banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Rosatom, Hidrojen Enerjisi Alanında İş Birliğini Güçlendiren Anlaşmalara İmza Attı

Rosatom, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8’inci Doğu Ekonomi Forumu’nda, hidrojen enerjisi alanında iş birliğine yönelik bir dizi anlaşma imzaladı.

Enerji 15.09.2023, 09:00 Melike Kaya Bayram
13
Rosatom, Hidrojen Enerjisi Alanında İş Birliğini Güçlendiren Anlaşmalara İmza Attı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8’inci Doğu Ekonomi Forumu’nda, hidrojen enerjisi alanında iş birliğine yönelik bir dizi anlaşma imzaladı.

Rosatom, Sahalin Bölgesi Hükümeti ve Sahalin Devlet Üniversitesi, pilot hidrojen projelerinin uygulanması ve bölgede umut vadeden hidrojen enerjisi endüstrisi için personel yetiştirilmesi konusunda iş birliği yapmayı kabul etti. Taraflar arasında imzalanan anlaşma, temiz enerji hedeflerine ulaşma kapsamında Sahalin Bölgesi’ndeki Doğu Hidrojen Kompleksi’nin geliştirilmesine devam edileceği anlamına geliyor.  

Taraflar, bölgede yeni düşük karbon ekonomisi alanlarını birlikte geliştirmeyi, Sahalin Bölgesi’nde hidrojen enerjisi teknolojilerinin ölçeklendirilmesi için ortak bir konsept oluşturmayı ve Doğu Hidrojen Kompleksi projelerinin ihtiyaç duyduğu, mühendisler ve tasarımcılardan hidrojen enerjisi ekipmanı ve tesislerini işleten personele kadar eğitim programlarının başlatılmasını planlıyor. Doğu Hidrojen Kompleksi projelerinin uygulanması, hidrojen tedarik zincirinin tüm ana unsurlarını bir araya getirecek ve hidrojen alanında bilimsel ve teknolojik iş birliğini sağlayacak. Kompleksin pilot projeleri listesinde “Hidrojen Tesisi”, “Hidrojen Treni”, “Uzman Merkezi” ve otonom hidrojen bazlı enerji sistemlerinin tam ölçekli koşullar altında test edilmesi için deney alanlarına sahip “Hidrojen Test Sahası” yer alacak. Anlaşma 2030 yılına kadar geçerli olacak.

Sahalin Bölgesi Hükümeti Başkan Yardımcısı Vyacheslav Alenkov, konuyla ilgili şunları belirtti. “Sahalin'de Doğu Hidrojen Kompleksi’nin geliştirilmesi sadece bölgesel düzeydeki stratejik görevleri yerine getirmekle kalmıyor. Karbon ayak izinin azaltılması ve sera gazı emisyonlarının düzenlenmesi konusu, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı taahhüt etmiş olan Rusya da dahil olmak üzere çoğu ülkenin karşı karşıya olduğu bir mesele. Bu nedenle, iklim düzenlemesi ve yeşil ekonomiye geçiş için gerekli koşulların yaratılması açısından asıl önemli olan yeni bir hidrojen ekonomisinin oluşturulmasıdır.”

Sahalin Devlet Üniversitesi Rektör Vekili Alexander Samardak da konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “Bu yeni enerji, Sahalin Bölgesi'nıin kalkınmasının en önemli alanlarından biri. Dolayısıyla personel ve teknoloji konularına büyük önem veriyoruz. Şu anda Yuzhno-Sakhalinsk'te inşaatı devam eden dünya standartlarındaki SahalinTech kampüsünde, hidrojen enerjisi sektöründe çalışacak uzmanlar yetiştireceğiz. Gelecek vaat eden bu sektörde çalışmak için gerekli teorik bilgi ve pratik becerileri edinecekler” dedi.

Rosatom ve Kuzey Araştırma ve Eğitim Merkezi arasında iş birliği

Rosatom’un bünyesindeki Rusatom Overseas A.Ş ve Saha Cumhuriyeti’ndeki (Yakutistan) Kuzey Araştırma ve Eğitim Merkezi tam döngülü hidrojen teknolojilerini kullanarak izole bölgelere verimli ve dengeli enerji tedariki projelerini uygulamak amacıyla hidrojen enerjisi alanında teknolojik iş birliği konusunda da anlaştı.

