banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Güvenilirlik ve performansı bir arada sunuyor

Atlas Copco Chiller grubu TCX serisinin başta yiyecek – içecek, ilaç, plastik, baskı olmak üzere birçok sektördeki üretim süreçleri ve soğutma suyu uygulamaları için özel tasarlandığını belirten Atlas Copco Ürün ve Pazarlama Müdürü Erdem Enç TCX serisiyle, verimliliği üst düzeyde tutarak güvenilirlik ve perfomansı bir arada sunduklarını sözlerine ekliyor.

Proses Çözümleri 17.05.2022, 14:05 Serkan KIRAÇ
173
Güvenilirlik ve performansı bir arada sunuyor

Proses suyu soğutma uygulamaları için özel olarak tasarlanan TCX serisinin üretim gerçekleştiren işletmelere sağladığı avantajların detayları üzerine Atlas Copco Ürün ve Pazarlama Müdürü Erdem Enç ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Erdem Bey kısaca sizi ve Atlas Copco ürün gruplarını tanıyabilir miyiz?
1980yılında İstanbul’da doğdum.Girne Amerikan Üniversitesi Elektrik & Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Atlas Copco Kompresör Teknik Servisi Türkiye’de 2014 yılında Teknik Destek Mühendisi olarak başlayan kariyerimi, 2018 yılında Oil Free Air (Yağsız Hava)bölümüne atanarak Ürün ve Pazarlama Uzmanı olarak sürdürdüm. 2021 yılından beri deaynı bölümdeÜrün ve Pazarlama Müdürüolarak görevime devam etmekteyim.

Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak; basınçlı hava çözümlerindeki geniş ürün yelpazemiz ile demir-çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek & içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok farklı sektöre hizmet vermekteyiz. Her sektör ve uygulama için farklı ihtiyaç ve öncelikler söz konusu olduğundan, her biri için özel çözümler sunabildiğimiz bir teknolojiye sahibiz. Ürünlerimiz arasında; yağ enjeksiyonlu vidalı, yağsız vidalı, santrifüj (turbo), yağsız hava blowerları, pistonlu yüksek basınçlı kompresörler, azot ve oksijen jeneratörleri, merkezi kontrolörler, gazlı ve kimyasal tip hava kurutucular, marin tipi kompresörler gibi çok farklı ihtiyaçlara çözümler bulunmakta.

Endüstrinin, bir kompresör tekniği markası olarak Atlas Copco’dan güncel talepleri nelerdir?
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayinin ihtiyaç duyduğu enerji gereksinimi çok büyük bir maliyet kalemi oluşturuyor. Enerji maliyetlerinin her geçen gün de arttığını düşünecek olursak enerji verimliliği yüksek, güvenilir sistemlerin kullanılması endüstri için bir mecburiyete dönüşmüş durumda. Sadece basınçlı havayı değil, enerji tasarruflu basınçlı havayı sağlamak bir öncelik haline gelirken yatırımların da bu yönde yapılması önem kazanıyor. Özetle, enerji verimliliği yüksek çözümler endüstrinin taleplerinde önceliği oluşturuyor.  Bu nedenle, basınçlı hava sektöründe enerji tasarrufu ve verimlilik özelinde hem Türkiye’de hem de dünyada Atlas Copco’nun yeri oldukça önemli. 

Bunun yanı sıra, dijitalleşen dünyada birçok sektör ve iş alanı, teknolojik gelişmelerle enerji kaynaklarını daha verimli kullanarak işletme maliyetlerini azaltmayı, karbon ayak izini en aza indirmeyi hedefleri arasına almış durumda. Biz de sanayinin ve ticaretin hızlanan akışını, taleplerini karşılayabilecek, hatta önüne geçecek şekilde dijital yatırımlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.

