banner143

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Ürün dolumunda yüzde yüz randıman veren flowmetreler kullanıyoruz

2023 yılının 3. çeyreği için iki yeni dolum makinesi hazırladıklarını ifade eden Arsanmak Makina Genel Müdürü Taner Özten dolum makinelerinde en kaliteli malzemeyi ve ürün dolumunda yüzde yüz randıman veren flowmetreleri kullandıklarını belirtiyor.

Başarı Hikayeleri 31.01.2023, 09:05 31.01.2023, 00:56 Serkan KIRAÇ
959
Ürün dolumunda yüzde yüz randıman veren flowmetreler kullanıyoruz

Dergimizin Ocak sayısında kapağa taşıdığımız Gıda ve İçecek sayımız kapsamında Arsanmak Makina Şile Fabrikasının konuğu olduk. Tarım, temizlik ve kozmetik ürünleri, madeni yağ ve gıda sektörlerine özel makinelerinin dünyanın 81 ülkesinde dolum yaptığını vurgulayan Taner Özten ve Krohne Türkiye Marmara Bölgesi Satış Mühendisi Çağkan Yeniay ile ziyaretimizde Arsanmak Makina ile Krohne’nin çözüm partnerliğinin detayları üzerine birer söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.


Arsanmak Makine’nin gelişimini sizden dinleyebilir miyiz?
Firmamız 1975 yılında, Mukadder Özten tarafından Arsan Torna adıyla kuruldu. Kurulduğunda fason torna işleri yapıyordu. 1991 yılında ufak tefek imalatlar yapmaya başladık. Ümraniye sanayide 17 metrekare bir atölyede küçük aparatlar, iş makinaları parçaları yapmaya başladık. 1997 yılında askerden geldiğimde bir müşteri portföyümüz var ama hep küçük işler yapacağımız bir portföy. Fuar ziyaretlerimizde dolum makineleri dikkatimizi çekti. Önce yarı otomatik dolum makineleri üretmeye başladık. 2004 yılına kadar yarı otomatik makinalar yaptık. 2004 yılında Çekmeköy’de 100 metrekarelik bir yere taşındık. Burada ilk 4 nozullu tamamen pnömatik kontrollü tam otomatik makinamızı imal ettik. 2010 yılında kadar çeşitli firmalara bu tür makinalar ürettik. Sonra bir atölye daha ilave ettik ve yavaş yavaş işlerimizi büyüttük. Bu dönemde Türkiye’den Afrika’ya ihracat yapmaya başladık. Güzel pazarlar yakaladık. Şu anda 81 ülkede makinalarımız çalışıyor.

Sonrasında 2 atölyeden 11 atölyeye çıktık ve bu alanlarda bize yetmeyince yeni bir yatırım yapma kararı aldık. 2017 yılında şu an bulunduğumuz fabrikanın arazisini satın almak nasip oldu. Daha sonra 2020 yılında inşaat sürecine başladık. 2022 yılı başında yeni fabrikamıza taşındık. 1 yıldan beri buradaki üretimimize devam ediyoruz.

Bu süreçte yola çıktığımız arkadaşlarımızın hiç birini yarı yolda bırakmadık. Krohne de birlikte yola çıktığımız ve flowmetrelerini kullandığımız tek markadır. Şu anda Krohne’nin yılda ortalama 250 flowmetresini satın alarak makinelerimize dahil ediyoruz. Hiçbir zaman hiçbir müşterimizi yarı yolda bırakmadık ve gece geç saatlerde bile arasalar hızlıca teknik servis hizmeti sunduk. Satış sonrası servis bizim bir numaralı ilkemiz oldu. Yeni makine satacağımıza verdiğimiz makinenin ve müşterimizin yanında durmayı ön planda tuttuk. Bu ilkemiz de bize bu kadar müşteri kazandırdı.

Peki hedeflediğiniz, çözüm ürettiğimiz sektörler hangileridir?
Öncelikle çalıştığımız kimya sektörünün içinde deterjan, kimyasal maddeler ve benzeri birçok dalı bulunuyor. Biz 4 ana sektör belirledik. Bunlar tarım, temizlik ve kozmetik ürünleri, madeni yağ ve gıda sektörleri. Biz bu 4 sektöre çok hızlı girdik ve Türkiye’deki sayılı markalar arasında sivrilmeyi başardık. Müşteri portföyümüz tarafında da sağlam bir portföy oluşturmuş durumdayız.

Üretimini yaptığınız makineleri tanıyabilir miyiz?
Biz dolum makineleri üretiyoruz. Arsanmak, en kaliteli malzemeyi kullandığı için tercih ediliyor. Makinelerimize, rafa koyacağımız ve rafta müşterimizin beğenisini kazanacak bir ürün gibi davranıyoruz. İşlev kadar görseli de ön planda tutuyoruz. Üretimini yaptığımız makineleri görsel olarak önce kendimiz beğeniyor sonrasında müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Beğenmediğimiz hiçbir şeyi müşterilerimize göndermiyoruz.

