banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Onlarca verinin takibi ile zaman ve sermaye tasarrufu sağlandı

Çimento sektörüne taşıt kantarı, türbinli ventil dolum makineleri, Checkweigher Sistemleri, Elektronik Bant Kantarları gibi çözümler sağlayan Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler’in gerçekleştirdiği en son kapsamlı çimento fabrikası projesinde üretim verimliliğinin izlenmesine ek olarak onlarca parametre izlenerek zaman ve sermaye tasarrufu sağlandı. Projenin detaylarını Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler Bölge Müdürü Ercan Hatipoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda konuştuk.

Proses Çözümleri 14.08.2023, 09:35 14.08.2023, 01:08 Serkan KIRAÇ
56
Onlarca verinin takibi ile zaman ve sermaye tasarrufu sağlandı

Kapak konumuz kapsamında Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler’in Çimento Sektörüne özel sundukları ürün ve çözümlerinin detayları, bu çözümlerle sağladıkları avantajlar üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Değirmenlere giren ve çıkan ürünlerin üretim verimliliğinin takibinin istendiği son çimento fabrikası projesinde, ek olarak akıllı algoritmalar, sipariş tahmini, ıskarta ve benzeri onlarca parametrenin izlenmesi ile işletmeye sağlanan tasarrufun detaylarını yeni sayımıza taşıdık.

Çimento sektöründe ne tür çözümler sunuyorsunuz?
Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler olarak, kamyon kantarı alanında çeşitli ebat ve kapasitelerde yüksek kalitede üretimlerimiz mevcuttur. Tuna türbinli Ventil Dolum makineleri, toz halindeki ürünlerin (alçı, çimento, kalsit, vb.) ve diğer toz malzemelerin valfli torbalara doldurulması amacıyla kullanılır. Üretimde istenen kapasiteye göre tek veya çoklu dolum ağzı modellleri mevcuttur.Tuna Checkweigher Sistemleri T-MINI, T-MIDI ve T-MAXI olmak üzere üç kategoride üretimi gerçekleşmektedir. Üretilen mamüllerin ağırlıklarını bant üzerinden geçerken ayrı ayrı tartımını yaparak tespit edilen hatalı ürünlerin ayıklanması amacı ile üretilmiştir. Tuna  T-BS Elektronik Bant Kantarları,  konveyor bandı üzerinde taşınan malzemenin akış ağırlığını ölçer. Pratik montajı sayesinde işletmeler için önemli bir veri kaynağı aynı zamanda emek, zaman ve sermaye tasarrufu sağlar

Sektörün markanızdan güncel talepleri nelerdir?
Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler olarak, taşıt kantarı  ile giriş ve çıkıştaki ağırlık kontrolü. Türbinli  Ventil Dolum makineleri ile çimento ve kireç torbası dolumu. Checkweigher Sistemleri tartımını yaparak tespit edilen hatalı ürünlerin ayıklanması amacı ile üretilmiştir. Tuna T-BS Elektronik Bant Kantarları,  konveyor bandı üzerinde taşınan malzemenin akış ağırlığını ölçer.

Çimento sektörünün hangi alanlarında, hangi çözüm ve ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Sektöre özel ürün gruplarınızı ve hizmetlerinizi öğrenebilir miyiz?
Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler olarak, taşıt kantarı araç kantarı, kamyon kantarı alanında çeşitli ebat ve kapasitelerde yüksek kalitede üretimlerimiz mevcuttur.  Tuna türbinli  Ventil Dolum makineleri, toz halindeki ürünlerin (alçı, çimento, kalsit, vb.) ve diğer toz malzemelerin valfli torbalara doldurulması amacıyla kullanılır. Üretimde istenen kapasiteye göre tek veya çoklu dolum ağzı modellleri mevcuttur.Tuna Checkweigher Sistemleri T-MINI, T-MIDI ve T-MAXI olmak üzere üç kategoride üretimi gerçekleşmektedir. Üretilen mamüllerin ağırlıklarını bant üzerinden geçerken ayrı ayrı tartımını yaparak tespit edilen hatalı ürünlerin ayıklanması amacı ile üretilmiştir.

