banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Türkiye’nin de İçinde Yer Aldığı ECCO MEA’DA Bayrak Değişimi

Bu yıl tüm dünyada 60. yılını kutlayan, tasarım ve teknolojiyi bir potada başarıyla eriten Danimarkalı ayakkabı ve deri markası ECCO’da iki önemli bayrak değişimi yaşandı.

Endüstri Güncel 26.12.2023, 11:15 Melike Kaya Bayram
21
Türkiye’nin de İçinde Yer Aldığı ECCO MEA’DA Bayrak Değişimi

Bu yıl tüm dünyada 60. yılını kutlayan, tasarım ve teknolojiyi bir potada başarıyla eriten Danimarkalı ayakkabı ve deri markası ECCO’da iki önemli bayrak değişimi yaşandı. Şirketin ileriki dönemde açılacak mağazalarına rehber olabilecek nitelikteki Manhattan’daki ilk tasarım mağazasının açılışında görev alan ve geçici bir süreliğine bölge liderliği pozisyonunu yürüten ECCO Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Deniz N. Erda, 1 Aralık’ta ECCO Amerika başkanı ve CEO’su olarak göreve başladı. Erda’dan boşalan pozisyona ise uzun yıllardır Deniz Erda ile birlikte çalışan perakende direktörü Reshma Shetty Peter atandı.

Manhattan’daki mağazanın açılışı ile beraber bölgede görev almak üzere Amerika’ya gittiğini dile getiren Deniz N. Erda “Şirketimizin CEO’su Panos Mytaros’un teklifi üzerine görevi kabul ettim ve 1 Aralık itibarı ile de göreve başladım. Göreve başladıktan çok kısa bir süre içinde de 60 yıl sonra New York Manhattan’da ilk Alpha konseptli mağazanın açılışını gerçekleştirdik.” dedi

“ECCO Türkiye geçen sene en karlı yılını yaşadı”

“2013 yılında ECCO Türkiye’ye giriş yaptığında marka bilinirliği çok azdı. Şirketin kuruluş aşaması ve sonrası tüm dünyada yaşanan olumsuz bazı olaylar nedeniyle zorluklarla geçti. Yurt dışındaki üst düzey yöneticiler marka ile stratejik kararları yılda birkaç defa alırken, biz Türkiye’de her hafta bu kararları almak durumunda kaldık. Aynı şekilde enflasyonist ortamda her ay perakende fiyatlarında düzenlemeye gittik. Bununla beraber 2019 yılı itibariyle Türkiye’de ciddi oranda kar yapmaya başladık.” diyen Deniz N. Erda alım gücü yüksek tüketiciyi yakalamanın önemine de vurgu yaptı “ECCO Türkiye geçen sene en karlı yılını yaşadı. 2022’deki başarının en önemli faktörleri ise yabancı turist ve covid’ten sonraki alışverişin etkisiydi. Geçen yıl yabancı turist oranı %40 ve Türk tüketici oranı %60 iken bu yıl bu oran %81 Türk ve %19 yabancı olarak değişti. Türkiye alım gücü düşük bir ülke olmasına rağmen alım gücü yüksek %10’luk kesimi yani 8 milyon tüketiciyi yakaladığınız zaman işlerinizde krizi hissetmenize imkân yok.”

“Dünyadaki 2200 mağaza arasında İstinye Park 1 numara oldu”

“Geçen sene tüm dünyadaki karlılık açısından bir numaralı mağaza İstinye Park’taki mağazamızdı. Karlılık sağlamak için iki yöntem vardır; giderleri azaltmak ve ciroyu artırmak. Bizim her zaman odaklandığımız şey ise satışı ne kadar artırabileceğimizdir. Biz İstinye Park’ta satışı her hafta farklı kampanyalar yaparak arttırmayı başardık. Geçen yılki turist sayısının fazla olması da yine bizim en büyük destekçilerimizden biri oldu. Doğru zamanlarda doğru fiyat artışları yaptık. Geçen seneki müşteri oranımız %54 Türk ve %46 yabancıydı. Bugün tüm dünyada 2.200 adet mağazamız bulunuyor ve İstinye Park tüm bu mağazaların arasında birinciliği elde etti.”

