banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Hilti’den Geleceğin Dayanıklı Binalarını Bugünden İnşa Eden Teknolojiler

Yapıların performansını artırmak ve iyileştirmek için çalışan Hilti, sadece binaları değil hayatları da değiştiriyor.

Endüstri Güncel 17.08.2021, 11:02 17.08.2021, 10:06 Melike Kaya Bayram
65
Hilti’den Geleceğin Dayanıklı Binalarını Bugünden İnşa Eden Teknolojiler

Barınma, sağlık, endüstri, eğitim gibi ihtiyaçların karşılandığı konutlar, işyerleri ve kamu binaları başta olmak üzere tüm yapıların kaliteli malzemelerle inşa edilmesi,deprem riski göz önüne alındığında 21. yüzyılın en önemli gerçeğine dönüşüyor.Bu hassasiyetle hareket eden Hilti, geliştirdiği inovatif ürünler sayesindekayıpları azaltmak üzere Ar-Ge’ye ciddi miktarda yatırım yaparak yeni teknolojilere ve patentli sistemlere imza atıyor. Binaların depreme dayanımını test etmek için kullanılan donatı tarama cihazlarından sismik dübellere, deprem kuşaklarında konumlanan yapılara özel boru, kablo tavası ve hava kanalı destek sistemlerinden filiz ekim ekipmanlarına kadar geniş ürün portföyüyle depremin yıkıcı etkilerine karşı etkin rol aldıklarını belirten Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Işıltan, binaların sağlamlığını maksimize ederek bireylerin güvenli yaşam alanlarına sahip olmalarını hedeflediklerini vurguladı. İnşaat teknolojilerinin depreme karşı dayanıklı yapılaşmada büyük önem taşıdığını ifade eden Özgecan Işıltan, Hilti’nin heminovatif ürünleri hem de yer aldığı projelerlekentsel dönüşümün bir parçası olduğunu söyledi.

“STK, YEREL YÖNETİM VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİKLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”


Ülkemizde periyodik olarak gerçekleşen irili ufaklı depremler karşısında bütüncül bir perspektif belirlediklerini söyleyen Işıltan; “Türkiye aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle birçok kez deprem felaketi yaşayarak tarifi zor acılara tanıklık etti. Bu durum toplumumuzun bir kısmında deprem farkındalığını artırsa dahala kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Hilti olarak inovatif ürünlerimizin yanı sıra yaptığımız iş birlikleriyle de deprem konusundaki farkındalığı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonu ile yürütülen yeni deprem yönetmeliği çalışmasına kendi alanımızla ilgili katkı sağladık.Mevcut yapıların incelenmesi için yerel yönetimlerle ve düşük dayanımlı betonların güçlendirilmesi projelerinde İTÜ ile yol aldık. Kaliteli bina inşasına katkı sağlamak için özellikle deprem ve kentsel dönüşüm konusunda sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile ortak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“BİNALARIN RÖNTGENİNİ ÇEKEREK DEPREME KARŞI ZAMANLA OLAN YARIŞIMIZI HIZLANDIRIYORUZ”

Depremin ülkemiz için göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek olduğuna dikkat çeken Işıltan; “Bu gerçeğin yarattığı riskleri en aza indirmek için mevcut yapılarımızın deprem performansını çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Deprem karşısında hazırlıklı olmak için elimizdeki eski yapı stoğu durumunu hızlı bir şekilde değerlendiripaksiyon almak çok önemli. Bu noktada Hilti olarak geliştirdiğimiz PS 300 Donatı Tarama Cihazı,ihtiyacımız olan hızı sağlayarak adeta binaların röntgenini çekiyor ve deprem performansı analizi için yapıların deprem dayanıklılığını belirliyor. Ülkemizdeki yapı stoğunun riskli grupta yer aldığı düşünüldüğünde; çok daha güvenilir, kesin ve hızlı sonuçlar veren bu sistem zamanla olan yarışımızda bize büyük avantaj sağlıyor. Elde ettiğimiz veriler binaların dönüştürülme sürecinde sektörün değer zincirindeki her bir halkayı büyük oranda güçlendiriyor.” diye konuştu.

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER BİNA GÜÇLENDİRME PROJELERİNİN AMİRAL GEMİSİ

Deprem bölgesi olan ülkemizde orta hasarlı güçlendirme projelerinde kaçınılmaz olarak filiz ekim kullanıldığını söyleyen Işıltan; “Mevcut bir binanın kullanım amacına uygun olarak yeterli yapı güvenliğine ulaşması adına binanın taşıyıcı sistemlerinin iyileştirilmesi çok önemli bir kriter.Bu noktadafiliz ekiminde yeni tasarım metodu olan EOTA TR069, daha önce yönetmelik kapsamında olmayan filiz ekim işlerini kapsıyor ve binanın dayanıklılık performansının iyileştirilmesinde etkili bir rol üstleniyor.Bu bağlamda pazara bu yıl sunduğumuz EOTA TR069’a uyumlu RE500 V4 ve HY200 V3 kimyasal ankrajlar ile güçlendirme projelerine önemli bir katma değer sunmayı hedefliyoruz.” dedi.

DEPREM, DOMİNO ETKİSİ YARATARAK DİĞER KAZALARI BERABERİNDE GETİRİYOR

Depremde can kaybının yalnızca bina çökmesi sebebiyle yaşanmadığını vurgulayan Işıltan; “Geçmişte incelenen spesifik depremlerde can kaybı nedeni olarak yaklaşık yüzde 10 oranında yapısal olmayan nedenler gösteriliyor. Yani elektrik tesisatı, asansör, dış cephe gibi yapı elemanlarını sabitleyen dübellerin ve taşıyıcı sistemlerin de yeterince sağlam olmaması, deprem anında kazalara yol açarak can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor.Bu kapsamda depremin olası hasarlarını azaltma hedefiyle hayata geçirdiğimiz yapı elemanlarını sabitleyen dübellerimiz, Türkiye’nin de içinde bulunduğu en zorlu deprem kuşağı göz önüne alınarak verilen C2 sismik onayına sahip. Küçük bir inşaat malzemesi gibi görünen dübeller, aslında ilgili elemanların yapıya sağlıklı bir şekilde sabitlenmesini sağladıkları için hayati önem taşıyor. Dolayısıyla C2 sismik onaylı dübellerin yapıların vazgeçilmez bir unsuru olarak yaygınlaşması gerekiyor.Avrupa Teknik Onay Organizasyonu (EOTA) tarafından verilen C2 sismik onaylı dübellerin üretimini gerçekleştiren ilk firmalardan biri olarak binaların güçlendirilmesinde bu dübellerin yasal zorunluluk olmasını destekliyoruz. Buna ek olarak deprem esnasında doğalgaz ve elektrik kaçağı gibi sebeplerle gerçekleşebilecek yangınlara karşı pasif yangın durdurucu ürünlerin kullanılması önem arz ediyor. Bu önlemler alınmadığı takdirde, olası bir deprem anında bina içinde gerçekleşen bir kaza adeta domino taşı etkisiyle diğer pek çok kazayı da tetikliyor. Hilti Pasif Yangın Durdurucu ürünleri, yangın esnasında dört saate kadar alev, duman ve zehirli gazların yayılmasını engellediği gibi yangının çıktığı yerde hapsedilmesine yardımcı oluyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@