banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

SAMPAŞ Holding ve İTÜ iş birliğiyle AKİM hayata geçiyor

SAMPAŞ Holding ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi’ni (AKİM) hayata geçirerek birlikte çalışmaya başladı.

Endüstri Güncel 14.07.2023, 10:30 31.07.2023, 14:40 Melike Kaya Bayram
50
SAMPAŞ Holding ve İTÜ iş birliğiyle AKİM hayata geçiyor

Akıllı şehir teknolojilerinin uygulanması alanında öncü şirket SAMPAŞ Holding, İTÜ ile Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi’ni (AKİM) hayata geçirerek dijital ikizler aracılığıyla akıllı şehirler yaratma vizyonunda birlikte hareket ediyor. Dünyanın en önemli teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ ve SAMPAŞ Holding’in bu çalışması kapsamındaki ilk adımı, İTÜ Ayazağa Kampüsü'nün dijital ikizini oluşturmak oldu. Türkiye'nin ilk dijital ikiz tabanlı akıllı kampüs projesi olan çalışma, SAMPAŞ Holding ve İTÜ'nün akıllı şehirler ve dijital ikizler odaklı araştırmalar yürütmesine, öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü öğrencilerin ortak bilimsel çalışmalar planlamasına, uygulamasına ve geleceğin insanı merkeze alan şehirlerini tasarlayacak olan mühendislerin yetiştirilmesi olanak sağlayacak.

Şehirlerin iyileştirilmesi ve geleceğin kentlerinin tasarlanmasında başlangıç noktası niteliği taşıyacak iş birliğinin beklenen faydaları arasında ilgili sektörel alanlarda uygulamalı eğitim, sektörel bilgi birikiminin ilerletilmesi, ortak bilimsel çalışmalar ve bilimsel çıktıların teknolojiye uygulanabilirliğine yönelik bilimsel faaliyetler ile ulusal ve uluslararası yayınların hazırlanması yer alıyor. SAMPAŞ Holding ve İTÜ’nün gerçekleştirdiği bu iş birliği kapsamında; öğrencilerin ve araştırmacıların kullanımı için SAMPAŞ Holding’in "Akıllı Şehir Yönetimi ve İnovasyon Merkezi" ve “Dijital İkiz Yazılım Platformu” da İTÜ'nün kullanımına sunulacak.

SAMPAŞ Holding ve İTÜ arasındaki inşa edilen bu birliktelik kapsamında, akıllı şehirler ile ilgili yurt içi ve yurt dışı ticari iş birlikleri geliştirilirken, 6 yıl içerisinde İTÜ ve SAMPAŞ tarafından yerli bir dijital ikiz yazılımı oluşturulacak.

İTÜ adına proje yöneticisi olan Geomatik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi, aynı zamanda “İTÜ Ulusal Coğrafi Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Uygulama-Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU, “SAMPAŞ ile yaptığımız bu özel iş birliği kapsamında geleceğin kentlerini bilim ve teknoloji temelli olarak tasarlayıp geliştirmeye çalışacağız. Her geçen gün hızlı nüfus artışlarıyla yönetimi zorlaşan şehirlerin bilgi teknolojilerine dayalı olarak idaresi kaçınılmaz bir hal almıştır. Ancak tüm bunların sürdürülebilirlik kavramı içerisinde altyapıdan üstyapıya insan odaklı olarak çok daha dinamik bir şekilde yönetilmesi gerektirmektedir. Artık şehirlerde karar vericileriler ve bireyler için en küçük bir bilginin dahi çok değerli olduğu günümüzde bilgi teknolojilerine ihtiyaç daha da artmıştır. Bu proje kapsamında Ar-Ge esaslı olarak akıllı şehirlere ilişkin her türlü inovatif çözümler üretilirken, öncelikle İTÜ Merkez Kampüsü ve şehirlerimiz en uygun akıllı mekân modelleri geliştirmeye yönelik uygulama alanlarımız ve laboratuvarlarımız olacaktır. Ayrıca bu proje üniversite-sanayi iş birliği için de çok özel bir örnek teşkil edecektir” dedi.

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip KARAKAYA, “Öncelikle dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ ile böyle uzun soluklu bir yolculuğa çıktığımız için çok heyecanlıyız. Bu yolculuğun ülkemiz ve dünyamız için öneminin farkındayız. Bu yolculuğun ilk durağı olan AKİM ile birlikte geleceğinin şehirlerinin tasarlanması konusunda büyük bir adım attık. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi şehirlere taşınıyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak. Bu da şehirlerde 2,5 milyar daha fazla insanın yaşayacağı anlamına geliyor. Şehirler bugünden itibaren insanı merkeze alarak yeniden tasarlanmalı. Bizim bugünden, bugün ve gelecek için hazırlanmamız gerekiyor. İTÜ ile yaptığımız yol arkadaşlığı sonucunda ortaya çıkan proje sayesinde Türkiye’deki şehirlerin daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kılacak dünya standartlarında bir akıllı şehir çözümü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu iş birliği ile protokol kapsamında akıllı şehirler ile ilgili yurt içi ve yurt dışı ticari iş birliklerinin geliştirecek ve dijital ikiz yazılımı 6 yıl içerisinde İTÜ ve SAMPAŞ olarak yerlileştireceğiz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@