Enerji verimliliği taleplerine bir cevap niteliğinde geliştirilen ve ürün portföyünüze yeni eklediğiniz Atlas Copco Chiller Grubu TCX serisinin fark yaratan özelliklerini, bu ürünle hedeflenen sektör ve prosesleri öğrenebilir miyiz?
Atlas Copco Kompresör Tekniği’nin yeni ürünü Atlas Copco Chiller Grubu TCX serisi, başta yiyecek, içecek, ilaç, plastik, baskı olmak üzere birçok sektörde üretim süreçleri ve soğutma uygulamaları için özel olarak tasarlandı. Özellikle proses suyunu soğutmak amacıyla kullanılan yeni ürün ailesi, hava soğutmalı kondensere ve entegre hidro modüle sahip. Proses suyu soğutucu serisi, maksimum güvenilirliğiyle öne çıkıyor. Paslanmaz çelik bileşenlere sahip TCX, bu özelliğiyle proses suyunun pas parçacıklarıyla kirlenmesini önlüyor, daha yüksek düzeyde güvenilirlik ve sıcaklık kontrolü sağlıyor.Peki bahsettiğiniz proses suyu soğutma prosesinin, üretimde ve işletmelerdeki yeri ve önemi nedir?

Kompresörde olduğu gibi soğutma tarafında da üreticilere enerji verimli çözümler sağlıyoruz. TCX serisiyle, verimliliği en üst düzeyde tutarak, bir Atlas Copco ürününden beklenilen güvenilirlik ve performansı bir arada sunuyoruz. Artan enerji maliyetleri göz önüne alındığında tüm ürünlerimizle olduğu gibi TCX serimizle de müşterilerimize üretim süreçlerinde önemli bir maliyet avantajı sağlıyoruz. Daha az enerji demek sadece ekonomik değil, aynı zamanda daha yaşanabilir bir dünya için de en önemli unsurlardan biri. Tamamen alüminyum mikro kanala sahip olan TCX serisi, hem hafif hem de korozyon olmadan uzun ömürlü olmasına olanak tanıyor. Bu da, diğer standart tip ısı eşanjörlerine kıyasla yüzde 30 daha az soğutucu şarjı sağlayarak, TCX’i daha çevre dostu hale getirirken bakım maliyetlerini de düşürüyor.

Yeni ürün serisi, herhangi bir ek korumaya ihtiyaç duymadan -10°C'ye kadar düşen ortam sıcaklıklarında iç ve dış mekânlarda kullanılabiliyor. Sesi azaltan kanopisiyle gürültü seviyelerini önemli ölçüde düşürerek, çalışma ortamlarında kullanılmasına olanak tanıyor. TCX Chiller’in bir diğer özelliği ise kolay tak-çalıştır tipi yapısı sayesinde soğutma sisteminin hızlı kurulumuna olanak vermesi.

Bu kadar önem taşıyan bu prosesin bakım ve işletme maliyetlerini düşürmenin yöntemleri nelerdir?
Doğru boyutta bir chillerin seçilmesi çok önemlidir. Küçük boyutta bir ürün proses ekipmanınıasla gerektiği gibi soğutamayacağından ve bu nedenle proses suyu sıcaklığı sabit düzeyde tutulamayacağından daima sorunların yaşanmasına neden olacaktır. Buna karşılık, büyük boyuttaki birchillerden ise hiçbir zaman en üst seviyede verimlilikalınamayacak ve kullanımı daha maliyetli olacaktır.

Uygulama için doğru ünite boyutunu belirlemek üzere,akış hızının ve proses ekipmanının soğutma ortamınakattığı ısı enerjisinin, yani ΔT olarak ifade edilen girişve çıkış suyuarasındaki sıcaklık değişiminin bilinmesi gerekir.

Gün geçtikçe artan enerji maliyetleri ve işletmelerde sıcaklık kontrolünün önemi düşündüğünde enerji verimliliği faaliyetleri ya da yatırımları markalar için nasıl bir öneme sahip? Sizden dinleyelim…
İşletmelerin basınçlı hava için tasarruf noktaları ararken enerji tüketimine odaklanması gerçekten çok önemlidir. Basınçlı hava üretim maliyetinin yaklaşık %80'i enerjiye harcanıyor. Bu da kompresörlere yapılan ilk yatırım maliyetinden ya da bakım masraflarından çok daha fazla. Bu sebeple, endüstride ihtiyaca yönelik doğru kompresör seçimi yapılması çok büyük önem taşır. Kompresörler, ilk yatırım ile toplam sahip olma maliyeti arasındaki farkın oldukça belirgin olduğu temel örneklerden biridir. Endüstriyel bir hava kompresörünün satın alma fiyatı, kullanım ömrü maliyetlerinin yalnızca %10 ila 15’ini oluşturur.