Partnerlerimizle ilişkilerimizde her zaman fikir alışverişinde bulunuyoruz. Biz lineer dolum makineleri yapıyoruz; rakiplerimiz ise rotatif dolum makineleri üretiyor. Ama biz sadece lineer dolum makineleri yapmayı hedeflemiyoruz. Yeni bir dolum makinesi üretmek istediğimizde öncesinde ortalama 5 yıllık bir Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Orada da piyasada 1 numara olmayı hedefliyoruz. Bugün üretip yarın pazara sürmeye kalksaydık bugün bu kadar makine satmış olmazdık.

Makine içinde kullandığınız eleman, ekipman ve cihazlar hangi etkenlerle başa çıkmaya çalışıyor? Sahalarda ne tür zorlayıcı etkenlerle karşılaşıyorsunuz?
Bütün makinelerimizde pnömatik malzemeler kullanıyoruz. Bir makineye hareket vermek için ya otomasyon ya da pnömatik etki kullanacaksın. Dünyanın pnömatikte önde gelen markaları Festo ve SMC ile çalışıyoruz. Özel bir üründe, kimyasallarda kesinlikle 316 paslanmaz çelik kullanıyoruz; 304paslanmaz çelik de olur demiyoruz. Kesinlikle en iyi malzemeyi kullanıyoruz.

Otomasyon malzemesinde Delta Electronics’i tercih ediyoruz. Daha önce başka bir marka ile çalışıyorduk fakat bir malzemeyi 50 haftada teslim ediyordu. Biz aynı anda 8-10 tane makine imal ediyoruz. Bu marka ile çalışmaya devam etseydik fabrikayı kapatmamız gerekirdi. O yüzden şu anda piyasada en çok bulunan, parça garantisi olan firmaların başında Delta Electronics geliyor. Bu yüzden biz de onunla çalışıyoruz.

Makine dizaynına nasıl karar veriyor, içinde hangi gövde malzemesi ve enstrüman kullanılacağını nasıl belirliyorsunuz?
Müşterimiz bize şişesini gönderir, kapağını gönderir, etiketini gönderir ve derki; “Ben bunu saatte x kapasite ile yapmak istiyorum ve x hızda yapmak istiyorum.” Biz de buna göre makine tasarımı yaparız. Nozulları hareket ettiririz, içine daldırıp çıkartırız, hatları otomatik veya robotla besleriz. Bazen de müşterimiz doldurup kapatıp etiketlediğimiz bir kolinin içine koymamızı isteyebiliyor. Onu alıp kolinin içine koyup koliyi streçleriz, koliyi alıp istenen yere bırakırız. Bu konuda baştan sona çözümler üretebiliriz.

İstenen makineyi şekillendirmek için proje ekibinin faaliyetleri nelerdir ve bu konuda üretime nasıl etki ediyorlar?
2023 yılının 3. Çeyreği için hazırladığımız iki tane makinemiz var. Şu anda ortalama 6 aydan beri 3 tane mühendisimiz bu makinenin parçaları üzerine Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyor. Arsanmak’taki mevcut üretim işlerinin dışında bütün mesaileri bu makinelerin Ar-Ge’si ile uğraşmak. Belki 7-8 ay daha bu makinenin çalışmaları sürecek. Şu anda bu makinenin Ar-Ge’si, malzeme eskitme testleri yapılıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında, 2023 yılının 3. Çeyreğinde bu makinemizin bir müşterimizde kurulumunu yapıp deneme üretimleri yapacağız. Bu test süreci belki 1 yıl sürecek. Sonrasında iyileştirmelerini ve güncellemelerini yapıp piyasaya süreceğiz.

Flowmetrelerde kullandığımız öyle malzemeler var ki… Kimsenin aklına gelmeyen fakat bu malzemenin, ilgili ürünün dolumunda yüzde yüz randıman verdiğini tespit ettiğimiz ve hatta müşterimizin de ‘En sonunda buldunuz’ dediği malzemelerimiz var.

