluşturuyor. Bu yıl 17’incisini düzenlediğimiz Moda Tasarım Yarışmamızda, sürdürülebilir moda kavramının önemini SEED konseptimiz ile öne çıkarıyoruz. Gençlerimize, tasarımcılarımıza yaptığımız yatırımlar, sektörümüzün geleceğinin teminatıdır. Bu sene toplam nakdi ödülümüzü de yükselttik. “Season free” olarak oluşturacakları Kadın ve Erkek Hazır Giyim koleksiyonlarını görmeyi heyecanla bekliyoruz. Yarışmamızın finalini 2023 yılı Mayıs ayında yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

EİB Moda Tasarım Yarışması hakkında

Bugüne kadar sektöre Emre Erdemoğlu, Merve Uçar, Mahmut Ağaç, Özlem Erkan, Orkun Sevim, Harun Çifçi gibi başarılı tasarımcıları kazandıran Moda Tasarım Yarışmamız geçmiş senelerde Uyanış, Karnaval, Göç, Manipulasyon, Giz, Varoluş, Re-FORM, Newstalgia, The Message Tech-tility ve Contact-less temaları ile organize edildi. EİB 17’inci Moda Tasarım Yarışmasının bu seneki teması ise SEED- Tohum.  

Yurtdışı eğitim bursu ve dünyanın en ünlü fuarlarını ziyaret etme şansı

Yarışma kapsamında ilk üç dereceyi alan finalistler nakdi ödüllerin yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın onayı halinde yurt dışında eğitim fırsatına da sahip oluyor. İlk 10 finalist bu ödüllerin yanında EHKİB Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde yine EHKİB tarafından milli katılım organize edilen moda sektörünün önde gelen moda fuarlarını ziyaret hakkı elde ediyor. (Bu kapsamda ziyaret edilen fuarlar: Fransa/Paris’te senede 2 kez düzenlenen Premiere Vision Paris fuarı ile Almanya-Münih’te senede 2 kez düzenlenen Munich Fabric Start fuarı)

EİB 15.Moda Tasarım yarışmasının finalistlerinden Selen Tavtın İtalya-Milano’da bulunan Domus Academy’de, 15.yarışma finalistlerinden Ayşe Kaya Fransa-Paris’te bulunan Instıtut Français de la Mode moda okulunda, 16.yarışmanın finalisti Eda Polat ise İtalya-Milano’da bulunan NABA moda okulunda eğitimlerine devam ediyor.

Ocak-Ekim döneminde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı 17,8 milyar dolara ulaştı

Türkiye’nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı Ocak-Ekim döneminde yüzde 7 artışla 17,8 milyar dolar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise yüzde 2 ivmeyle 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. EHKİB’nin ihracatındaki ilk üç ülke; 289 milyon dolarla İspanya, yüzde 8 artışla 287 milyon dolarla Almanya, 110 milyon dolarla ise Birleşik Krallık.

EİB 17’inci Moda Tasarım Yarışması teması: SEED / TOHUM

Oluşum sürecinin başlangıcı olarak tohumu konumlandırdığımızda, derin kavramlar içinde buluruz kendimizi, Teşşekkül (biçim kazanma oluşma), Tekevvun (var olma, doğuş, oluşma). Algılarımızın sınırlarını zorladıkça varoluştan yok olma tekrarının boşluklarınızı doldurabilme kabiliyetine erişiriz.

Sınırlı kaynaklarla dolu bir dünyada, insanın sınırsız isteklerine ve gereksinimlerine cevaptır tohum. Var olmanın temeli olan tohum kavramı, varoluşçuluk akımınızda içinde barındırır, Varoluşçuluk, bireyselliğin ön plana çıktığı ve insan varlığının tüm yönleriyle incelendiği felsefi bir sistemdir. Bu akımda, özgürlük ve sorumluluk kavramları ön plana çıkar. Bu nedenle, önce kendi varlığına sonra diğer insanlara sorumludur. İşte tamda bu sebepten sürdürülebilir moda kavramının önemi SEED konsepti ile öne çıkıyor, modanın tüketimini ve artık tüketilmişi tekrar var etme çabasını bu bağlamda tekrar fark ediyoruz.

EİB 17. Moda Tasarım Yarışması’nda tasarımcıların mentoru ise moda tasarımcısı Özlem Erkan olacak.

Ödüller neler?

-Birincilik Ödülü 100.000 TL

İkincilik Ödülü 75.000 TL

Üçüncülük Ödülü 50.000 TL.

-Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü:

-Yurtdışı Fuar Katılımı

Not: İlk 10 finalistin koleksiyonları Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda her yıl düzenlenmesi beklenen Türkiye Tasarım Haftası etkinliğinde sergilenecektir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@