banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Üretimdeki yüzde 122 artışa rağmen tüketim yüzde 21 azaltıldı

Tatmetal Fabrika Direktörü Egemen Öztürk, markanın üretim tesislerinde son 5 yılda sergilenen yüzde 122’lik üretim hacmi artışına rağmen enerji tüketiminin 6 bin 713 ton eşdeğer petrol, yüzde 21 oranında enerji tasarrufu sağlandığını ifade ediyor.

Proses Çözümleri 30.04.2021, 16:15 30.04.2021, 16:11 Serkan KIRAÇ
6542
Üretimdeki yüzde 122 artışa rağmen tüketim yüzde 21 azaltıldı

Demir – Çelik Üretim Prosesi konulu Mayıs sayımız için Zonguldak Ereğli’de bulunan 177 bin metrekarelik Tat Metal  Üretim Tesislerine, Fabrika Direktörü Egemen Öztürk’ün ev sahipliğinde konuk olduk. Öztürk ile gerçekleştirdiğimiz bu söyleşimizle markanın verimlilik artırıcı yatırım projelerinin detaylarını, yatırımlar ile elde edilen avantajları ve yatırım gündemlerini dergimize taşıdık.

Egemen Bey sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?

2006 yılından beri Tatmetal’de görev almaktayım. Birçok tesisin devreye alınma süreçlerinde ve işletmesinde her kademeden ekiplerimizle beraber çalışma şansına eriştim, yöneticilik yaptım. Makine mühendisiyim ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans eğitimi aldım. Tatmetal tesislerinde esas olarak yassı sıcak haddelenmiş yarı mamulü soğuk haddeleyerek malzemelerin mekanik özelliklerini iyileştiriyoruz, galvaniz ve boya tesislerimizle malzemenin korozyon mukavemetini arttırıyoruz. Bu işlemleri son teknolojileri kullanan hatlarımızla ve çok değerli teknik ekiplerimizle 7/24 bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz ürünlerle otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi birçok sektörün dışa bağımlılığını azaltıyoruz.Teknolojilerimizle sektörde lider bir rol oynuyor, insana ve çevreye duyarlı üretimimizle global açıdan kaliteli ve verimli çalışma parolasını benimsiyoruz.


Tesislerinizdeki birimler, bölümler ve faaliyetleri nelerdir?
Çelik ticareti deneyimi ve bilgi birikimiyle temelleri 1986 yılına uzanan firmamız, bugün Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticilerinden biri olarak faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Tatmetal olarak sıcak haddelenmiş asitlenmiş, soğuk haddelenmiş, galvanizli ve boyalı yassı çelik üretimi gerçekleştiriyoruz.

Tesisi üretim kapasitesi, üniteleri, yardımcı tesisleri, birimleri ve faaliyetlerini, ürün grupları vb. gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Zonguldak Ereğli’de bulunan 177 bin metrekarelik üretim tesisimizde yıllık asitleme kapasitesi 1,5 milyon ton olan hattımızda sıcak haddelenmiş asitlenmiş sac, yıllık üretim kapasitesi yine 1,5 milyon tonolan hattımızda soğuk haddelenmiş sac, yıllık üretim kapasitesi 750 bin ton olan hattımızda galvanizli sac ve 200 bin ton olan hattımızda boyalı sac üretimi gerçekleştiriyoruz. 1,5 milyon tonu aşan kapasitemizle; ticari, derin çekme, ekstra derin çekme çelikler, düşük alaşımlı yüksek mukavemetli HSLA çelikler, orta ve yüksek mukavemetli yapı çelikleri ve emayelik çelik gibi birçok farklı soğuk,galvanizli ve boyalı çelik kalitelerinde üretim yapabiliyoruz.


Markanızın nihai ürünleri hangi sektörlerde tercih ediliyor? Müşteri profilinizi tanıyabilir miyiz?
Her bir ürünümüz iş ortaklarımızın ihtiyaçları doğrultusunda otomotiv, beyaz eşya, iklimlendirme, inşaat, yapı ve genel imalat gibi birbirinden farklı sektörlere ulaşıyor, üretim zincirinde hammadde anlamında kritik bir yer tutuyor.  Tatmetal markamızın hizmet verdiği sektörlerin başında; taşıt araçları, dayanıklı tüketim, inşaat, enerji ve makine-ekipman geliyor.

