banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Çözüm partnerliği ile demir çelik sektöründe maksimum verim hedefleniyor

Mevcut tecrübelerini birleştirerek demir – çelik sektörünün verimliliğini maksimum seviyeye çıkarmayı hedefleyen ABB ve GNC Proses markalarının oluşturduğu çözüm partnerliğinin işletmelere sağladığı avantajları, son dönemde gerçekleştirilen başarı hikayeleri üzerinden ABB Ölçüm ve Analiz Ekipmaları Bölüm Müdürü Bora Atac, ABB Servis Mühendisi Fuat Sıvacı ve GNC Proses Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan Akdemir ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuştuk.

Proses Çözümleri 30.04.2021, 17:54 Serkan KIRAÇ
1223
Çözüm partnerliği ile demir çelik sektöründe maksimum verim hedefleniyor

2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren daha istikrarlı bir market beklentisine sahip olan demir – çelik sektörünün yassı çelik yatırımları ile ülkemizin ithalatçı konumundan ihracatçı konuma doğru hızla yöneldiğini ifade eden Bora Atac, sektörün güncel yatırım konularının modernizasyon ve kapasite artırımı olduğunu vurguluyor.

Bora Bey Demir Çelik sektörünün gündeminde hangi teknolojiler ve yatırımlar yer alıyor?
Bora Atac:
Demir Çelik Sektörü, Hurda ve Cevher fiyatlarındaki maliyetlerin fiyatlarındaki azalma sebebiyle 2021 yılına hızlı bir yatırım artışı ve iştahı ile giriş yapmıştır. 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren markette daha istikrarlı bir durum beklentisinin yüksek olması, sektörün önde gelen şirketlerini modernizasyon yatırımlarını hızlandırmaya ve aynı zamanda da kapasitelerini genişletmeye başladılar. Özellikle Ülkemizde Yassı Çelik yatırımlarının artmasıyla, bu konuda ithalatçı pozisyonundan ihracatçı pozisyonuna doğru hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Sektörün ABB Ölçüm ve Analiz Bölümü ile GNC Proses’ten güncel talepleri nelerdir?
Bora Atac: İhtiyaçlara en hızlı şekilde dönüş yapmak ve problemler oluşmadan bunun önüne geçmek. Problemler oluşmadan önüne geçmek konusunda müşterilerimize önleyici bakım paketleri sunmaktayız. Buna ek olarak kritik yedek parçaları stoklarında bulundurmalarını tavsiye etmekteyiz. Problem oluşma durumunda da hızlı bir şekilde aksiyon alarak kayıpları minimize etmek ana hedefimiz.

Gökhan Akdemir: ABB’nin sunmakta olduğu sistemler oldukça uzun zaman dilimlerinde mekanik olarak hiçbir sorunla karşılaşılmayan çözümler. Mevcut referanslarımızdan, ürün yaşam döngüsü dahilinde sistem Upgrade, yedek parça ve Bora Bey’in de bahsettiği gibi önleyici bakım paketlerimiz talep görüyor. Sektörde referanslarımız haricindeki firmalardan ise, mevcut sistemlerinde yaşadıkları problemler yada ABB’nin patentli teknolojileri olan sistemlerimiz ile ilgili talepler alıyoruz. Bunlar arasında, herhangi bir kalibrasyon ihtiyacı duymayan transducerlardan oluşan Flatness Control sistemimiz Stressometer ve X-Ray gibi herhangi bir tükenen kaynağı olmayan ve alaşım bağımsız kalınlık ölçümü yapan MTG’yi sayabiliriz.

Gökhan Bey demir çelik proseslerinde çalışmanın zorlukları nelerdir? Enstrümanlar ne tür sorunlarla başa çıkmak zorunda? GNC Proses olarak çözümlerinizle bu zorlukların üstesinden nasıl geliyorsunuz?
Gökhan Akdemir: Demir Çelik prosesleri, sürekli üretim hatlarından oluşmakta. Dolayısıyla herhangi bir arıza yada kritik ekipman ihtiyacı oluştuğunda çok hızlı müdahale edilmesi gerekiyor. ABB ile birlikte müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlıca yanıt verebiliyoruz. Müşterilerimizin ürün yaşam döngüsü dahilinde stok planlamaları yapmasına önem veriyoruz. Bu sayede, olası durumlarda zaman kaybını asgariye indirme şansımız oluyor.

