banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Üçay Mühendislik Çevreci Uygulamaları İle Gelecek Nesilleri Koruyor

İlgin Eray: Başta Zero House Yapılarımız Olmak Üzere Üçay Mühendislik, Çevreci Uygulamalarla Ön Plana Çıkıyor.

Enerji 26.09.2022, 08:30 Melike Kaya Bayram
185
Üçay Mühendislik Çevreci Uygulamaları İle Gelecek Nesilleri Koruyor

Birleşmiş Milletler Stockholm Konferansı’nda 5 Haziran 1972 yılında insan ve çevre arasındaki ilişki üzerinde durulmuş ve BM tarafından bu gün, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. 26 Eylül tarihinde düzenli olarak kutlanan Dünya Çevre Günü’nün her yıl bir teması da bulunmaktadır.

“AVRUPA ENERJİ GEÇİŞİ İÇİN ÇEVRECİ VE DİJİTAL OLMAK”

Dünya Çevre Günü’nün teması yıldan yıla farklılık göstermektedir. Etkinliğin bu yılki teması “Avrupa Enerji Geçişi için Çevreci ve Dijital Olmak” olarak belirlenmiştir.

DSÖ VERİLERİNE GÖRE HER 10 KİŞİDEN 9’U KİRLİ HAVA SOLUYOR

Dünya Çevre Günü kapsamında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün hazırladığı raporlar da önemlidir. DSÖ verilerine göre artan nüfus, fosil yakıt tüketimi kaynaklı ve temiz yakıt veteknolojilerinin kullanılmaması ile kirlenen hava nedeniyle her 10 kişiden 9’u kirli hava solumaktadır.

ÜLKEMİZDE HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI ÖLÜMLERİN SAYISI YILLIK 30 BİN

Türkiye’de hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı yılda yaklaşık 30.000’dir. Fosil yakıt kullanımı kaynaklıolan bu sağlık sorunu ülkemizde yoğunlaşarak artmaktadır. Türkiye’nin havası AB’ye göre en az%33.4 daha kirlidir. Hava kirliliği kaynağı olan fosil yakıt kullanım oranı ülkemizde %88’dir. 26 Eylül Dünya Çevre Günü’nde çevre bilincinden çevre korunmasına, çevre kirliliğinden temiz ve yenilenebilir enerjiye kadar birçok konu konjonktüre uygun şekilde işlenmektedir.

ZERO HOUSE İLE KARBON İZİ NÖTRLENECEK

ÜÇAY’ın mühendisleri tarafından çevreci yaklaşımı ile geliştirilen ZeroHouse’ta hedef; karbon izini nötrlemek. ZeroHouse’ta yapılar için gerekli olan ısıtmanın, soğutmanın ve sıcak su ihtiyacının Isı Pompası Sistemleri, Yerden Isıtma Sistemleri ve VRF Sistemlerin kombine edilmesi ile karşılandığı bilgisini veren ÜÇAY Mühendislik Enerji Grup Direktörü İlgin Eray, “İklimlendirme sistemlerine ek olarak gelişen teknoloji ile artık odak haline gelmiş olan elektrikli araçların şarj istasyonu kurulumu da ZeroHouse konseptine entegre edilmiştir. Bu sistemler için gerekli olan elektrik enerjisi güneşten elektrik üretebilen Fotovoltaik Paneller ile sağlanmaktadır” dedi.Yenilenebilir Enerji Sistemleri sayesinde fosil yakıtlara bağımlı kalmadan enerji üreten ZeroHouse yapılar, karbon salınımsız bir dünya için de kritik bir konumda bulunmaktadır.

İLGİN ERAY:GES’TEN ATATÜRK VE KEBAN BARAJI KADAR ENERJİ ÜRETMEK MÜMKÜN

Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber dünyanın en önemli gündem maddelerinden birinin enerji verimliliği olduğunu söyleyen ÜÇAY Mühendislik Enerji Grup Direktörü İlgin Eray, ÜÇAY Mühendislik olarak yenilenebilir ve temiz enerji konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.Türkiye’de tahminen 80 milyon metre kare çatı alanı bulunduğunu vurgulayan Eray, “Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerinin kullanılmasıyla Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar enerji üretmek mümkün. Enerji tüketimde binalar en yoğun yerler olarak karşımıza çıkıyor. Binaların kendi ürettiği enerjileri kullanması, enerjide dışa bağımlılığın azalmasına da katkı sağlayacak. İklim krizinin etkilerini yoğun olarak görmeye başladığımız günümüzde enerjisini üreten ve karbon emisyonlarının azalmasına katkı sağlayan binalara yönelim de hızla artıyor. Fosil yakıtlar çevreyi kirletirken yenilenebilir temiz enerji ise dünyamızın teminatını oluşturuyor.” dedi.

PARİS ANLAŞMASI’YLA 2050 YILINDA SIFIR EMİSYONA ULAŞMAK HEDEFLENİYOR

Tüm dünyada ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında yeşil dönüşümün başlaması ve Avrupa Birliği ülkelerinin tüm binaların sıfır enerji bina olmasını zorunlu hale getirmesi de çevre için sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Eray, “İklim değişikliği ile mücadele kapsamında birçok ülke imzalamış olduğu Paris Anlaşması ile 2050 yılında Net Sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. GES başta olmak üzere genel anlamda yenilenebilir enerji konusunda tüm ülkeler beraber hareket edebilirse iklim krizinin beraberinde getireceği pek çok sorunun da önüne geçilmiş olur.” şeklinde konuştu.

ÜÇAY MÜHENDİSLİK YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI İLE EZBER BOZUYOR

ÜÇAY Mühendislik, başta Güneş Enerjisi Santralleri (GES) olmak üzere, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelik uygulamaları ile ezber bozuyor. Enerjide verimliliği ve temiz enerjiyi baz alan ÜÇAY Mühendislik, kurulumdaki kolaylıklar ile de müşterilerine önemli avantajlar sağlıyor.

26 Eylül Dünya Çevre Günü ile ilgili ÜÇAY Mühendislik’in Enerji Grup Direktörü İlgin Eray şu değerlendirmelerde bulundu:

“Enerji fiyatları yükselmeye devam ediyor. Kullanılan enerji ile çevre arasında direkt bir ilişki bulunmaktadır. ÜÇAY Mühendislik olarak hem temiz ve yenilenebilir enerjinin maksimum düzeyde kullanılması gerektiğini ifade ediyor hem de çevreci yaklaşımlarımız ile gelecek nesilleri de düşünüyoruz.  Türkiye’de güneş ve rüzgar enerji santrallerinin toplam enerji üretimdeki payı yüzde 20’lere yaklaşmış durumda. Bunun daha da ileri gitmesi gerekmektedir. Bu da bilincin artırılmasıyla, insanlar tarafından bu konunun ne kadar faydalı olduğunun anlaşılmasıyla ortaya çıkacak. Dolayısıyla bu konunun önemini her fırsatta aktarmak gerekiyor. 26 Eylül Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması ‘Avrupa Enerji Geçişi için Çevreci ve Dijital Olmak’ olarak belirlenmiştir. Bu temadan da anlaşılacağı üzere enerji, çok stratejik bir yerde bulunmaktadır. Enerjide çevreci ve dijital olmak ise bizlerle beraber gelecek kuşakları da yakından ilgilendirmektedir. ÜÇAY Mühendislik olarak bu konularda çözüm odaklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@