banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Gelecek 3 yıllık vizyonumuzda emniyet ve dijitalleşme projeleri ön planda

Modernizasyon, kapasite artışı ve güncel ölçü – kontrol teknolojilerine yatırımların hız kesmeden sürdürüldüğü Poliport’u kapak konumuz kapsamında Mart sayımızda dergimize taşıdık. Hedeflenen yatırım planları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Poliport Genel Müdürü Selçuk Denizhan, önümüzdeki 3 yıllık yatırım vizyonunda proses emniyeti ve dijitalleşme projelerinin ön planda yer aldığını vurguladı.

Başarı Hikayeleri 04.03.2024, 07:05 04.03.2024, 09:33 Serkan KIRAÇ
1435
Gelecek 3 yıllık vizyonumuzda emniyet ve dijitalleşme projeleri ön planda

Poliport Genel Müdürü Selçuk Denizhan ve Emerson Petrol ve Gaz Endüstrisi Satış Lideri Ezgi Ulaş ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Poliport’ta bu yıl sonunda devreye alınacak tank sahası modernizasyonu ve Emerson iş birliği ile gerçekleştirilen projelerin detaylarını konuştuk. Keyifli okumalar…

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Yirmi yılı aşkın süredir Polisan Holding’de görev alıyorum. 2000 yılında proje yöneticisi olarak başladığım sonrasında teknik müdür olarak görev yaptığım Polisan Holding’de Polisan Hellas’ın Ülke Müdürlüğü görevi de dahil olmak üzere birçok önemli pozisyon üstlendikten sonra Poliport Genel Müdürlüğü görevine getirildim.

1971 yılında kurulan Poliport; Türkiye’de tamamen 3. șahıslara ait ürünlere, depolama ve elleçleme hizmeti veren, mal alım satımı yapmayan tek bağımsız kimyasal depolama terminali ve sıvı depolama yapan birkaç șirketten biri. Bugün Kocaeli Körfez Bölgesi’nin lider liman terminali olan Poliport, lojistik avantajları ile de öne çıkıyor. İstanbul’a 30 dakika, Sabiha Gökçen Havaalanı’na 25 dakika, Osmangazi Köprüsüne 400 metre, TEM Otoyoluna 200 metre ve D-100 Motoryolu’na 1 kilometre mesafede bulunuyor.

Poliport limandaki birim ve görevlerini tanıyabilir miyiz?
Müşterilerimize kimyasal depolama ve sıvı yük depolama hizmeti, kuru yük ve genel kargo hizmeti ile antrepo hizmeti sunuyoruz. Poliport’un yılda 1.500 gemiye hizmet sunma kapasitesi var. Kuru yük tarafında alüminyum, rulo sac, pik demir, levha sac, big bag’li, paletli, paketli, standart ve standart dışı ürünler elleçlenmekte ve burada yıllık elleçleme kapasitemiz 5 milyon ton. Hali hazırda kapasitesi 272.000 metreküp olan sıvı yük tank çiftliğinde ise solventler, alkoller, akaryakıt/gaz yağı/baz yağı, MDI, TDI, HMD, hidrokarbonlar, glikoller, metanoller ve etilenler başta olmak üzere 65 farklı kimyasal madde elleçleniyor.

Sahayı, depolama alanları ve depolanan ürün grupları gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Poliport, 272.000 m³'lük kapasiteli bir bağımsız depolama terminali. 335 m³'ten 9.300 m³'e kadar uzanan tank hacimlerimiz ile her ölçekteki depolama ihtiyacına cevap verir durumdayız. Uluslararası normlara göre imal edilmiş, paslanmaz veya karbon çelik sacdan üretilen tanklarımızla ürünlerin ihtiyaçlarını karşılamak için ısıtmalı, soğutmalı, kaplamalı veya izolasyonlu seçenekler sunuyoruz. Tanklarımızda her türlü sıvı kimyasal ve petrol ürünleri depolanabilmekte. Terminal, gümrüklü saha olup ithalat ve her tür transit ticaret uygulaması için de uygun. İnternet üzerinden, müşterilerimiz kiraladıkları tanklardaki ürünlerinin miktarlarını ve hareketlerini takip edebiliyorlar. Tankların seviye, sıcaklık, yoğunluk kontrolleri ise SAAB Radar Sistemi ile operasyon kontrol merkezinden yapılıyor.

