banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Atık arıtma tesisinden çıkan biyogaz buhar üretiminde kullanılacak

Son teknoloji aerobik, anaerobik ve kimyasal arıtma adımlarından oluşan Cargill Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan biyogaz, Haziran ayında devreye alınacak proje ile buhar üretiminde kullanılmaya başlanacak.

Başarı Hikayeleri 10.04.2023, 09:35 Serkan KIRAÇ
498
Atık arıtma tesisinden çıkan biyogaz buhar üretiminde kullanılacak

Deşarj limitlerine uygun son teknoloji proseslerle atıksu arıtma işlemi gerçekleştirilen Cargill Orhangazi Tesisleri’ne Cargill Gıda Orhangazi Mısır İşleme Tesisi Müdürü Kenan Deveci’nin ev sahipliğinde konuk olduk. Kapak konumuz kapsamında gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde Kenan Deveci ile bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Cargill Orhangazi Tesisi’nde 14 yıldır çalışıyorum. Bugüne kadar farklı görevlerde sorumluluk aldım ve 2016 yılından bu yana da fabrika müdürlüğü görevini sürdürüyorum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezunum. Evliyim, bir kız ve bir erkek çocuk babasıyım.

Üretim tesislerinizi tanıyabilir miyiz?
Fabrikamızda hammadde olarak mısır kullanıyoruz. Yılda 440 binton mısır işleme kapasitesine sahibiz. İşletmemizdeki başlıca üretim hatlarını gıdanişastası, endüstriyel nişasta ve mısır şurubu olarak üç ana bölüme ayırabiliriz. İşlediğimiz mısırın büyük bir kısmını endüstriyel nişasta ve gıda nişastası üretiminde kullanıyoruz. İşletmenin ihtiyacı olan buharı fabrikamızdaki buhar kazanlarımızda üretiyoruz. İki adet gaz motorundan 8,6 MWelektrik ve saatte 5 ton buhar üretimi yapıyoruz. Buradan çıkan atık ısının tamamını da hayata geçirdiğimiz sürdürülebilirlik projelerisayesinde prosesin farklı aşamalarında kullanıyoruz. Böylece kojenerasyon tesisinin verimliliğini maksimum seviyeye çıkartmış durumdayız.

Türkiye pazarında, markaya güç katan Cargill ürün ailesini tanıyabilir miyiz?
Özellikle kağıt ve oluklu mukavva sektörüne çok farklı çözümler sunan endüstriyel nişastalar, gıda amaçlı kullanılan gıda nişastaları, endüstriyel ve gıda amaçlı kullanılan mısır şurupları.

Bitmiş ürüne kadar olan tesislerinizin üretim sürecinizi kısaca bizlerle paylaşır mısınız?
Hammadde olarak kullandığımız mısır dört ana bileşenden oluşur; öz, kepek, protein ve nişasta. Prosesin ilk aşaması mısır kırma hattı. Fabrikamıza kamyonlarla gelen mısırı silolarımıza almadan önce kaba bir işlemden geçirerek koçanlarından ayırıyoruz. Silolardan işletmeye alınmadan önce de yine hassas bir eleme işleminden geçirilerek kırık mısır ve mısır tozları ayrılıyor. Sonrasında maserasyon prosesine tabi tutularak nem değeri yüzde 15’lerden yüzde 42-43’lere kadar artırılıyor. Kırma üniteleri aracılığı ile önce mısır özü, sonrasında da mısır kepeği ayrıştırılıyor ve kurutularak sevkiyata hazır hale getiriliyor. Mısır özü Balıkesir’deki yağ üretim tesisimize, mısır kepeği de hayvan yemi olarak müşterilerimize sevk ediliyor. Kırma bölümünde bir sonraki aşama ise protein ve nişastanın ayrılması. Bu işlem de seperatörler aracılığı ile yapılıyor ve hafif olan protein seperatörün üst fazından, daha yoğun olan nişasta da alt fazından çıkıyor. Ardından protein kurutuculara gönderilerek, istenen nem değerine getiriliyor ve küçük baş hayvan yemi olarak sevk ediliyor. Kırma bölümünden en son çıkan sulu nişasta, talebe göre nişasta veya mısır şurubu üretmek üzere ilgili üretim hattına ulaştırılıyor.

Nişasta üretiminde mekanik susuzlaştırma ve kurutmadan oluşan iki temel proses bulunuyor. Sulu nişasta öncelikli olarak nişasta seperatörüne gönderilerek, merkezkaç kuvveti prensibi ile suyu belli bir ölçüde uzaklaştırılarak kurutucuya besleniyor ve kurutucudan pnomatik hatla silolara gönderiliyor. Daha sonra talebe göre 25 kg ve 1 tonluk olarak paketlenerek sevkedilmek üzere depolanıyor.

Mısır şurubu üretiminin ilk aşaması ise nişastanın enzimler yardımı ile şuruba çevrilmesi. Sonraki aşamalar rafinasyon işlemleri ve susuzlaştırma proseslerinden oluşuyor. Rafinasyon işlemlerinin temel amacı şurubun müşteri spektlerine uygun hale getirilmesi. Susuzlaştırma prosesinin temel amacı da şurubun su oranını azaltarak istenen kuru madde değerlerine getirilmesi. Mısır şurubu, rafinasyon ve susuzlaştırma işlemlerinden sonra gerekli kalite kontrolleri yapılarak depo tanklarına gönderiliyor ve buradan da teneke, varil veya konteynerlerle müşterilerimize sevk ediliyor.