Uzun ömürlülük ve sürekli aynı kalitede dolumun sürdürülebilirliği için makinelerinizde kullandığınız markaları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Biz çözüm partnerlerimize önümüzdeki yıl hangi cihazlarından ne kadar satın alacağımızın bilgisini veriyoruz. Bunu dünyanın birinci sınıf firmaları ile konuşuyoruz. Hidrolik – pnömatik, flowmetre, pompa, paslanmaz malzeme üreticileri ve profil malzeme üreticilerimizle en başından bir sonraki yıl talep edeceğimiz ekipman ve malzemenin siparişini veriyoruz. Arsanmak’ın tedarikçileri de bir yıl öncesinden sipariş alacaklarını bilirler. Bu da her yıl aldığımız ürünün ortalama yüzde 30 fazlası oluyor. Her yıl yüzde 30 büyüme hedefleriz. Bu yıl 100 flowmetre talep ettiysek önümüzdeki yıl 130 tane sipariş ederiz. Hızlı ve seri çalıştığımız için de teslimatları hem kendi stoklarımızdan hem de firmalarımızın stoklarından anında karşılamış oluyoruz. Müşterimize de yedek parça desteğini hızlıca sağlamış oluyoruz. Bizde her zaman minimum 5 makinenin stoku mevcuttur, anında hizmet verebilmek için. Fakat öyle bir parça vardır ki; hiçbir makinemizde kullanmamışızdır, ilk defa yaptığımız bir parçadır… Bu tip malzemeler için de en fazla 3 gün termin süresi veriyoruz. 3 gün içinde üretimini yapabiliriz. Fabrikamızdaki makine parkurumuz buna göre dizayn edilmiş durumdadır.

İlk projemde Krohne’den yanlış ürün almıştık ve o ürün hala elimizde duruyor. İlk projemizde flowmetreyi çok iyi bilmiyor, kütlesel ile elektromanyetik prensibini tanımıyorduk. Bir ürünümüzde biz kütlesel flowmetre kullanmamız gerekirken elektromanyetik kullanmışız. Daha sonra akışkanlıkta yağ bazlı ürünler olduğunu tespit ettik. Bir de delik çapları konusunda yapılması gereken hesapları çok iyi bilmiyorduk. Bu ilk projemizden sonra bu gereklilikleri de öğrenmeye başladık. İlk yol arkadaşlığı yapmaya başladığımızda bir şeyler öğrenmemiz gerektiğini gördük. Müşterimiz de çok iyi niyetli bir müşterimizdi ve daha ileride daha büyük hatalar yapmadan hemen hatamızı düzelttik, sonrasında yüzlerce doğru flowmetre prensiplerini doğru yerlerde kullanmaya başladık.

Şu an geldiğimiz durumda her iki markanın arasında nasıl bir paylaşım söz konusu?
Biz genelde iyi bildiğimiz akışkanların projelerini kendimiz oluşturuyoruz. Ama bilmediğimiz bir ürün gelirse, Krohne’ye danışıyoruz. Kendilerinin önerilerini akışkan tipine ve istenen debiye göre alıyoruz. Birçok müşterimizi de yine Krohne’ye yönlendiriyoruz. Biz sadece flowmetre alıyoruz fakat komple sistem ihtiyacı olan müşterilerimiz de oluyor. Onlara da yine Krohne firmasının çözümlerini öneriyoruz.

Satış sonrasında hızlı aksiyon gösterebilmeniz için beklentileriniz neler oluyor?
Biz çok hızlıyız fakat partnerlerimizin de çok hızlı olabilmesi için ellerinde stoklarının bulunması gerekiyor. Ürünlerimizin üzerinde kod bulunuyor, bozulan bir parçayı bir kargo süresinde ulaştırabiliyoruz. Tedarikçilerimizden de aynı hızı bekliyoruz tabiî ki. Çünkü hizmet tercih edilmeniz için en önemli etken.

Ürünleriniz için bakım periyotu öneriniz var mıdır?
Araçlarınızda olduğu gibi bizim makinelerimizde de belli bir bakım periyotu var. Her zaman kolay bulabileceğiniz makine parçaları içeriyor ürünlerimiz. 6 ayda bir bakım öneriyoruz. Bu konuda bakım anlaşmaları yapıyoruz. Bakımlar yapıldıktan sonra garanti sürelerini bir 6 ay daha uzatabiliyoruz.

Önümüzdeki dönemde Krohne ile birlikte yürüteceğiniz yeni projeler olacak mı?

Bizim ağırlıkla gerçekleştirdiğimiz ve çok iyi bildiğimiz iş; dolum, kapatma ve etiket işleri. Bunun için bir şişeyi nasıl besleyeceğimiz önemli. Bu şişeler hatta otomatik olarak nasıl konulur ve bu şişeler el değmeden otomatik olarak kolilere nasıl konulur? Şu anda showroom tarafında robotlarımız, hat sonu çözümlerimiz ve AGV’lerimiz bulunuyor. Bu tarafta AGV konusunda dünyanın sayılı AGV firmalarından biriyle çalışıyoruz. Türkiye’de önümüzdeki dönemde çok daha büyük potansiyellere ulaşacağımıza inanıyorum.