 

Tesisinizde yürütülen prosesi kısaca öğrenebilir miyiz?
Operasyonlarımızı ulusal ve global standartlara uygun şekilde, ürün tiplerine göre özel olarak ayrılmış tanklar ve boru hatları kullanarak yürütüyoruz. Ürünlerin depolanmasından önce tanklar detaylı bir şekilde temizleniyor ve sertifikalandırılıyor. Proses güvenliği ve ürün kalitesini korumak için proses emniyeti odağı ve ileri proses kontrol sistematiği uyguluyoruz. Kara tankeri dolumlarını, elektronik topraklama sistemine sahip, sprinkler tesisatı ile yangın korunması sağlanmış dolum platformlarından yapıyoruz. Dolum için terminale gelen kara tankerleri öncelikle uygunluk kontrolünden geçiyor ve ardından dolum işlemlerine başlanıyor. Bazı özel ürünlerde tanker dolumu kapalı devre yapılabilmekte ve dolum işlemi tam otomasyonlu bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirilmekte.

5,5 milyon dolarlık yenileme ve modernizasyon yatırımınızın detaylarını öğrenebilir miyiz? Bu yatırım sıvı yük operasyonlarınıza neler sağlayacak?
Poliport'ta dünyanın önde gelen üreticilerine, kesintisiz bir şekilde hizmet sunuyoruz. Çalışmalarımızı verdiğimiz hizmetin kalitesini en yüksek seviyede korumak ve en son teknolojiyi kullanarak fark yaratma odağı ile yürütüyoruz. Müşterilerimize hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet sunmak amacıyla limanımızda modernizasyon ve alt yapı yenileme yatırımlarımıza da tüm hızıyla devam ediyoruz. 5 bin 850 metreküp kapasiteye sahip olan sekizinci tank çiftliğinin yenilenmesi için 5,5 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu yatırım ile sıvı yük depolama hizmet kalitesini artırmayı hedefledik. Kasım ayında modernizasyonuna başlanan sekizinci tank çiftliğini 2024’ün son çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz.


Eylül ayında devreye alınacak sekizinci tank çiftliği, kapasite ve depolanan ürün sayısı, miktarı ve hizmet verdiğiniz sektör gruplarını konusunda size ne tür avantajlar sağlayacak?
Poliport dünyanın önde gelen kimya şirketlerinin tedarikçisi durumunda ve global şirketlerin Türkiye pazarındaki tercihi konumunda. Tesisimizde 65’ten fazla türde kimyasal ürün depolanmakta. Sekizinci tank çiftliğinin revizyonu neticesinde, global kimya şirketlerinin nitelikli kimyasal ürünlerini depolamak üzere gerekli süreçler tamamlanarak toplam 3 tank, 5.850 m3’lük kapasite servise alınacak. Modernizasyonuna başladığımız sekizinci tank çiftliğinin yenilenmesi ile satış gelirlerimizi de artırmayı hedefliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz stratejik yatırımlarımız ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunarken, sürdürülebilir karlılığın yanı sıra bölgemizin ve ülke ekonomisinin büyümesine de katkı sunuyoruz.

Tesiste geçmişten günümüze verimlilik artırma, kontrol modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirdiğiniz yatırımlar nelerdir?
Terminal Otomasyon Sistemi AION’u hayata geçirerek limanda yürütülen tüm iş süreçlerini dijital ortama taşıdık. İş süreçlerinin takibini dijital alt yapıya kavuşturan, müşteriye de sürecin içine alan, böylece hız ve verimliliği artıran AION otomasyon sisteminin karlılık üzerinde de olumlu etkileri oldu.
PVV monitoring projemizi Emerson ile birlikte yürütmekteyiz. Bu projede öncelikli hedefimiz tankların proses emniyeti ekipmanı olan basınç ve vakum ventillerinde istem dışı çalışma durumunu izlemek, ekipman üzerinden bir akış olup olmadığını kontrol etmek. Bunu amaçlamamızın ana sebebi ise sürdürülebilir çevre bilincimiz ile atmosfere istem dışı çıkış olabilecek emisyonun izlenmesi. Türkiye’de ilk olan bu uygulamamız ile sektöre yeni bir bakış açısı katmak arzusundayız.