Tesiste kapasite ve verimlilik artışı, kontrol otomasyonu modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
Hayatın her alanında hızlı bir şekilde yaşadığımız dijitalleşme sanayinin de öncelikli gündemi. Endüstri 4.0 dönüşümü, bildiğiniz gibi bir günde başlayıp bitmeyen, uzun bir maratona benzetebileceğimiz bir yolculuğu simgeliyor.Biz de bu yolculukta adım adım ilerliyoruz. Bu doğrultuda üretim bandımızda da hibrit bir kültürün hakim olduğunu söyleyebiliriz. Üretimde verimlilik sağlamak için birbirine entegre olabilen teknolojileri takip ediyor, uyguluyor, proseslerimizi yazılımsal, donanımsal ve mekanik anlamda yeni altyapılarla güncelliyoruz. Endüstri 4.0 gibi sanayimizde kazanım sağlayacak yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu vizyonu tüm yatırımlarımıza uyguluyoruz. 2020 Mart ayında ise birbirine entegre şekilde çalışan Sürekli Asitleme ve Tandem Soğuk Haddeleme hattımızı (PLTCM) devreye aldık. Bu hattımız sayesinde ise verimliliği, kaliteyi ve üretim kapasitemizi artırıyoruz. Teknoloji ve inovasyon bölümümüz sürekli olarak yeni teknolojileri tesisimize adapte etmek için çalışıyor.


Enerji yoğun sektörde faaliyet gösteren tesisinizin verimliliği, hammadde kayıplarının azaltılması, kayıpların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Tatmetal; yürüttüğü tüm faaliyetlerde ve yatırımlarda temiz üretim teknolojilerine yatırım yapmayı, atık yönetimi ile çevre kirliliğini önlemeyi, enerjiyi ve suyu verimli kullanmayı önceliği kabul ediyor. Sektörde ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olan ilk firmalardan biriyiz. 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz altyapı çalışmaları sonucunda, Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni kurarak Sıfır Atık Belgesi'ni de almaya hak kazandık. Üretim hacmimizde son 5 yılda sergilediğimiz yüzde 122 artışa rağmen, verimlilik odaklı teknoloji yatırımlarımız sayesinde Spesifik Enerji Tüketimimizi (mcal/ton ürün) yüzde 21 oranında azalttık. Son 5 yıl içerisinde verimlilik artırıcı projelerimiz sayesinde 6 bin 713 TEP (ton eşdeğer petrol) enerji tasarrufu sağladık. Sağladığımız bu tasarruf, bizlere nefes, ekosistemimize yaşam olan 57 bin 35 ağaç karşılığına geliyor. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda (SENVER) 2018'de birinci, 2017'de ikinci olduk ve yine 2018'de İstanbul Karbon Zirvesinde Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü aldık. Aynı zamanda Sanayi ve Ticaret bakanlığından ARGE dalında Türkiye 2.liği aldığımız bir projemiz oldu 2019. Birçok Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) ile bakanlığımızdan teşvikler aldık.


Tesisinizdeki üretim prosesini, hammadde girişinden nihai ürünlerinizin çıkışına kadar olan süreci kısaca paylaşır mısınız?
PLTCM hattımızda; online inspection sistemi, lazer kaynak makinesi, kesme makinesi, tensionleveler makinesi gibi yüksek teknolojik ekipmanlar mevcut. Sürekli asitlenmiş ürünleri, PLTCM hattının tandem ayağında istenilen kalınlığa inceltiyoruz.  Bu sayede asitleme ve haddeleme işlemleri tek seferde yapılarak yılda 1,5 milyon ton full hard ürün üretebiliyoruz.

Hidrojen tipi tav fırınlarında, soğuk haddeleme ve alkali temizleme işlemlerinden sonra mekanik özellikleri değişikliğe uğramış olan sacların kalitesini ısıl işlemler uygulayarak artırıyoruz. Bu operasyon aşamasında saclar, doğal gazdan elde edilen ısıyla saf hidrojen gazı atmosferinde tavlanıyor.

Tav fırınlarından çıkan (CR) soğuk saclar, dört merdaneli temper hattına yönlendiriliyor. Burada mekanik özellikleri arttırılıyor ve yüksek yüzey düzgünlükleri sağlanıyor. Solüsyon püskürtülerek hem ıslak hem kuru temperleme yapılabiliyor.

Tesislerimizde ayrıca ileri teknoloji ile kurulan iki adet Sürekli Galvanizleme Hattı bulunuyor. Soğuk haddelenerek istenilen kalınlığa indirilen tavlanmamış saclar (CRF) galvanizleme hattına yönlendiriliyor ve sürekli sıcak daldırma yöntemiyle talep edilen kalınlıkta çinko ile kaplanıyor.

