banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Kesintisiz güç üretimi için alanında uzman markaları tercih ediyor

2021 yılın Nisan ayında Aydın – Germencik’te devreye alınan 20MW’lık Nezihe Beren Jeotermal Santrali ile birlikte toplam 7 santrale ve 169,8 MW güce ulaşan Maren Enerji, sahip olduğu kontrol otomasyonu teknolojileriyle minimum müdahale ile güç üretiyor. Proses enstrüman ve kontrol teknolojilerinde bu 7 santrale çözüm sağlayan Delta Vana ve Otomasyon Satış Yöneticisi Uğur Kesgin ile birlikte Maren Enerji Aydın Germencik tesislerine saha ziyareti gerçekleştirdik.

Başarı Hikayeleri 05.12.2022, 09:35 Serkan KIRAÇ
326
Kesintisiz güç üretimi için alanında uzman markaları tercih ediyor

Mehmet Bey son dönemde yatırım gerçekleştirdiğiniz verimlilik, otomasyon sistemi veya tesis gibi yatırımlarınız nelerdir? Kapsamını öğrenebilir miyiz?
Son olarak faaliyete aldığımız Nezihe Beren Jeotermal tesisten bahsedebilirim. Aydın ili Germencik ilçesinde bulunan tesisimiz 2021 yılı Nisan ayında elektrik üretimine başlamıştır. 20 MWkurulu güce sahip olan santral konut elektrik tüketimi dikkate alındığında yaklaşık 37 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. Kuruluşumuz yer altından yeryüzüne ulaşan sıcak su veya buharın elektrik enerjisine dönüştürülmesi prensibi ile faaliyet göstermekte olan bir jeotermal enerji santralidir.

Markanın bölgede sahip olduğu jeotermal tesislerinin kurulu gücü, üniteleri, yardımcı tesisleri, birimleri vb gibi konuları yeniden kısaca hatırlatalım dilerseniz…
Maren Maraş Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş’nin Aydın ili Germencik ilçesinde 7 adet Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi bulunmaktadır. Santrallerimizin toplam kurulu gücü 169,8 MW’tır. Bu santraller için kısa bir bilgi verecek olursam;

İrem Santrali kurulu gücü 20 MW olup, Ormat tarafından kurulumu yapılmıştır. Yardımcı sistem olarak Siemens PCS7 teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır.

Sinem Santrali kurulu gücü 24 MW olup, Ormat tarafından kurulumu yapılmıştır. Yardımcı sistem olarak Siemens PCS7 teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır. 

Deniz Santrali’de Sinem Santrali ile aynı kurulu güce ve aynı teknolojiye sahip olan bir diğer jeotermal enerji tesisimizdir.

Kerem Santrali Kurulu gücü 24 MW olup, Ormat tarafından kurulumu yapılmıştır. Yardımcı sistem olarak Honeywell teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır.

Mehmethan Santrali Kurulu gücü 24.8 MW olup, Exergy tarafından kurulumu yapılmıştır. Yardımcı sistem olarak Siemens PCS7 teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır.


Melih Santrali Kurulu gücü 33 MW olup, Ormat tarafından kurulumu yapılmıştır. Yardımcı sistem olarak Siemens PCS7 teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır. Ve son olarak Nezihe Beren Santrali 20 MW olup, Ormat tarafından kurulumu yapılmıştır. Yardımcı sistem olarak Siemens PCS7 teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır.


Enerji verimliliği, kayıp ve kaçakların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Santrallerimiz otomasyon sistemleriyle entegre bir şekilde çalışmaktadır. OEC ve BOP olarak ayrılan bu sistem kurulumlarında olabilecek tüm senaryolar yazılımsal olarak sisteme tanımlanmıştır. 24 saat izlenilen bu sistemlerde arızalar veya anormal durumlar alarm olarak Scada ekranlarına düşer, gerek yazılımın yaptığı otomatik düzeltme, gerek ekrandan yapılan manuel müdahaleler gerekse saha personelinin müdahalesiyle üretim kaybı yaşanmadan sistemin devamlılığı sağlanır.