Ayrıca üzerinde çalıştığımız bir Blackbox hizmetimiz var. Bu sistem, mevcut referanslarımızın ürünlerini analiz ediyor ve mevcut durumu ile ilgili rapor veriyor. Çok yakında bu hizmetimizi de sektöre sunacağız.

GNC Proses olarak ABB Ölçüm sistemleri dışında otomasyon çözümlerimiz konusunda da sektöre hizmet veriyoruz. Aynı şekilde en önemli konu kısıtlı zaman oluyor. Bu durumlarda da proses tecrübemiz ile bu önemli zorluğu aşıyoruz.

Fuat Bey, demir Çelik sektörünün hangi alanlarında, hangi çözüm ve ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Bu proseslere özel ürün gruplarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Fuat Sıvacı:
Demir çelik sektöründe birçok alanda geniş ürün yelpazemizle çözüm üretiyoruz. Alüminyum, çelik, bakır vb farklı materyaller ile sıcak-soğuk haddeleme gibi materyalin işlendiği aşamalar için birçok çözümümüz mevcuttur. Demir çelik sektörü için ana ürün grubumuz kuvvet ölçümü kategorisinde bulunan aşağıdaki ürünlerdir:

  • Flatness ölçümü ve kontrolü
  • Roll kuvvet ölçümü için loadceller
  • Sac gergisi için loadceller
  • Sac kalınlığı ölçümü için kullanılan kalınlık ölçerler
  • Sac genişliği ve pozisyonlama için kullanılan Magnetic Strip Scanner
  • Bobin ve benzeri ağırlık ölçümleri için kalibrasyon ihtiyacı olmayan ağırlık ölçüm loadcelleri

Bunlara ek olarak saha enstrümanları çözümlerimizi sunmaktan da memnuniyet duyuyoruz. Bu kategoride de çözüm yelpazemiz oldukça geniş:

  • Sıcaklık sensörleri
  • Basınç sensörleri
  • Debimetreler (elektromanyetik debimetreler, Vortex, Swirl, Coriolis, ThermalMass)
  • Vana pozisyonerleri
  • Proses kayıt & kontrol cihazları
  • Analitik cihazlar (su analizörleri, metalürjik analizörler ve daha birçok farklı analizör)

Sektör için çözüm partnerliği yürüttüğünüz markalar var mıdır? GNC Proses ile nasıl bir çözüm partnerliği yürütüyorsunuz, bu partnerliğin her iki marka içinde avantajları nelerdir?
Fuat Sıvacı:
ABB bu sektör için her daim hadde üreticileri ile yakın ilişki içerisindedir ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmektedir. Piyasanın ihtiyacını anlamanın en iyi yolu bu üreticilerden alınan geri dönüşlerdir. Demir-çelik sektörü için GNC Proses ile bir çözüm partnerliği yürütmekteyiz. Burada esas hedef her iki firmanın da sektör için mevcut tecrübesini birleştirerek alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmaktır. Odak noktası daima çözüm üretmek olan bu iki firmanın amacı ürettiği katma değer ile müşterilerine daima katkı sağlamaktır. Bu durum hem ABB, hem GNC Proses, hem de müşteriler için bir kazan-kazan sonucunu yaratmaktadır. Bu da her bir taraf için ciddi avantaj oluşturmaktadır.

Gökhan Akdemir: Fuat Bey çok iyi özetledi işbirliğimizi.  Ek olarak şunu söyleyebilirim; sunduğumuz Ölçüm sistemlerinin mevcut otomasyon sistemi ile entegrasyonu da önemli bir konu. Bu konuda GNC Proses olarak firmalara çözüm sunabiliyoruz. Bu konuda ayrıca ABB’nin yine patentli otomasyon know-howları ciddi bir tecrübe ve avantaj sunuyor.