Otomasyon ve enstrüman tarafında görevli ekibinizin kestirimci bakım, planlı bakım, devreye alma gibi konularda yetkinlikleri ve görevleri nelerdir? Poliport mühendislik ve bakım ekibini tanıyabilir miyiz?
Bakım müdürlüğümüz uzmanlık alanlarına göre bölünmüş yöneticiliklerden oluşmakta. Teknik Müdür olarak görev yapan Serkan Aykan, verimli ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamanın yanında ekibini başarıya taşımaya odaklanan yapısıyla da Poliport’a büyük katkılar sağlamakta. Göktuğ Gündoğdu Elektrik ve Ensrüman Yöneticisi, Önder Uzun Teknik Kontrol ve Proje Yöneticisi, Ercan Delibaş Makine ve Garaj Yöneticisi, Gökhan Tanrıverdi Döner Ekipman ve Mekanik Yöneticisi, Barış Durak Bakım Planlama ve Maliyet Kontrol Yöneticisi olarak ekibimizin üyeleri arasında. Otomasyon ve enstrüman süreçlerimizden Göktuğ Bey sorumlu. Şirketimizin tüm teknik çalışanlarının yetkinliği olan PSSR ve MOC süreçlerine liderlik edebilmekteyiz. Bakımlarımızı SAP – PM üzerinde planlıyoruz. Kestirimci bakım uygulamaları ile arızi bakımları minimize ederek departman hedefleri arasında yer alan “emre amadelik” indeksini takip ediyoruz. Tüm disiplinlerde alanında uzman çözüm ortakları ile çalışıyoruz. Enstrüman ve otomasyon süreçlerinde Emerson, kritik öneme sahip bir çözüm ortağımız.


Emerson ile yollarınız nasıl kesişti? Markadan ilk talebiniz ne oldu, devreye alma öncesinde her iki marka ekipleri arasında nasıl bir paylaşım oldu?
Emerson ile 1990’larda bugün adına tankmaster dediğimiz tankların izlemeleri ve akış ölçümleme ihtiyaçlarına çözüm yaratmak üzere iş birliğine başladık. Zaman içinde yasal mevzuatın takibi gibi konularda ülkemizde ilk uygulamalar arasına giren bazı çalışma alanlarında birlikte iş modeli ve projeler geliştirdik. Bugün halen haftalık toplantılarda birçok konuyu istişare ediyor ve planlamasını yaparak hayata geçiriyoruz. PVV monitoring projesi bu çalışma sürecinin son örneği. Yakın zamanda Wi-Fi ağı ile online korozyon ölçümü, online sızıntı dedektör takibi uygulamalarını da hayata geçirmeyi planlıyoruz.


Projelendirme, ürün seçimi, uygulama ve devreye alma sürecini sizden dinleyelim. Bu proje sonrasında ne tür avantajlar elde ettiniz?
Çözüm ortaklarımız genelde global arenada güçlü firmalar. Bu anlamda Emerson ile işlettiğimiz tank hub sistemimiz, sayaç sistemlerimiz, skid sayaç ünitemiz ve çeşitli enstrümanlarımız mevcut. Genişleme projelerimizde bu ürün gamından faydalanmakla birlikte, yenilenme kapsamında geliştirilen son teknoloji ürünler ile konvansiyonel ürünlerinde değişimleri planlanmakta ve hayata geçirilmektedir. Son olarak tank hub üzerinde raptor dönüşümlerimizi geçtiğimiz yıl tamamladık.


Emerson ile bu ve benzeri konularda önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığınız yatırım konuları ve kullanacağınız ürün – çözümler neler olacak?
Şirketimizin gelecek 3 yıllık vizyonunda proses emniyeti ve dijitalleşme projeleri ön planda yer alıyor. Bu anlamda alanında ilk olan PVV monitoring projemizi hayata geçirdik. Üzerinde çalışmakta olduğumuz üç yeni projemiz daha mevcut. Kapasitemizi artırmak üzere yatırımlarımız da hızla devam ediyor. Mühendislik çalışmalarını tamamladığımız ve 2024 sonunda başlayacak olduğumuz kapasite artış projemiz olan yeni terminalimizde Emerson ile iş birliğimiz devam edecek.