Analiz, ölçüm ve kontrol konusunda ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz? Bu konuda ekibinizi ve çalışmalarını tanıyabilir miyiz?
Santrallerde bulunan santral sorumlusu mühendislerimizin kontrolünde analiz, ölçüm ve kontroller yürütülmektedir. Sahalarda bulunan debimetre, basınç transmitterı ve sıcaklık transmitterleri yazılımsal olarak sistemde görünüyor. Böylelikle santrallerde takip edilmesi önem arz eden ölçüm noktaları her an izlenebilir durumda. Her santralimizde bulunan elektrik scada, mekanik ve rezervuar operatörlerimiz vardiyalı bir şekilde 24 saat boyunca santral kontrolünü sağlamaktadır. Scada operatörleri gerekli kontrolleri saha operatörleriyle koordineli bir şekilde yürütüp, olası arıza durumlarını gerekli birimlere iletmektedirler. Elektrik, mekanik ve rezervuar ekipleri günün her saatinde olası arızalara müdahale edebilecek şekilde hazır beklemektedir.

Proses kontrol ve otomasyon konusunda günümüz talepleriniz nelerdir?
Santrallerimizde kullanılan otomasyon sistemlerimiz dışarıdan müdahaleleri en aza indirgemiş şekilde çalışmaktadır. İnovasyona açık olan bu teknolojiler sayesinde üretim devamlılığı en iyi şekilde sağlanmaktadır.

Delta Vana ve Otomasyon ile ilk olarak nasıl ve hangi proje için yollarınız kesişti?
Delta Vana ve Otomasyon’la yollarımız ilk olarak Kerem Santrali kurulumu sırasında kesişti. Yardımcı sistem olarak Honeywell teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi kullanılmaktadır.

Projelendirme, ürün seçimi, devreye alma ve satış sonrası teknik servis hizmetleri konularında firma ile ilgili tecrübelerinizi öğrenebilir miyiz?
Maren Elk. Ürt. A.Ş olarak gerçekleştirdiğimiz tüm projelerinde, teknik uzmanlık ve bilgi birikimini ön planda tutmaktadır. Projelendirmenin yanında, devreye alma ve alınan ürünlerin sonrasındaki kurulum ve teknik destek bölümlerinde de, firmaların şirketimize vermiş olduğu desteklerini çok önemsiyoruz.

Bu yüzden Tedarikçilerimizi seçerken şirketimize satış öncesi destek hizmeti sağlayan firmalar ile çalışmaya özen gösteriyoruz.

Delta Vana ve Otomasyon ile Maren Enerji ekibi arasında nasıl bir sinerji oluştu, projelendirme aşamasında her iki ekip arasında nasıl bir paylaşım söz konusu?
Birlikte çalışılan operasyon süresince iki ekip arasında iyi bir uyum yakaladığımızı düşünüyorum. Proje aşamasında ise tüm bilgiler karşılıklı olarak ihtiyaç durumunun önemine göre şeffaf ve hızlı şekilde paylaşıldı.

Son dönemde firma ile devreye aldığınız projenin detaylarını öğrenebilir miyiz? Bu yatırım ile ne tür avantajlar elde edildi?
Kerem Santralinde Honeywell teknolojisiyle kurulan BOP Scada sistemi uzunca dönemdir sorunsuz şekilde çalışmaktadır. Herhangi arıza durumunda ilgili firma ile iletişim kurularak hızlı çözümlere ulaşmaktayız.

Önümüzdeki dönemde Delta Vana ve Otomasyon ile gerçekleştirmeyi planladığınız projeler neler olacak?
Gelecekte yapmayı planladığımız santral projeleri olursa, öncelikle görüşmek isteyeceğimiz firmalardan biri de Delta Vana ve Otomasyon. Elbette çözüm ortağı seçimimizde, projeye uygun şartların sağlanması yine belirleyici olacaktır.

