banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Lenzing, Tekstilde Renk Kaybını Azaltan İnovasyonunu Tanıttı

Öncelikle iç giyim ve şekillendirici giyim ürünlerinde endüstriye öncülük edecek inovasyon, sonrasında dış giyim ve hazır giyimde kullanılacak.

Endüstri Güncel 06.06.2023, 11:00 Melike Kaya Bayram
13
Lenzing, Tekstilde Renk Kaybını Azaltan İnovasyonunu Tanıttı

Selüloz bazlı özel elyaf üretiminde dünya markası Lenzing Group, selülozik elyaflardan üretilen kumaş ve giysilerin yüksek sıcaklık gerektiren işlemlere dayalı üretim süreçleri sırasında sararmasını azaltan yeni bir inovasyona imza attı. Tekstil sektörünün en önemli sorunlarından yüksek sıcaklıkla kalıplamanın neden olduğu renk atması ve sararmaya çözüm bulan inavosyon, sürdürülebilir üretimi desteklemeye yardımcı olacak. Hali hazırda sentetik elyaflarda renk atma sorunlarını en aza indirmek için kimyasallar kullanılabilirken, bu yöntem ahşap bazlı selülozik elyaflar için etkili olamıyor. Lenzing'in geliştirdiği yeni çözümle birlikte bu sorun azalarak, kumaş üreticilerinin ahşap bazlı selülozik elyaflarla ürettiği açık renkli giysilerin üretim ve boyama süreçlerinde karşılaştığı sorunlar ortadan kaldırılacak.

Lenzing bunun ötesinde, giysilerin sıcaklıkla yapıştırılması işlemleri ve geleneksel dikişin yerini alacak sıcaklıkla yapıştırılan yapışkan bantları ve birleştirme makinelerini içeren dikişsiz dikiş işlemleri gibi diğer potansiyel uygulamaları keşfetmek için de gerekli hazırlıkları yapıyor.

Lenzing Elyaf Birimi Teknik Pazarlama ve Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rex Mok, yeni teknolojiyle ilgili olarak şunları kaydetti: “Renk kaybı endüstrimizde uzun süredir karşılaşılan bir sorun. Devam eden inovasyonlarımız ve üretici ortaklarımızla yaptığımız yakın işbirlikleri sayesinde, sık karşılaşılan bu teknik soruna çözüm ürettik. Bunun yanında, iç çamaşırı ve dış giyim ürünlerinde selülozik elyafların kullanımını artırmaya yönelik attığımız bu adımla değer zincirinde sürdürülebilirliğin daha da artacağını öngörüyoruz. Yeni teknolojik inovasyonumuzla TENCEL™ Lyocell ve Modal elyaflar gibi selülozik elyafların uygulanmasının yaygınlaşması konusunda gösterdiğimiz çabalar daha da güçlenmiş oldu. Bu selülozik elyaf türleri, hali hazırda sürdürülebilir ahşap kaynaklarından elde ediliyor ve çevreye karşı sorumlu süreçlerle üretiliyor. Bu inovasyon da tekstil değer zincirinin sürdürülebilir gelişimine yönelik genel çerçevede benimsediğimiz yaklaşıma hizmet edecek.”

Ürün estetiği arttıkça sürdürülebilir selülozik elyaflar için tasarımda yeni olanaklar ortaya çıkacak

Yüksek sıcaklıkla kalıplamanın neden olduğu renk atması ve sararma sorunları, geçmişten beri giysi üretiminde kaçınılmaz bir sorun olmaya devam ediyor. Sentetik elyaflarda renk atma sorunlarını en aza indirmek için kimyasallar kullanılabilirken, bu yöntem ahşap bazlı selülozik elyaflar için etkili olamıyor. Lenzing'in geliştirdiği yeni çözümle birlikte bu sorun azalarak, kumaş üreticilerinin ahşap bazlı selülozik elyaflarla ürettiği açık renkli giysilerin üretim ve boyanma süreçlerinde karşılaştığı sorunlar ortadan kalkıyor.

Bu inovasyondan faydalanacak Lenzing'in üretici ortakları, daha kapsamlı bir renk ve ton yelpazesiyle, tüketici markalarına daha fazla kumaş ve giysi çeşidi sunabilecek. Bu kapsamda üreticilerin farklılaşan ihtiyaçları göz önüne alınacak. Lenzing'in teknik uzmanları, elyaf ve kumaşların teknik analizini ve tavsiyelerini sunabilmek ve giysi üretiminin son aşamasına kadar kesintisiz destek sağlamak üzere kumaş üreticileriyle yakın bir şekilde çalışacak.

Yelin Ürün Geliştirme Müdürü Li Wei ise, “Müşterilerimiz, yüksek sıcaklıkla kalıplama işlemi sırasında kumaşlarda oluşan sararma sorununun ciddi bir biçimde iyileştirilmesini çok olumlu karşılıyor. Lenzing ekibinin işleme çözümü ve teknik desteği, süreçleri bizim için de kolaylaştırarak farklı kumaş ve renk kombinasyonları yakalayabilmemizi sağladı.” dedi.

İç ve dış giyimin yanı sıra hazır giyimde de endüstrinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler

Lenzing'in geliştirdiği yeni teknoloji ilk etapta dünya genelinde dikişsiz iç giyim ve şekillendirici giyim ürünlerinde kullanılacak. Daha sonra proaktif bir stratejiyle aynı çözüm dış giyim ve diğer hazır giyim ürünlerinde de kullanılmaya başlanacak. Dikişsiz teknikle ya da sıcaklıkla yapıştırma yöntemiyle üretilen su geçirmez giysiler, rüzgarlıklar, ceketler ve hava koşullarına dayanıklı diğer giysilerde de bu sayede renk seçenekleri ve tasarım olanakları çeşitlendirilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@