Emerson tarafından hangi çözümler bulunuyor ve inovatif çözümleriniz var mı?
Emerson Petrol ve Gaz Endüstrisi Satış Lideri Ezgi Ulaş
: Emerson olarak sahada Enstrüman kapsamında çok sayıda ürünümüz bulunuyor. EPDK haberleşme yazılımını kendi bünyemizde yaptığımız Tank Seviye Sistemlerinden, tanker dolum adalarındaki Coriolis Mass Flowmetrelere ve gemi satışları için kullandıkları Metering Skidlere kadar. Yani Terminale gelen malzemenin; prosese başladığı, depolandığı ve transferinin yapıldığı bütün noktalarda Emerson ürünleri bulunmaktadır.

Poliport’un her zaman inovasyona dönük bir vizyonu vardır. Emerson da kendilerine çözüm ortağı olarak her zaman yenilikçi yaklaşımlar sergilemiştir. Özellikle son dönemlerde daha da önem kazanan Sürdürülebilirlik konusu Poliport Terminali için de önceliklidir. Türkiye’de çoğu Terminalde bulunmayan PRV Monitoring şeklinde adlandırdığımız Pressure Relief Valve’ın doğru çalışıp çalışmadığını Emerson Akustik Transmitteri ile online olarak takip ediyoruz. Bu şekilde çevreye fazladan gaz atılmasının önüne geçerken, gereksiz enerji sarfiyatını da engellemiş oluyoruz. Sektörede birçok konuya önderlik eden Poliport ile PRV Monitoring çözümümüzü hayata geçirmek bizler için de memnuniyet verici bir deneyim.

Benzer sahalardaki MID gereksinimleri, ticari alım satım için kullanılan ölçüm sistemi ne gibi avantajlar sağlamaktadır?
Ezgi Ulaş
: Türkiye’deki Gümrük mevzuatına göre denizyoluyla gelen dökme akaryakıtın antrepo veya depoya alınması ve denizyoluyla yurt dışı edilmesinde sayaç sistemi kullanılır. Bu sayaç sistemlerinin ticari alış - satış transferinde kullanılmasından dolayı Avrupa Ölçüm Direktifleri (MID) ye uygun olması ve buna göre sertifikalandrılması gerekmektedir. Sistem içerisinde kullanılacak olan sayaç ve diğer ölçüm ekipmanlarının üst düzey hassasiyete sahip olması kritiktir. Ayrıca sistemin bütününün MID direktiflerine uygun olduğunun kanıtlanması için MID Tip onay sertifikasının yanı sıra tüm ölçüm enstrümanlarının ayrı ayrı da MID sertifikasına haiz olması gerekmektedir. Poliport terminalinde kullanılan ölçüm sistemleri tüm lokal ve Avrupa regülasyonlarını kapsamaktadır. Sistemler üzerinde en hassas akış ölçümü metodu olan coriolis debimetreler kullanılmaktadır. Ayrıca ölçüm sisteminden gelen transfer dataları yine Emerson’a ait Delta V kontrol sistemine aktarılmıştır. Bunun yanı sıra tüm transfer bilgileri ayrı bir sistemde toplanarak Emerson a ait ayrı bir yazılım ile Ticaret Bakanlığı Gümrükler Müdürlüğü ne direkt ve sürekli olarak raporlanmaktadır.

Satış sonrasında bu sahalar için hizmetleriniz neler oluyor?

Ezgi Ulaş: Poliport ile uzun süredir devam eden bir bakım anlaşmamız bulunuyor. Sahada 5 gün boyunca Emerson personeli bulunuyor. Terminalde bakım yapılması gereken tüm Emerson ürünlerinden (Basınç Tx, Sıcaklık Tx, Seviye Switch’i, Seviye Sistemleri, Flowmeterler, Metering Skid ve Kontrol Sistemi) kendisi sorumludur. Ilgili personelimizin bahsi geçen tüm ürünlerin Servis eğitimini alması sebebi ile sahada verimli çalışmalar sürdürmektedir. Bakım Anlaşması ile amacımız; Poliport Terminali’nin operasyonel verimliliğini arttırmak ve arıza sayısını minimuma indirerek plansız duruşların önüne geçmektir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@