Bu projede kullanılan sistem ve ekipmanların teknik özelliklerini tanıyabilir miyiz? Başka hangi sektörlerde ve sahalarda kullanılabiliyor bu enstrüman veya sistemler?
Delta Vana ve Otomasyon Satış Yöneticisi Uğur Kesgin:Kullandığımız ekipmanlar Honeywell. Harici atmosfer koşullarında kullanımı uygun. 24 Volt DC gerilimle çalışan bu ekipmanların haberleşmesi 4-20 mAile sağlanır.

Jeotermal ve enerji sektörü için sunduğunuz çözüm portföyünüzü tanıyabilir miyiz?
Uğur Kesgin:Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü son on yılda hızlı bir şekilde büyümektedir ve elektrik üreten türbinleri çalıştırmak için yer altından elde edilen ısıyı kullanan jeotermal santraller ekonomik büyümeyi sürüklemek ve refah düzeyini yükseltmek için gerekli olan baz yük gücü sağlayabilmektedir.

Menderes ve Gediz grabenlerinde değil aynı zamanda daha az gelişmiş jeotermal bölgelerinde kullanılabilir jeotermal kaynaklarının araştırılmasına ve bunların mevcudiyetinin kanıtlanmasına yönelik çalışmaların artırılmasını sağlamak istiyoruz.

Tecrübeleriniz ışığında; jeotermal sektöründe ekipmanların özellikle başa çıkmaya çalıştığı sorunlar neler oluyor? Sık periyotlarla bakım veya yedek parça ihtiyacı duyulan ekipman ve elemanları neler oluyor? Bu konuda uzun ömür ve emre amadelik için kullanıcıya önerileriniz neler oluyor?
Uğur Kesgin:
Bu santrallerdeki tüm enstrümanlarımız sistem devamlılığı için önem arz ediyor, 24 saat çalışan ve üretim kaybı olmaması esas olan bir jeotermal santrali olduğumuzdan enstrüman bakım-onarımları düzenli periyotlarla yaptırıyoruz. Enstrüman yedek parçalarının depomuzda bulundurmak olası kayıpları en aza indirgemek ve hızlı müdahale etmek için başvurduğumuz diğer bir yöntemdir.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Uğur Kesgin:Delta Vana ve Otomasyon olarak 2022’yi yüksek tempoda ve dinamik bir şekilde noktaladık. Müşteri memnuniyetini merkeze alan, problem çözme yeteneği yüksek, sonuç odaklı bir ekibimiz var. Zorlu şartlara karşı geliştirdiğimiz esneklik, bize hedeflerimize beklediğimizden daha hızlı ulaşma olanağı sağladı. 2023 planlamamızı yaparken, hedeflerimizi bu çevikliği merkeze alarak oluşturduk.

Geçen yıl giriş yaptığımız sektörlerde yüksek ölçekli katma değer yaratan aksiyonlar aldık. Anahtar teslim (Kontrol Sistemi ve yan ekipmanları, saha enstrümanları ve vanalar) gerçekleştirdiğimiz biokütle santral projelerimiz oldu. Aynı ivmeyle o sektörde sürdürülebilir faaliyetler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Yine anahtar teslim çözümlerle giriş yaptığımız alkol ve dezenfektan sektöründe de katma değeri yüksek işler yaptık. Global ve yerli EPC firmalarıyla iş birliği yaparak ülkemizde yatırımı devam eden büyük ölçekli gaz ve kimya projelerinin içinde olmaya devam edeceğiz. Dijital çözümler de bir diğer odak noktamız, ileri seviye proses otomasyonu ve siber güvenlik çözümleri için iş geliştirme sürecini yürüttüğümüz işlerimiz var.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@