Krohne ile bizim önümüzdeki yıl üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz makineler, rotatif makineler. Şu an bir makinede 8 flowmetre kullanıyorsak, önümüzdeki yıl 32 adet kullanmak hedefindeyiz. Krohne mühendisleri bize şimdi böyle bir makinenin tasarım ve projesini verse yarın üretimine başlarız. Arsanmak üretiminde böyle bir potansiyel var. Türkiye’de lazer kesimi bünyesinde olan, bükümü bünyesinde olan ve bünyesinde 8-10 adet CNC işleme merkezleri ve CNC’li tornaları olan tek firma. Bizim potansiyelimizde lineer dolum makinesi ürüten firmalar içerisinde en büyüğü.

Krohne Türkiye Marmara Bölgesi Satış Mühendisi Çağkan Yeniay: Arsanmak dünyadaki tüm trendleri yakalayabilecek ve dolum – paketleme konusunda bütün ihtiyaçları karşılayabilecek çözümleri sunabilen bir firma. Krohne olarak biz elektromanyetik hem de kütlesel prensibe uygun cihazlarda dünyanın lider şirketlerinden birisiyiz. Onların ihtiyaçlarını doğru ürünle karşılayarak gerçekleştirecekleri bütün projelerde aynı zamanda destek oluyoruz. Aramızda yer alan güzel iş birliğinin devam edeceğine inanıyorum.

Arsanmak makinelerinde kullanılan Krohne ürünleri nelerdir?
Çağkan Yeniay:
İki tip ürün kullanıyoruz bunlardan bir tanesi Batchflux adını verdiğimiz elektromanyetik prensiple çalışan ürünümüz. Buradaki temel nokta akışkanın iletkenliği olması. Seramik tüpe sahip olan bu ürün oldukça dayanıklıdır. Yüksek tekrarlanabilirliği ve uzun dönemli sabit ölçüm yapma özelliği vardır. Hijyenik bağlantıları da mevcuttur. Bu ürün özellikle dolum uygulamaları için geliştirilmiştir.

Diğer taraftada kütlesel prensibe uygun Optibatch ürünlerimiz bulunuyor. Direkt olarak kütle ölçümü yapılmak istenildiğinde veya iletkenliği olmayan akışkanlarda bu ürün kullanılır. Bunlar da daha çok akışkanın korozifliğine göre, akışkanlığına göre ve dayanımına göre seçilen ürünlerdir. Çok yüksek hassasiyet, tekrarlanabilirlik ve güvenilirliği vardır. Çeşitli hijyenik bağlantıları vardır. Basınç kaybı düşüktür, dolum makinelerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

Ürünlerde sorun yaşandığında ne tür çözümler sunuyorsunuz?
Asıl olarak ürünlerimizin piyasadaki bir çok üründen farkının, kolay kolay sorun yaşatmaması olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. KROHNE’nin standart ve kalite hedefleri doğrultusunda ürünlerimiz, en üst kalite standartlarında üretilmektedirler. Dolayısıyla endüstriyel enstrümantasyon pazarının en üst kalitedeki ürünlerinden söz ettiğimizi söylemeliyim. Ancak elbette, her türlü ekipmanın işletme sürecinde zaman zaman sorunlar olabiliyor. KROHNE Türkiye olarak en önemli hedeflerimizden birisi de, müşterilerimizin olası teknik servis gereksinimlerini en hızlı şekilde yanıtlayabilmektedir. Bu amaçla kurulmuş deneyimli bir teknik servis ekibine sahip olduğumuzu da ayrıca belirtmeliyim. Bu noktada hem satış hem de teknik servis ekiplerimiz, çözüm partneri olarak gördüğümüz müşterilerimizin gerek planlama gerekse işletme aşamalarında hep yanlarında olmayı hedefleyen bir çalışma ilkesini benimsemişlerdir. Olası bir sorun durumunda konuyu teknik servisimiz hızlıca değerlendirir. Ürün üzerinde ya da sahadaki uygulama noktasında yapılması gerekenleri planlar ve müşterimiz ile iş birliği içerisinde sorunun çözümünü gerçekleştirir. Bu konuda her seferinde zamanla yarıştığımızı da eklemeliyim. Müşterimizin gerek duyduğu ürün kaynaklı çözümlerinin en kısa sürede sağlanması KROHNE için her zaman bir öncelik durumundadır. KROHNE’nin en üst düzey ürün kalitesine ek olarak, müşterilerini çözüm ortağı olarak gören bu yaklaşımının önemli bir fark yarattığı da sanırım ilgili tüm çevrelerce açıkça görülmektedir. Sonuç olarak bugüne kadar tüm taraflar için hep olumlu sonuçlar yaratan bu yaklaşımımızı, önümüzdeki dönemde daha da geliştirerek sürdürmeyi hedeflemekteyiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@