Proje bazlı ürün geliştiriyor musunuz varsa birkaç ürün geliştirme örneği alabilir miyiz?
Endüstri 4.0 ile birlikte TUNA-PN Ray tipi PROFINET/Modbus GATEWAY modülü, otomasyon panosu içerisinde az yer kaplaması, kullanıcı dostu klemens bağlantı, yüksek hız, kolay kullanımlı, Modbus haberleşme, RS485 ve ModbusTCP haberleşme imkanı ile endüstriyel otomasyon çözümlerinde çokça tercih edilmektedir.

Sektör proseslerinde markanızın son dönemde gerçekleştirdiği örnek projeler nelerdir?
Sektörün önde gelen çimento fabrikalarının çoğuyla çalışıyoruz.  Tuna Bulut Sistemi Bant Kantarlarına özel Bulut sistemler, günümüzde Endüstri 4.0 için önemli bir adım niteliği taşımaktadır. Madencilik, Yapı Malzemeleri ve Kimyasalları, Gıda, Enerji sektörleri başta olmak üzere Bant kantarları kullanılan her sektör için TunaBulut ile hatların anlık verilerini ve datalarını şirket içinden ve dışından takip, raporlama ve yönetim amacı ile kullanılabilir.

Bu örnek projede tesisten gelen talep neydi, öneriniz ve çözümünüz ne oldu?
Çimento fabrikasında değirmenlere giren ve çıkan ürünlerin üretim verimliliği izlenmek istendi. Yapılan sistem sayesinde sadece izleme değil, akıllı algoritmalar sayesinde ürün stok takibi, sipariş tahmini, ıskarta vb daha onlarca parametre izlenerek işletme için önemli bir veri kaynağı aynı zamanda emek, zaman ve sermaye tasarrufu sağlandı.

Çözüm ve ürünlerinizin teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
Gelişmeye devam etmekte olan teknoloji birçok alanda olduğu gibi loadcell çeşitleri nelerdir konusunda da farklı türlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Load cell seçerken kullanım yeri ve amacı bu noktada dikkat edilmesi gereken başlıca unsurdur. Kullanım amacına uygun çeşit ile yük hücresi kullanım performansını artırmak ve yüksek verim almak söz konusudur. Kapasite ve ağırlık seçilecek olan yük hücresi türünün özelliği için dikkat edilmesi gereken diğer önemli detaylardan biridir. Montaj şekli, diğer dış etkenler ve hassasiyet sınıfı gibi birçok kriter load cell kullanımında dikkat gerektiren detaylardır.

Devreye alma sonrasında tesise ne tür avantajlar sağlandı?

Ayrıca, "BAKIM 360" adı verdiğimiz özel bir hizmetimiz var, bu hizmet ile müşterilerimizin ihtiyacı olan bakım ve onarım hizmetlerine anında cevap verebilmekteyiz. Bizimle çalıştığınızda sizin için en iyi çözümleri sunmak için buradayız.

Önümüzdeki dönem için yeni ürün, çözüm, yapılanma ya da yatırım planlarınız var mıdır ajandanızda?
Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler olarak, teker yıkama sistemleri alanında  yüksek kalitede üretimlerimiz mevcuttur. TUNA Teker Yıkama Sisteminde firmamızın özel dizaynı olan çinko kaplı yönlendirme nozulları (160Adet) kullanmaktadır. Ayrıca tazyikli yıkama suyuna yön verilebilmektedir. Sistem bileşenleri ise ek olarak paslanmaya karşı özel boyalıdır ve delikli plastik boru yada plastik tank kullanılmamaktadır. Tuna Teker Yıkama Sistemlerinin kapasitesi günde 150-200 taşıt yıkanmasına uygundur. Sistemde yıkama İşleminin otomasyonunu sağlayan kumanda panosu bölümü mevcuttur. Boyalı saç yapıda, IP65 koruma sınıfında panolardır.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler olarak, ilk 6 ay çok verimli geçti. İkinci 6 ayda yurt dışı pazarına yoğunlaşmayı planlıyoruz. Başta Azerbaycan, Dubai, Güney Afrika, İran, Afganistan, Rusya, Cezayir, Fas ‘daki temsilciliklerimize destek vererek katma değerli projeleri yapmak ve ülke ekonomimize katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@