banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Mobilya, Kağıt Ve Orman Ürünleri Sektörü Ağustos Ayında 678 Milyon Dolarlık İhracata İmza Attı

Küresel ekonomiye ve yaşanılan deprem felaketine rağmen başarılı hamlelerle ticarette adından söz ettiren Türkiye en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaştı.

Ekonomi 11.09.2023, 10:00 11.09.2023, 08:39 Melike Kaya Bayram
40
Mobilya, Kağıt Ve Orman Ürünleri Sektörü Ağustos Ayında 678 Milyon Dolarlık İhracata İmza Attı

Türkiye’nin 2023 Ağustos ayına dair ihracat verileri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından paylaşıldı. Ağustos ayı ihracatı yüzde 1,6’lık artışla 21,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gerek deprem gerekse dünya çapındaki ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yılın ilk yarısını zorluklarla geçiren ve ikinci yarısına yoğun faaliyetlerle başlayan yoğun çaba gösteren mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü ise ağustos ayı ihracatı ile umut tazeledi. Temmuz ayında 608 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, ağustos ayında ise 678 milyon dolarlık rakama ulaştı. Yakalanan ihracat rakamları üzerine İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Büyük ümitlerle başladığımız 2023 yılının ilk yarısı zorluklarla geçti. Gerek yaşadığımız büyük deprem felaketi gerekse dünya çapındaki ekonomik dalgalanmalar tüm sektör temsilcilerini oldukça zorladı. Ancak yaşanan tüm olumsuz hadiselere rağmen pes etmeyerek mücadelemizi sürdürdük. Yılın ikinci yarısına daha ümitli başladık ve ihracat rakamlarımız tekrar yükselmeye başladı. Bu trendi sürdürerek yıl sonunda hedef rakamımıza ulaşmak istiyoruz” dedi.

Irak zirvedeki yerini korudu

Ağustos ayında 678 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında yılın ilk yedi ayında da ilk sırada yer alan Irak, zirvedeki yerini ağustos ayında da korudu. 666 milyon milyon dolar ile ilk sırada yer alan Irak'ı 271 milyon dolar ile İsrail takip etti. Üçüncü sırada yer alan Birleşik Krallık’a yapılan ihracat 261 milyon dolar olurken dördüncü sırada yer alan Almanya’ya 223 milyon dolar, beşinci sırada yer alan Birleşik Devletler’e de 201 milyon dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatından aldığı payı yüzde 36,50 ile en çok Rusya artırırken, gerçekleşen ihracat rakamı 147 milyon dolar oldu. Listenin ilk 10 sırasında yer alan diğer ülkeler ise Libya, İran, Fransa ve Fas oldu.

Yıl sonu hedefine ulaşmak için yoğun gayret sar ediyorlar

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2023 yılı için hedeflediği ihracat rakamlarına ulaşmak için yoğun gayret sarf ediyor. Yılın ikinci yarısı için hem yurt içinde hem de yurt dışında faaliyetlerine ağırlık vermeye başlayan sektör, çalışmalarının meyvelerini ağustos ayı ihracatı ile toplamaya başladı. İhracat konusunda vites yükselttiklerine değinen Erkan Özkan, “Bünyemizde bulunan sektörlerin hakim oldukları ihracat pazarlarını genişletmeye ve yakaladığımız ihracat rakamlarını artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın oluşturduğu stratejiler kapsamında İslam İş Birliği Teşkilatı ülkeleri üzerine planlamalar yaparak ilgili ülkelerde sektörlerimizin hakimiyetini artırmayı hedefliyoruz. Biz kısa vadede başarılar hedefiyle çalışmıyoruz. Amacımız sürdürülebilir başarılar elde etmek. Bu nedenle ihracat yaptığımız 200’ü aşkın ülkede pazar hakimiyetimizi artırarak sektörlerimizin yüksek ihracat rakamlarına ulaşması hedefiyle çalışıyoruz. Dinamik ve üretim hacmini her geçen gün artıran bir sektör yapımız var, bu sayede hedeflediğimiz başarılara ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@