banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

İMMİB Bünyesindeki Sektörler 2022’de İhracatını Yüzde 36 Artırdı

İMMİB bünyesindeki sektörler, şubat ayında Türkiye ihracatına 7,6 milyar dolarlık katkıda bulundu.

Endüstri Güncel 15.03.2022, 12:00 Melike Kaya Bayram
59
İMMİB Bünyesindeki Sektörler 2022’de İhracatını Yüzde 36 Artırdı

Türkiye’nin lider ihracatçı Birliği İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), iştigal sahasında yer alan altı sektörün,2022 Şubat ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını paylaştı. Şubat ayında 7,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren İMMİB iştigal sahasında yer alan sektörlerin, 37,6 milyar dolarlık 2022 yılı Türkiye toplam ihracatına katkısı ise toplamda14,3 milyar dolar oldu.Türkiye’nin ihracatını yüzde 21,4 oranında artırdığı iki aylık dönemde İMMİB bünyesinde yer alan sektörlerin ihracat artış oranı yüzde 36, Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 38 olarak kaydedildi.

KİMYA SEKTÖRÜ 4,5 MİLYAR DOLAR İLE İHRACATTAN EN BÜYÜK PAYI ALDI

Kimya sektörü 2022’nin iki aylık toplamında, ihracatını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 36,8artırarak 4,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 12 olurken ana pazar Hollanda oldu. Sektör gerçekleştirdiği ihracat rakamı ile birlik bünyesinde en büyük pay alan sektör oldu. Çelik sektörü ise bu dönemde ihracatını yüzde 52,2 oranında artırdı ve 3,4 milyar dolarlık ihracata imza attı. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 9 oldu. Bu dönemde en çok ihracat artışı da yine çelik sektöründe gerçekleşti. Aynı dönemde ihracatını yüzde 48,8 artıran ve 2,4 milyar dolarlık ihracat kaydeden metaller sektörünün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 6,3’e ulaştı. Sektörün lider pazarıAlmanya oldu. Belirtilen dönemde elektrik elektronik sektöründe yaşanan ihracat artışı ise yüzde 10,3 oldu. Sektör2,2 milyar dolarlık ihracata imza atarken Türkiye ihracatından yüzde 5,7’lik pay aldı ve sektörün lider pazarı Birleşik Krallık oldu. 2022’deki toplam ihracatını 973 milyon dolara taşıyan madencilik sektörü ihracatını yüzde 26,9 artırdı.Türkiye ihracatından yüzde 2,6’lık pay alan sektörün ana pazarında Çin yer aldı. Aynı dönemde yüzde 32,8’lik artışla 849 milyon dolarlık ihracat kaydeden mücevher sektörü, Türkiye ihracatından yüzde 2,3’lük pay aldı ve sektörün lider pazarını ABD oluşturdu. 

KİMYA SEKTÖRÜ AY BAZINDA DA LİDER OLDU

Şubat ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,5 artırarak 2,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kimya sektörü ay bazında da liderliğini korudu. Çelik sektörü şubat ayında ihracatını yüzde 50 artırdı ve bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 milyar dolar olan ihracatını 1,8 milyar dolara taşıdı. Şubat ihracatında yüzde 49,4’lük artış elde eden ve 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren metaller sektörü en çok Almanya’ya ürün sattı. Elektrik-elektronik sektörü ise şubat ayında ihracatını yüzde 10,6 artırdı ve 1,2 milyar dolarlık ihracat kaydetti. İhracatını yüzde 59 artıran ve 489 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren mücevher sektörü ise şubat ayında en çok Birleşik Arap Emirlikleri’ne ürün sattı. Şubat ayında en çok ihracat artışı mücevherde yaşandı. Aynı ayda madencilik sektöründe yaşanan ihracat artış oranı yüzde 14,9 olurken sektör 476 milyon dolarlık ihracata imza attı. Sektörün şubat ayı lider pazarı Çin oldu.

“İHRACAT ARTIŞ ORANLARI SEKTÖRLERİMİZ VE ÜLKEMİZ ADINA GURUR VERİCİ BİR TABLO”

İhracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Koordinatör Başkanı Adnan Aslan,“Birlik bünyemizde yer alan sektörlerimizle birlikte her geçen gün dünyadaki ayak izimizi artırıyor, ülke ekonomimizin yanı sıra dünyada sanayiden teknolojiye, sağlıktan tarıma kadar birçok sektörün gelişimine katkıda bulunuyoruz. Birlik bünyemizde yer alan altı sektörümüzle yılın ilk ayında yakaladığımız ihracat başarısını 2022 Şubat ayında da sürdürdük ve 7,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Şubat ayıyla birlikte 2022 yılının iki aylık döneminde 14,3 milyar dolarlık ihracata imza attık. Bu rakamla 37,6 milyar dolarlık Türkiye ihracatından yüzde 38’lik pay aldık. Türkiye bu dönemde ihracatını yüzde 21,4 oranında artırırken İMMİB bünyesindeki sektörlerdeki ihracat artış oranı yüzde 36 oldu. Türkiye ihracatından aldığımız pay ve sektörlerimizin gösterdiği ihracat artış oranları sektörlerimiz ve ülkemiz adına gurur verici bir tablo” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@