banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

ICYF, Girişimci Gençleri Yatırımcılarla Buluşturdu

Bakü’de düzenlenen “Azerbaycan Yatırım ve Genç Girişimcilik Forumu"nda 2 gün boyunca uluslararası alanda projeler geliştiren gençler, yatırımcılar ile buluştu.

Ekonomi 21.11.2022, 11:45 Melike Kaya Bayram
31
ICYF, Girişimci Gençleri Yatırımcılarla Buluşturdu

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (KOBIA) tarafından genç girişimcileri desteklemek amacıyla Bakü’de düzenlenen “Azerbaycan Yatırım ve Genç Girişimcilik Forumu"nda 2 gün boyunca uluslararası alanda projeler geliştiren gençler, yatırımcılar ile buluştu.

“Gençlik Odaklı Geleceğe Doğru" sloganıyla gerçekleştirilen forumda, İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye ülkelerden farklı sektörlerin temsilcileri, karar alıcılar ve profesyoneller bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan mesaj

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Azerbaycan'ın kalkınma hikayesini anlatan videonun gösterimiyle başlayan foruma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mesaj gönderdi. Erdoğan, mesajında, gençlerin sahiplenmesiyle Türkiye ve Azerbaycan'ın yarınlarının bugünden çok daha aydınlık olacağını belirterek, “İstikbalimizin teminatı olarak genç kardeşlerimizin diline, inancına ve kültürüne sahip çıkması bu süreçte çok büyük önem arz ediyor. Birlik olmadan dirlik olmayacağı düsturundan hareketle sizlerden ezelden ebede giden kardeşliğimizi özellikle güçlendirmenizi bekliyorum” dedi.

ICYF Başkanı: Dünyaya faydalı olmak temel prensip

Açılış töreninde konuşan ICYF Başkanı Taha Ayhan, gençliğin geleceğin yapılandırılmasındaki rolünü tartışmak için birçok farklı ülkede etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Gençleri, kalkınma modelleriyle tanıştırmayı amaçladıklarını vurgulayan Ayhan, " Azerbaycan’dan, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden girişimcilerimiz var. Gençlerin fikirlerine her yönden destek vereceğimiz bir ortam hazırlamaya gayret ettik. Geçen yıl yapılan zirvenin neticesinde bazı start up’larımızın yatırım aldıklarını, bazı finans kurumlarımızın çeşitli yatırımlar yapmaya karar verdiğini, başta Azerbaycan olmak üzere çeşitli ülkelerde yatırımlar yaptığını biliyoruz. Bu noktada biz hem dikey hem de çapraz görüşmeler yapılmasına ve bir araya gelinmesine gayet ediyoruz. Umuyorum ki, gençlerimizin bu noktadaki faaliyeti sonuçsuz kalmayacaktır, hayırlı sonuçlara yol açacaktır” diye konuştu.

Genç girişimcilerin, forum sayesinde yaratılan ekosistemle çok hızlı yatırımcı bulabildiklerini ifade eden Ayhan, “Burada bizi farklı kılan konu ise ICYF olarak dayanışma, doğaya ve insana zarar vermeme, dünyaya faydalı  olma prensipleriyle yükselen bir ekosistemi benimsememizdir. Seçilen projelerde de dünyaya faydalı olma ve dünyaya zarar vermeme gibi iki farklı kriterimiz var” dedi.

Genç girişimcilere yönelik olarak 2019’da çeşitli ülkelerde etkinlikler düzenlediklerini anlatan Ayhan,  pandemi nedeniyle 2020 ve 2022’de sadece Azerbaycan’da gerçekleştirildiğini, 2023’ten itibaren Kazan, Rusya, Ürdün, Pakistan, Nijer, Cezayir ve Bangladeş’te de etkinlikler düzenleneceğini duyurdu.

Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev de konuşmasında, günümüzde temel konunun insan kaynaklarının geliştirilmesi olduğuna işaret ederek, “Ülkemizde son yıllarda yargı ve hukuk reformları başarıyla uygulanmaktadır. İnanıyorum ki, bu konuların paralelliği, gençlerimize kuracakları her şirketin gelir getirmesi konusunda umut verecektir” diye konuştu.

KOBİA Başkanı Orhan Memmedov da Karabağ'ın işgalden kurtarılmasıyla Azerbaycan'ın yatırım potansiyelinin daha da arttığını vurgulayarak, "Azerbaycan hükümetinin sağlayacağı imtiyazlar ve destek araçları Karabağ bölgesini iş adamları için daha cazip hale getirecektir" dedi.

“Her yatırım insanlığa hayır da getirmeli”

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan ise Türkiye'de katılım finans alanında yeni strateji çalışması yaptıklarını belirterek, “Türkiye'de ve bizimle beraber hareket eden Türk ve İslam coğrafyasında katılım finansı büyütmek gibi bir çabamız var" ifadelerini kullandı. Aşan, genç yatırımcılara da “Elbette biz de yatırımı kar elde etmek için yapıyoruz ama bizim başka bir vazifemiz daha var. O yaptığımız şeyin insanlığa bir şekilde hayır getirmesi lazım. Elbette ticaret yapılacak ama bu insanlığa hayır getirecek şekilde yapılacak. Girişiminizi yapın, para kazanın ama her yaptığınız işte insanlığa hayırlı olup olmadığını değerlendirin" diye seslendi.

1 milyar dolarlık Türkiye Teknoloji Fonu kurulacak

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Salim Arda Ermut da TVF’nin 3,2 trilyon TL'lik aktif büyüklüğüyle, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın en büyük finansal yapılarından biri olduğunu ifade etti. TVF'nin Türkiye Teknoloji Fonu’ndan da bahseden Ermut, “Bu yılın başlarında, Abu Dabi'nin kamu varlık fonu ADQ ile birlikte, Türkiye'nin teknoloji ekosistemine yatırım yapmak ve büyütmek için 300 milyon dolarlık bir teknoloji fonunun duyurusunu gerçekleştirdik. Bu girişim, TVF'nin Türkiye Teknoloji Fonu (TTF) adı verilen 1 milyar dolarlık daha geniş bir teknoloji platformu kurma vizyonunun ilk adımıdır. Bu teknoloji fonu, özel fonlar aracılığıyla risk sermayesine erişimi derinleştirerek, TVF'nin geleneksel portföyünde büyümeyi teşvik etmek için yıkıcı teknolojilere yatırım yaparak ve Türkiye'nin gelişimi için kritik öneme sahip sektörlerde stratejik teknolojik yatırımları ilerleterek Türkiye'nin teknoloji ekosisteminin büyümesini hızlandırmak için tasarlanmıştır” diye konuştu.

10 binden fazla başvuru

2 gün süren forumda düzenlenen oturumlarda genç girişimcilere yeni vizyon açacak bir dizi konuşma gerçekleştirildi. Foruma katılım için yapılan çağrıya 40’tan fazla ülkeden 10 binden fazla başvuru geldi.  Yatırımcılar ve uluslararası kurumların temsilcilerinin de bulunduğu bir heyet tarafından seçilen 43 genç girişimci, yatırımlarını tanıtma fırsatı buldu. Enerji, fin-tech,  akıllı şehir, robotik süreç otomasyonu, estetik, tarım, eğitim, hukuk, lojistik, yazılım ve veri analitiği gibi birçok farklı sektörde girişimlerde bulunmuş ve gelecek vaat eden gençler, iki gün boyunca yatırımcılara projelerini anlattı.

Mayınlı arazilerin tespiti ve uyarı sisteminden İslam ülkeleri arasında özel finans sistemine, akıllı şehirlerin enerji tasarrufu yapılarak aydınlatılmasından  tarımsal inovasyon projelerine kadar birçok farklı proje yatırımcılarla buluştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@