Yakın dönemde gerçekleştirdiğiniz, devreye aldıktan sonra somut ve ciddi verimlilikler elde ettiğiniz örnek projeler neler oldu?
Kuyum sektöründe çalışan bir müşterimiz TCX Chillerserisi kullanmaya başladıktan sonra aynı kW değerlerinde kullandığı eski chiller ünitesine göre birim / saat üretiminde gözle görülür bir artış yakaladı ve üretim kapasitesini de yaklaşık %35 artırdı. Ürünün performansı konusunda oldukça mutlu olan müşterimiz bu denli bir farkın beklentisi dışında olduğunu belirtti.

Proje ve çözümler ile tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
Özellikle proses ekipmanının günde birkaç vardiyaçalışması durumunda, soğutma suyu maliyetleri hızlaartmaktadır. Sisteme eklenen bir chiller, şebeke suyuteminine ve atık su deşarjına ilişkin maliyetlerive ihtiyacı azaltarak üretim bütçelerinde önemlimiktarlarda tasarruf gerçekleştirilmesine katkıdabulunmaktadır. Ayrıca, chiller teknolojisindeki en songelişmeler sayesinde, sermaye yatırımı geri dönüşü,ekipmanın çok kısa süreli kullanımı sonucundagerçekleşmektedir.

Doğru marka veya ürün seçimi işletmelere ömür, maliyet ve duruşa tahammül olmayan bu işletmelerin üretiminde emre amadelik (availability –yıllık çalışma süresi) yada işletme – bakım maliyetleri için neler sağlar?
En son teknoloji ürünü, gelişmiş nesil endüstriyel chillerlerin tasarımında; bakım kolaylığı, işletim güvenliği, akıllı kontrol ve bağlantı sistemleri gibi özellikler öne çıkmaktadır.

Örneğin bu chillerlerin yapımında, -10°C’ye kadar düşen ortam sıcaklıklarında bile iç veya dış mekânlarda çalışmasına imkân veren IP54 sınıfı, ses seviyesini azaltan kanopiler kullanılmıştır. Bunlar, ön kısımda soğutma sistemleri ve arka kısımda soğutma suyu devirdaim tertibatı gibi bileşenlere kolay erişim sağlanabilmesi için özel olarak tasarlanmıştır. Geniş kanopi kapakları ve akıllı yerleşim düzeni, bakım sürelerinin azaltılması, arızaların önlenmesi açısından kolay inceleme imkânı sağlar.

TCX modellerinde; akış ve seviye anahtarları, termal problar, basınç probları, karter ısıtma ve chillerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan filtreler gibi çok çeşitli güvenlik cihazları kullanılmaktadır. Bununla birlikte tamamen hava sızdırmaz şekilde tasarlanmış bir soğutma sistemi, soğutucu akışkanın sızmasını önler ve bakım gerektirmez. Faz sırası rölesinin kullanımı, hatalı kablolama durumunda chiller içerisindeki kompresörün hasar görme riskini ortadan kaldırır. Bu yeni tasarım sistemlerde, dokunmatik ekranlı kontrolör, enerji bakımından verimlilik sağlayan algoritmalarla çalışır, tüm chiller sensörlerini tek bir sistemde birleştirir ve çalışma parametrelerinden sapılması durumunda uyarı verir. 11 Kw ve üzeri chillerlerde yerleşik akıllı uzaktan izleme özelliği sayesinde tam bağlantı sağlanır. Bu sayede optimum verimliliğin sağlanabilmesi için kullanıcının makine verilerine gerçek zamanlı olarak net bir biçimde erişim sağlanabilir.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Hem ülkemiz hem firmalarımız hem de yeni nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için doğaya verdiğimiz zararı minimuma indirmemiz gerekiyor. Bunun da birinci yolu kullandığımız enerjiyi minimuma indirmek ve hatta mümkünse karbon ayak izimizi sıfırlamaktır. Bu nedenle tasarruf edebileceğimiz alanları iyi belirleyip bunların iyileştirilmesi için çalışmalar yapmalıyız.

Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak teknolojilerimizi ve uzmanlığımızı müşterilerimizle paylaşıyor hem onlara hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@