“Toplam satışımızın yüzde 20’si online mağazamız üzerinden gerçekleşiyor”

“İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun ve Antalya’da olmak üzere şu anda Türkiye’de toplam 20 mağazamız bulunuyor fakat e-ticaret tarafında da oldukça aktifiz. Toplam satışımızın %18 ila %20’sini online mağazamız üzerinden gerçekleştiriyoruz.”

“Kendi enerjimizi üretiyor; deriyi susuz yıkıyoruz.”

“Bugün tüketicilerin bir markanın ürününü satın alırken en dikkat ettiği konulardan biri de sürdürülebilirlik. Gururla söyleyebilirim ki, ECCO bu anlamda birçok markanın önünde. Bunların başında da ‘kendi enerjisini kendi üreten bir marka’ olmanız geliyor. ECCO bütün üretim tesislerinde bunu gerçekleştiriyor.

Deri yıkaması dünyadaki en zor işlerden biridir. ECCO’da yıkadığımız derilerin suyu tamamen toprak sulanabilir bir şekil alana kadar arıtılıyordu. Fakat son iki yıldır susuz yıkamaya geçtik, yani deriyi susuz yıkıyoruz. Dolayısıyla doğaya hiçbir şekilde deriyle ilgili atık bırakmıyoruz.  Aynı zamanda bu durum daha az koku oluşmasına yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre susuz yıkama yöntemimiz sayesinde dünyada yaklaşık 10 bin kişinin bir yıllık su ihtiyacı kadar bir su miktarından tasarruf sağlamışız. 2030’daki amacımız ise tamamen sıfır atık projesine geçmek.”

“ECCO çalışanlarının yüzde 60’ı kadın”

Deniz N. Erda, ECCO’da kadın çalışandan yana pozitif ayrımcılık uygulandığını dile getiriyor. Erda, “Dünyadaki tüm ECCO çalışanlarının %60’dan fazlasını kadın personelimiz oluşturuyor. Bu gurur verici bir durum.” diyor.

Başarılı CEO, ayakkabıların satışında cinsiyete göre dağılımın bölgeye göre değiştiğini söylüyor. Middle East’te erkek ağırlıklı bir pazar söz konusuyken; Türkiye’de bu rakamın kadın ürünlerinde %55, erkek ürünlerinde %45 olarak tanımlandığını dile getiriyor.

ECCO’da yeni dönemin adı “Dönüşüm”

Danimarkalı ayakkabı ve deri markası ECCO, 60. yılını yeni bir yaratıcı vizyonla, yeni bir döneme girerek kutladığını duyuruyor. Deri konusunda dünyanın önde gelen markalarına deri tedariği sağlayan marka, her zaman yenilik, sorumluluk, önce insan yaklaşımı gibi değişmez değerlerinin yanına yeniden canlanan, yeniden enerji kazanan ve yeni bir görünümü de ekleyen ECCO, koleksiyonlarını da modern dünya için cesurca yeniden yorumlama ve güçlendirme kararı alıyor.

ECCO, bu yeni yaklaşımı doğrultusunda ünlü Fransız tasarımcı Natacha Ramsay-Levi ile de güçlerini birleştiriyor. Yaratıcı ortak olarak ECCO tasarım ekibine katılan Ramsay-Levi, bu yeni rolde marka için "NRL" kapsül koleksiyonlarını tasarlıyor.

Bu sezon itibariyle Natacha Ramsey-Levi ile beraber tamamen kadına özel ürünler tasarladıklarını dile getiren Deniz N. Erda “Amacımız markayla ilgili maskülen algıyı kırmaktı. ECCO ilk defa bu koleksiyonla yeni bir yola girdi.” diyor.

Manhattan’da açılan yeni mağaza yeni ECCO’nun başlangıcı olarak kabul edilirken, markanın dünyaca ünlü tasarımcılarla yaptığı iş birlikleri ve DriTan adını verdiği susuz deri yıkama tekniği ile doğa dostu su tasarrufu sağlayan tasarımları, ECCO’nun değişen ve dönüşen dünyada en büyük oyunculardan biri olduğunun en önemli kanıtları arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@