Sektör proseslerinde markanızın son dönemde gerçekleştirdiği örnek projeler nelerdir?
Vig Metal – Yeni nesil MTG Box Gauge kalınlık ölçer ve Tezcan Galvaniz – 2 adet STR Roll tamir ve bakımı ile teslime müteakip gerçekleşen sorunsuz devreye alma projelerini örnek verebiliriz.

Bu örnek projede tesisinden gelen talep neydi çözüm ve ürün öneriniz ne oldu?
Vig Metal kalınlık ölçüm için güvenilir ve bakımı kolay bir çözüm aramaktaydı. ABB Box Gauge neredeyse hiç bakım gerektirmemesi ve herhangi bir sarf malzemeye ihtiyaç duymaması nedeniyle önerdiğimiz ilk çözüm oldu. Temaslı kalınlık ölçerlerin materyale zarar vermesi, X-Ray kalınlık ölçerlerin sarf malzemeye sahip olması ve insan sağlığı için tehdit oluşturması yanında ABB Box Gauge temassız ve sağlık için herhangi bir tehdit oluşturmadan ölçüm yapabilmektedir. Bu da ürünümüzü diğer ürünlere karşı avantajlı kılmaktadır. Ayrıca pozisyonlama konusunda da diğer ürünlere göre daha esnektir. Tam ortadan kalınlık ölçümü yapabildiği için kenar ölçümlerinin hassasiyetinden çok daha iyidir.

Tezcan Galvaniz yaşanan yangından sonra bizden mevcut sistemin mümkünse onarımı ve tesisin tekrar devreye alınması konusunda yardım talep etti. Burada tabi ki en önemli husus teslim süresi, çünkü flatness ölçüm&kontrol olmadığı sürece kaliteli bir üretim olmayacak ve bu da tesis için kayıp anlamına gelecekti. Çok hızlı aksiyon alarak merdanelerin İsveç fabrikamızda tamir edilmesini sağlayarak müşterimize teslimatı gerçekleştirdik ve akabinde sistemi devreye alarak işi tamamladık. Tesis eskisi gibi verimli bir şekilde üretimine devam etmektedir.

Sunulan çözüm ve ürünlerinizin teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
MTG Box Gauge hafif ezmeli hadde ve sürekli döküm haddelerinde kullanılan kalınlık ölçüm cihazıdır. Herhangi bir temas gerektirmeden ABB’nin patentli pulsed eddy current ölçüm prensibini kullanır. Yani ölçüm için manyetik alanlardan faydalanır. 0,58 mm kalınlık aralığında ölçüm yapabilir ve alüminyum, clad alüminyum ve demir içermeyen alaşımlar için kullanılabilir. +-%0,05 ölçüm hassasiyeti ile yüksek performans sunar. Sac üstündeki yağdan etkilenmez ve oldukça hızlı bir tepki süresine sahiptir. Yine en önemli avantajlarından biri sadece 6 ayda 1 kalibrasyon gerektirmesi ve kalibrasyonun sadece 20 dakika sürmesidir. Bu patentli teknoloji aynı zamanda bir diğer önemli ürünümüz olan sacın merkezlemesinde kullanılan Saç Tarayıcı sistemimizde de kullanılmaktadır.

ABB Stressometer 9.0 yüksek hassasiyetli flatness ölçüm ve kontrolüne olanak sağlar. ABB’nin patentli pressductor teknolojisini kullanır. Materyal bir kuvvete maruz kaldığında manyetik alanda bir değişime sebep olur. Burada elde edilen sinyal işlenerek istenilen çıktıya dönüştürülür. Oldukça güvenilir olan bu prensip ABB’nin loadcellerinin de ölçüm prensibidir. Her geçen gün geliştirilen sistem piyasada her zaman en tepede yer almıştır. Flatness ve Gerginlik Ölçüm ve Kontrolü haddeleme prosesinde en önemli konulardan biri ve bu konuda da global Pazar lideri olarak uzun yıllar sorunsuz çalışan ve minimum bakım ihtiyacı olan sistemlerimiz ile oldukça iddialıyız.