Son olarak Boyama Hattımıza geldiğimizde; polyester, PVDF, PVC plastisol, poliüretan ve polyamit boya uygulamaları, metal üzeri PVC ile PET laminasyon film uygulamaları gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda bu hatta düz, metalik, sedefli, kırışık toz boya efektli uygulamaları ile ağaç, granit ve benzeri özel desen uygulamaları da yapılabiliyor. Çatı ve cephe kaplama, beyaz ve elektronik eşya, ambalaj, dekoratif ürünler, aydınlatma, otomotiv gibi sektörlerde bu ürünler yoğun kullanılıyor. Bütün hatlarımızın proje aşamasında üretim know-how’ı dünyaca ünlü şirketlerden satın alınarak tesislerimize aktarıldı.

Analiz, ölçüm, inproses, kalite ve kontrol konusunda faaliyetleriniz nelerdir? Bu konuda ekibinizi ve çalışmalarını tanıyabilir miyiz?
Tatmetal bünyesinde Mekanik ve Metalografi, Kimyasal Analiz ve Boya olmak üzere 3 laboratuvarımız var. Laboratuvarlarımızda üst düzey müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesi adına; laboratuvar ekibi hammaddenin fabrikaya girişinden uygun kaliteli nihai ürünün müşteriye sunulmasına kadar tüm proseslerin kontrolünü sağlamaktadır. Bu bağlamda; ürün prosesinde ana, ara ve nihai tüm mamuller kalite kontrolünden geçiyor. Aynı zamanda on-linei nspection sistemleri ile kalite güvencemiz %100 takip edilmekte.

Tesisleriniz için yatırım fikirleri nasıl oluşuyor, şu anda yatırım gündeminizde ne var? Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Çeliğin çağımızın endüstriyel ihtiyaçları doğrultusunda bir vazgeçilmez olmaya devam edeceğini düşünürsek, bu talebi karşılamak üzere küresel vizyonumuzla sürdürülebilir hizmet sağlamayı ana rotamız olarak belirliyoruz.

Bu doğrultuda pandemiye rağmen yatırımlarımıza ara vermedik ve Tandem (PLTCM) hattımızı devreye aldık. Kazandığını sürekli büyüme ve gelişime yatıran bir kurum olarak, önümüzdeki dönemde de çeşitli yeni yatırımlar hedefliyoruz. Marka belirlerken, öncelikle teknik özelliklerin ispatlanmış dizaynlarda, bir başka deyişle dünya üzerinde bulunan referanslarının detaylı incelenmesi ile karar sürecimizi başlatıyoruz. İş sağlığı güvenliği, kalite ve verimlilik konularında ihtiyaçlarımız karşılanıyorsa ticari çalışmaları başlatıyoruz.

Gerçekleştirdiğiniz son dönem kapsamlı projeniz devreye alma aşaması ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
Tandem’in ilk bölümü olan asitleme hattı 2019 yılında devreye alındı. Mevcut kapasitemize ek olarak bu hattımızda 5 mm kalınlığa kadar sıcak haddelenmiş ürünlerin asitleme işlemlerini yapabiliyoruz. 2020 yılında devreye giren Tandem soğuk haddeleme ünitemizde ise üretim kalınlığı 0,20-3.00 mm. Bu hatlarımızla birlikte endüstriyel uygulama yapan firmalara çok hızlı malzeme tedarik edebiliyoruz. PLTCM hattı ile hem üretim kapasitemizi hem de verimliliğimizi artırdık.

Tesis – saha kontrol sisteminizin sahip olduğu yetenekler nelerdir?
Günümüzün en büyük kavramı Big Data ve bunu analiz etmek için seviye 2 serverlarımız online olarak ERP sistemimizle haberleşiyor; bu dataların analizleri için ise online ve mobil raporlamalar sağlıyor. Yeni ERP sistemimiz sayesinde bakım yönetim sistemimizle planlı bakım ve TPM konularında altyapıları tamamladık ve saha kullanımı başlattık. Aynı zamanda kalite yönetimi için QMS dediğimiz kalite yönetim modülümüz üzerinde çalışmaktayız. Makinelerimiz birbirine veri aktarırken aynı zamanda devamlı öğrenen yapay zeka modeliyle ürün reçetelerini geliştiriyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@