Taraflar, hidrojen üretmek için fazla elektriğin kullanılmasını ve bunun daha sonra enerji dönüşümü ve depolama teknolojilerini kullanarak enerji verimliliğini artırmayı amaçlayan enerji teknolojisi de dahil olmak üzere, ekonominin çeşitli sektörlerinde araştırma yapmak ve yeni çığır açan teknolojiler ve ürünler sunmak için güçlerini birleştiriyor. Anlaşma uyarınca, Rosatom’un hidrojen enerjisi sektöründeki entegratörü Rusatom Overseas A.Ş, merkezin endüstriyel ortağı olarak hareket edecek.

Rusatom Overseas A.Ş’nin hidrojen enerjisinin ticarileştirilmesi ve iş geliştirmeden sorumlu başkanı Anton Moskvin konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Hidrojen enerjisi, Rosatom'un bilimsel ve teknolojik gelişiminin öncelikli alanlarından biridir. Söz konusu enerji, Rusya'nın ulaşılması zor Arktik ve Uzak Doğu bölgelerinde enerji arzı sorunlarını çözme konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Kuzey Araştırma ve Eğitim Merkezi ile ortak çalışmalarımızın sonuçlarının talep göreceğinden ve bunların Rusya'nın kuzeydoğusunda hidrojen enerjisi alanında önemli pilot projeleri hızlandıracağından eminim.” 

Rosatom ve Çin’in LS Group Co. Şirketi Sahalin Adası'nda hidrojen tesisi kurulması için iş birliği fırsatlarını değerlendiriyor

Rosatom ayrıca yabancı ortaklarla hidrojen projelerini hayata geçirmek için aktif olarak ortaklıklar geliştiriyor.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un iştiraki Devlet İhtisas Tasarım Enstitüsü ile ve petrol, gaz ve kimya endüstrileri için büyük ekipman üreticilerinden biri olan Çin’in LS Group Co. Şirketi, Rusya’nın Sahalin Adası'nda bir hidrojen tesisinin kurulması amacıyla iş birliği yapmayı planlıyor.

Tesisi kurma projesi kapsamında taraflar, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8. Doğu Ekonomi Forumu’nda Mutabakat Zaptı imzaladı.

Mutabakat Zaptına, Rosatom’un Hidrojen Enerjisinin Ticarileştirilmesi ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkanı Anton Moskvin ile Lanzhou LS Energy Equipment International Engineering Co. Ltd. şirketinin İş Geliştirmeden Sorumlu Direktör Yardımcısı Zang Boyang imza attı.

Taraflar, Rosatom'un iştirak ettiği Sahalin Adası'ndaki düşük karbonlu hidrojen üretim projesinin uygulanması için Çin'den ekipman tedarik etme ve üretilen hidrojeni Rusya'dan Çin'e ihraç etme olasılığını görüşüyor.

Lanzhou LS Energy Equipment International Engineering Co. Ltd. şirketinin İş Geliştirmeden Sorumlu Direktör Yardımcısı Zang Boyang da “Karşılıklı fayda sağlayan iş birliğimiz Sahalin'de yüksek teknolojili üretimin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Anlaşma her alanda iş birliğimizin devamı için temel oluşturmaktadır.  Müzakerelerimizin oldukça dinamik bir aşamaya geldiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Hidrojen enerjisi mühendisliği, Rosatom'un bilimsel ve teknolojik gelişiminin öncelikli alanlarından birini teşkil ediyor. Rosatom'un yenilikçi teknolojileri, Rus nükleer biliminin ileri düzeydeki başarılarına dayanıyor ve Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ESG) kriterlerini tam olarak karşılıyor. Küresel ekonominin teknoloji liderlerinden biri olan Rosatom, Rusya'da hidrojen enerjisinin geliştirilmesi için elektroliz gibi gelecek vadeden hidrojen üretim yöntemlerinden depolamaya ve yerel ve yabancı tüketicilere nakliyeye kadar tüm hidrojen tedarik zincirinde kendi teknolojik yetkinliklerinin geliştirilmesini kapsayan stratejik bir program uyguluyor. Rosatom'un büyük işletmeleri, yeni gelişmiş elektroliz sistemleri de dahil olmak üzere bu alanda verimli ve uluslararası düzeyde rekabetçi çözümler geliştiriyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@