banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Biyolojik gaz üreten tesislerde SET Teknik biyogaz analizörleri

Besin kaynaklı evsel atıklar ile birlikte, endüstriyel faaliyetler sonucunda ortaya çıkan organik içerikli atıklar, çoğunlukla verimli bir dönüşüm işleminden geçirilmeden bertaraf edilmektedir. Bu tür atıklar, verimli bir şekilde geri dönüştürülemediği için çevre, ekosistem ve insan sağlığı için tehdit unsuru haline gelmektedir. Atıkların kontrolsüz depolanması ve ayrışması, insan sağlığına zararlı olan gazların oluşmasına neden olmaktadır.

Proses Çözümleri 14.08.2023, 10:05 14.08.2023, 09:58 Serkan KIRAÇ
158
Biyolojik gaz üreten tesislerde SET Teknik biyogaz analizörleri

Biyolojik gaz üretimi yapan tesisler, başta hayvan gübresi olmak üzere organik atıkların anaerobik faaliyetleri sonucunda elde edilmektedir. Biyolojik gaz; biyogaz tesisleri, atıksu arıtma tesisleri ve çöp gazı tesislerinde meydana gelir. Proses sonucunda elektrik enerjisi üretilmekte olup, konvansiyonel sistemlere göre düşük miktarda sera gazı salınımı olması ve yenilenebilir enerji kaynağı olması sebebiyle biyolojik gaz üretimi yapan enerji tesislerinin birçok avantajı bulunmaktadır.

Biyolojik gaz üretim sürecinde, anaerobik arıtım sonucunda yüksek oranda CH₄ ve CO₂ ile birlikte az miktarda H₂S, eser miktarda ise H₂ ve N₂ gazı açığa çıkar. Elektrik enerjisinin verimi, fermantasyon sonucu açığa çıkan CH₄ yüzdesi ile doğru orantılıdır. Bu yüzden anaerobik reaksiyon sonrası açığa çıkan gazların oranları mutlaka sürekli olarak izlenmesi gerekir. Aynı zamanda H₂S gazının korozif özelliğinin olması ve tesisteki mekanik aksanlar ile birlikte elektrik üretimi için gerekli olan türbinlere zarar vermesi, H₂S gazının sürekli olarak izlenmesi ve kontrol altında tutulması gerekliliğini ortaya koyar.

Biyogaz analizörleri, anaerobik fermantasyon sonucu açığa çıkan; CH₄, CO₂, H₂S ve O₂ gaz konsantrasyonlarının sürekli olarak izlenebilmesi için kullanılmaktadır. İdeal bir biyogaz tesisinde çürütücü sonrası

%60-65 oranında CH₄,

%30-35 oranında CO₂,

%1-2 oranında H₂S ve

eser miktarda H₂ ve NH₃ gazı bulunmaktadır.

Gaz motorlarının ömrünün uzun olması için H₂S miktarı, desülfürizasyon ünitelerinde 200 ppm altına indirilmesi hedeflenir. Dolayısıyla CH₄ ve CO₂ tayini % seviyesinde, H₂S ise ppm seviyesinde biyogaz analizörleri tarafından izlenmelidir. Biyogaz analizörleri bu gazları farklı ölçüm teknolojileri kullanarak tespit etmektedir.

CH₄ ve CO₂ gazları NDIR (Dağılmayan Kızılötesi Işık) teknolojisine sahip sensörler ile,

H₂S ve H₂ elektrokimyasal sensörler ile,

O₂ ise elektrokimyasal sensörler vasıtasıyla sürekli olarak ölçülmektedir.

NDIR teknolojisine sahip sensörler, infrared ışık kaynağından yayılan kızılötesi ışığın numune gazın bulunduğu örnek hücreye doğru yönelimi ve ölçülecek gazın infrared ışığı absorbe etmesi prensibiyle çalışır. Elektrokimyasal sensörler ise hedef gazın kimyasal oksidasyonu ve indirgenme reaksiyonu prensibine göre hareket eder. Her iki teknolojide de oluşan mili volt, hedef gaz konsantrasyonu ile doğru orantılıdır.

Ürün portföyümüzde yer alan UnionInca Biyogaz Analizörleri, biyogaz üretimi gerçekleştiren proseslerde sürekli gaz analiz ihtiyacını karşılamak için uygulamaya özel analizörler üretmektedir.
CH₄ ve CO₂ gazlarını 0-100 % aralığında, H₂S gazını ise talep edilmesi durumunda 0-50.000 ppm seviyelerine kadar analiz edebilmektedir. Dahili soğutucu ve dahili pompa bulunan Inca Biyogaz Analizörleri, aynı anda 10 noktaya kadar taramalı ölçüm yapabilmektedir. Numune alınacak nokta ile analizör arasında 100 metre mesafeye kadar ölçüm yapabilen biyogaz analizörümüz, iç mekan ve dış mekan opsiyonuyla kullanıcının talebine göre farklı opsiyonlar bulundurmaktadır.

Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@