banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Biyokütlede istikrarlı üretim DCS kalitesi ile sağlanır

Türkiye’nin önde gelen proses otomasyon firması İZOFORM Endüstriyel Otomasyon San.Tic.Ltd.Şti., 1996 yılından bu yana kritik tesislerdeki güçlü referansları ile otomasyon sektörünün önde gelen firması olan Honeywell şirketinin çözüm ortağı olarak faaliyet göstermektedir.

Proses Çözümleri 14.08.2023, 08:05 Serkan KIRAÇ
129
Biyokütlede istikrarlı üretim DCS kalitesi ile sağlanır

İzoform Proje Mühendisi Tahsin Yeter
İZOFORM Endüstriyel Otomasyon, Saha Enstrüman, PLC, SCADA-HMI, DCS tabanlı endüstriyel elektrik proje tasarımları, proses çözümleri ve makina otomasyonları yapmaktadır. Şirketimiz, endüstriyel otomasyon konusunda 25 yıllık tecrübeye sahiptir. Teknolojik yapılanması devamlı gelişime açıktır. Türkiye ve yakın ülkelerde pek çok projeye imza atmıştır.

İZOFORM başarısını, firma üst yönetiminin mühendislik çalışmalarında fiilen görev alması ve firma içerisindeki eksiksiz yetki dağılımı ile sağlamaktadır. Bu sayede, endüstriyel proseslerde ihtiyaç duyulan hızlı karar alma, daha yüksek standartlarda iş yapabilme ve proses şartlarına göre oluşacak yeni taleplere daha esnek yaklaşma imkanı sağlanmaktadır.

Şirketimiz öncelikle müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır. Devamında doğru projelendirme, zamanında teslim ve teknik destek ile başarıyı elinde tutmaktadır.

Biyokütle enerji santralleri, ülkemizde enerji sektöründe önemli bir yer kaplamaktadır. Son yıllarda enerji alanında önemli yatırımlar yapılmaktadır. İzoform Endüstriyel Otomasyon olarak bu alanda Honeywell ürün gruplarını kullanarak yatırımcılara çözümler sağlamaktayız. Biyokütle enerji santralleri diğer enerji üretim tesislerine kıyasla scada sisteminde müdahaleye daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bunun nedeni biyokütle enerji tesislerinde kullanılan yakıtların hammaddelerinin diğer tesislerden farklı olarak oranlarının ve türünün değişkenlik göstermesinden kaynaklanır. Yakma alanı içine giren yakıtın kalorisi, türü, nemlilik oranı sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle de scada sistemini kullanan operatörlerin devamlı olarak scada sistemi üzerinden tesise müdahale etmesi gerekebilir.

Bu santrallerde bulunan flowmetrelerin, sıcaklık transmitterlerinin, basınç transmitterlerinin ve leveltransmitterlerinin izlenmesi bu enstrümanlardaki parametrelere göre oransal vanaların, on-off vanaların, tesiste bulunan motorların ve 3. Parti paket ünitelerin PID kontrolüne uygun çalışması ve bütün bunların kullanıcı tarafından tuninglerinin kolaylıkla yapılabilmesi biyokütle enerji santrallerinde istikrarlı bir üretim için büyük önem arz etmektedir. 

Biyokütle enerji santrallerinde istikrarlı bir üretim sağlayabilmek için vanaların , motorların, pompaların PID tepki süreleri projenin kendi şartları doğrultusunda oluşturulmalıdır. En verimli tuninglerin sağlanması için sistemi yöneten kullanıcılara kolay bir arayüz sunulması gerekir. Saatlik olarak bile değişkenlik gösterebilen yakıt türü hava koşulları su kalitesi gibi nedenlerden ötürü sistemin set değerlerinin ve ekipmanların tuninglerinin değişmesi gerekebilir.  Honeywell Scada sistemleri bu konuda kullanıcılara oldukça kolay bir arayüz sağlamaktadır. İzoform bu arayüzlerin kullanımı için işletme teknik ekiplerine eğitimler vermektedir.

Aynı zamanda sistemin sorunsuz çalışmaya devam edebilmesi için alarmların aktif bir şekilde takip edilmesi oldukça önemlidir. Alarm konusunda kullanıcıların kaç tane station kullandığı farketmeksizin sistemde oluşabilecek tüm alarmları kullanıcıların en kolay farkedebileceği şekilde Scada yazılımları geliştiriyoruz. Event sayfaları için gerekli ayarlamaları yapıp işletmenin devreye alındığı günden şu an ki haline kadar yapılmış tüm hamleleri, alarmları kayıt altında tutuyoruz. Bir başka önemli konu olarak Trendlerin kullanımı ele alınacak olursa, Sistemde trendleri izlenecek tüm parametrelerin takibinin detaylı bir şekilde yapılabilmesi için trend sayfaları hazırlayıp kullanıcıların hizmetine sunuyoruz. P&ID çizimlerine bağlı kalarak anlaşılabilir scada grafikleri oluşturmaktayız. Scada üzerinde ekipmanların kontrolünü sağlayabilmek adına faceplateler, pop-uplar, scriptler geliştirerek kullanıcıların hizmetine sunmaktayız. Bütün bunlar bir scada sisteminin kalitesini belirleyen faktörlerdir.

İzoform Endüstriyel Otomasyon olarak, biyokütle enerji tesislerinin bu ihtiyacına Honeywell DCS ürün grupları kullanarak tesislerin devreye alınmasına yönelik çözümler üretmekteyiz. Birçok biyokütle enerji santralinde, projelerin en başından P&ID çizimleri ve senaryolar üzerinden çalışarak, I&O listelerinin hazırlanması, DCS ve Scada yazılımlarının hazırlanması ve bu kapsamda sahada devreye alınmasını tamamladık. Bunun yanı sıra 29 yıllık proses tecrübemizi kullanarak projelerin devreye alınmaları esnasında işletmelerin teknik ekipleri ile interaktif görüşmeler sağlayarak P&ID’ler ve senaryolar üzerinde tesisleri bir adım daha ileri taşımak için revizyonlar ve iyileştirmeler önerip, uyguladık. İhtiyaç durumlarında 7/24 hizmet sağlayıp devreye alma esnasında ve sonrasında işletmelerin teknik ekiplerine scada ve dcs sistemi üzerine eğitimler verdik.

Biz İzoform Endüstriyel Otomasyon olarak sadece bize verilen senaryoya bağlı kalarak yazılım yazmıyoruz. Bir otomasyoncu gözü ile prosesin ihtiyaçlarını anlayıp, bu ihtiyaçlara yönelik çözümleri geliştiriyoruz. Projenin başarıya ulaşması için bu tesislerde yakıt alımının, yakıtının yakılmasının, cüruf boşaltımının, su-buhar sisteminin bütün detayları üzerinde araştırmalar yapıyor ve her projeyi kendi şartları doğrultusunda değerlendiriyoruz. Bir bakımcı gözü ile oluşabilecek arıza ve bakım senaryoları oluşturup bunlar üzerine aksiyon planı hazırlıyoruz. Laboratuvar, AR-GE ve kalite bölümlerinde nelere dikkat ediliyor, kumanda operatörleri ve tesis mühendisleri neleri talep ediyorsa yazılımlarımızı buna göre geliştiriyoruz. Projeleri başından sonuna sahiplenerek projenin her noktasında, her bölüm ile koordineli çalışarak, öğreterek ve öğrenerek projelerimizi tamamlıyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@