Proje ve çözümler ile tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
MTG Box Gauge ile bakım gerektirmeyen ve sürekli ölçüm yapabilen bir cihaz sunulmuş oldu ve bu sürekliliği artırdı. Ayrıca merkezden kalınlık ölçümü yapılabildiği için kenar ölçümlerine göre daha sağlıklı bir ölçüm elde edildi. Yine kullanım kolaylığından dolayı firma personelinin cihaza adaptasyonu hızlı bir şekilde sağlandı.

ABB Stressometer hızlı bir şekilde bakımdan geçirilireke ilk günkü gibi yeni bir görünüme ve işleve sahip oldu. Burada hızlı çözüm sağlanması firmanın hızlı bir şekilde üretime girmesine ve kayıplarını en aza indirmesine yardımcı oldu.

Gökhan Bey doğru ekipman seçimi ömür, maliyet ve demir çelik üretiminde emre amadelik için neler sağlar?
Gökhan Akdemir: Bu gerçekten çok önemli bir konu. Doğru ekipman ve bu ekipmanın önemli referans sayısına sahip olması gözardı edilmemesi gerekiyor. Kullanılması gereken ekipman yada sistemi doğru seçmek demek, uzun yıllar sorunsuz üretim demek; bu da hem yapılan yatırımların geri dönüşünü hızlandırıyor, hem de kesintisiz bir üretim sunarak ciddi bir maliyetin önüne geçmemize fayda yaratıyor. Dolayısıyla ilk yatırım maliyeti düşük ama bakım sıklığı ve zorluğu olan ve ürün yaşam döngüsü açısından kısa süreli çözümlere yönelmek aslında yatırım maliyetlerini oldukça arttırıyor.  ABB’nin patentli ölçüm sistemleri bu konuda gerçekten hem teknolojik hem de ürün ömrü bakımından açık ara önde. Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır sorunsuz çalışan sistemlere sahibiz. Sanırım bu ne ifade etmek istediğimizi kolaylıkla anlatıyor.

Önümüzdeki dönemde bu sektörde yeni bir alan ya da proses için hizmet planınız bulunuyor mu? Demir Çelik sektörü özelinde önümüzdeki dönem, ürün, çözüm, yapılanma ya da yatırım planlarınız var mıdır ajandanızda?
Fuat Sıvacı:
Bildiğiniz gibi metal sektöründe en ufak duruşlar bile yüksek maliyetli kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle kullanılan ekipmanların minimum duruş süresi ile bakımları yapılmalı ve meydana gelebilecek aksilikler en aza indirilmelidir. Bu konuda çözümlerimize bir yenisini daha ekleyerek kısa süre içerisinde “Black Box” adlı bakım ekipmanımızın duyurusunu yapacağız. Bu ekipmanımızla birlikte flatness merdanemizin kontrollerini çok hızlı bir şekilde ve zaman kaybetmeksizin gerçekleştirebileceğiz. Bu ekipmanla bakım gerçekleştirmek gerçekten çok kolay olacak, bu nedenle bu ürün için gerçekten heyecanlıyız.

Yakın zamanda duyurulacak folyo haddelere özel yeni stressometer merdanesi için de oldukça iddalıyız. Bu yeni gelişmenin artılarını sayacak olursak; uzun süreli stabilite, her zaman yüksek hassasiyet, daha iyi sinyal-gürültü oranı ve yine düşük bakım gereksinimi. Aslında bu saydıklarımız ABB’nin patentli pressductor teknolojisinin bir parçası. Bu teknoloji, ABB Stressometer’ın alüminyum ve bakır folyo gibi düşük gerilim uygulamalarına mükemmel uyum sağlamasını sağlayacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@