Su hangi proseslerde kullanılıyor ve sonrasında su üretimi nasıl yapılıyor? Arıtma işleminizi tanıyabilir miyiz?
Suyun kullanıldığı temel olarak iki proses var: Kırma bölümünde nişastayı yıkama amaçlı ve kazanlarda buhar üretme amaçlı. İşletmemizde kullandığımız suyun arıtımını Ters Ozmoz ünitelerimizde yapıyoruz.

Su tüketiminde 10 yılda yüzde 30’un üzerinde iyileşme elde etmenizi sağlayan yatırım ve projelerinizin kapsamını öğrenebilir miyiz?
Son 10 yılda hayata geçirdiğimiz birçok proje ile su kullanımımızı yüzde 30civarında düşürmeyi başardık. Bu projelere birkaç örnek verecek olursam; Demineralizasyon Ünitelerinde Rejenerasyon Suyu Azaltımı Projesi, Ürün Buharı Kondensi Geri Kazanımının Maksimuma Çıkarılması Projesi, Soğutma Kulesi Çevirim Sayısının Artırılması, Fabrika Buhar Tüketiminin Azaltılması Sebebiyle Kazan Su Kullanımının Azalması ve benzeri birçok proje. Sektörümüzde su tüketimi açısından en verimli fabrikalardan birisi olmakla birlikte su kullanımını daha da alt seviyelere indirmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Güncel arıtma teknolojisine sahip arıtma tesisinizi tanıyabilir miyiz?

Arıtma tesisimiz son teknoloji aerobik, anaerobik ve kimyasal arıtma adımlarından oluşuyor. İşletmemizin maksimum kapasitede çalışması durumunda çıkan atığı deşarj limitlerine uygun hale getirebilecek bir arıtım kapasitesine sahip. Atık arıtma tesisimizden çıkan biyogazı buhar üretiminde kullanabileceğimiz projemizi de Haziran 2023 itibariyle devreye alacağız.

Üretim ve yönetim verimliliği, kayıp - kaçakların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?

Fabrikamızda son teknoloji otomasyon, kontrol ekipmanları ve izleme sistemleri kullanıyoruz. Ekipmanlar ve enstrümanlardan elde edilen bütün veriler anlık olarak bir merkezde değerlendirilerek sistemdeki en küçük hareket kontrol altına alınıyor. Milyonlarca verinin değerlendirildiği bu sistem ile istediğimizde yıllar öncesine dönerek, üretim koşullarının nasıl olduğunu o dönem için bile görebiliyoruz. Ayrıca bazen sadece data da rakam tam çözümleme sağlamayabilir. Verinin trendi ile bu tip durumlarda analizler gerçekleştirerek, projelerimize veri sağlıyor, üretimimizi yüksek kalitede ve verimini her geçen an artırarak gerçekleştiriyoruz.

Kurumsal kaynak planlama (ERP) programlarımız, otomasyon ve diğer veri sistemleri ile tam entegreçalışıyor. ERP sayesinde her üretim için kullandığımız hammaddenin kullanım miktarı, kaynağı gibi bütün bilgilere ulaşabilirken o üretimin bütün laboratuvar analizlerini kayıt altına alıyoruz.

Yalın üretim modelimiz ile otomasyon, veri yönetimi ve kaynak planlama ekipmanlarının sunduğu verileri kullanarak, günlük, haftalık ve aylık toplantılarda üretimlerimizi değerlendiriyoruz. Her konuda gidişatı inceleyip, sistemde gelişmesi gereken yönlere ekip olarak karar verip, sürekli gelişim modelimizi uyguluyoruz.


Kontrol sistemleri konusunda gerçekleştirdiğiniz yatırımlar nelerdir?
Fabrikamız mısırın girişinden son ürünün çıkışına, arıtma sisteminden ürün depolamalarına birbirine entegre tek bir DCS (Distributed Control System) tarafından kontrol ediliyor. DCS sisteminin hardware ve software güncellemeleri siber güvenlik ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak teknolojideki son gelişmelere göre düzenli takip ediliyor.

Üretimden paketleme ve sevkiyata fabrikanızda yer alan endüstriyel robot tiplerini, hangi noktalarda kullanıldıklarını ve fabrikanızda sağladığı avantajları dinleyebilir miyiz sizlerden?
Fabrikamızın paketleme bölümünde otomasyon seviyesi çok yüksek olan ve operatör hatalarını minimuma indiren otomatik paketleme makinelerimiz mevcut. Yeni yatırımlarımızda da otomasyon ve teknoloji seviyesi çok yüksek verimli ekipmanlar tercih etmeye devam ediyoruz. Bu tercihlerimizden verimlilik anlamında çok pozitif sonuçlar aldık ve maksimum düzeye çıkarmaya da gayret ediyoruz.


2023 yılı ve sonrasında planladığınız projeler, yatırımlar nelerdir?
Bu yıl özellikle sürdürülebilirlik alanında fabrikamızı üst seviyeye çıkaracak ve karbon ayak izimizi daha da aşağıya çekecek projelere odaklandık. Bu projeler arasında Atık Arıtma Ünitesi Biogaz’dan buhar üretimi, Karbon Fırın atık ısısının geri kazanımı ile buhar üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretimi bulunuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@