banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Sanayici Bütçesini Otomasyon, Robot Ve Dijitalleşmeye Ayırmalı

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, takım tezgahları sektörünün güncel yatırım ihtiyacı ve açığına dair değerlendirmelerde bulundu.

Endüstri Güncel 22.09.2023, 13:00 Melike Kaya Bayram
18
Sanayici Bütçesini Otomasyon, Robot Ve Dijitalleşmeye Ayırmalı

Türkiye talaşlı imalat sanayine CNC satış, servis, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet veren Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, takım tezgahları sektörünün güncel yatırım ihtiyacı ve açığına dair değerlendirmelerde bulundu. Sektörün mevcut durumunda robotlu otomasyon ve MES programları konusunda yatırım ihtiyacı olduğunu ifade eden Aydoğdu, “Her iki alan; bulunamayan ve her gün çığ gibi büyüyen nitelikli ara iş gücü sorunu ile kol gücü gerektiren iş gücü sorununu çözerken yüzde 30’lara varan verim de sağlıyor. En önemli avantajlarından biri de yatırımın geri dönüşünü bir yıldan az süreye indirgemesi. Bunun yanı sıra operatörler de bu otomasyonları programlayan olarak yeni iş dallarında istihdam edilebiliyor. Bu noktada çalışan sayısı mevcut kapasite ile azalacak gibi gözükse de verimlilik arttığı için üretim, karlılık ve istihdam da artmış olacak. Ayrıca karanlık fabrika mantığında bu üretim proseslerinin MES yazılımları ile takip edilip EPR/MRP gibi yazılımlarla entegre edilmesi de gerekiyor” dedi.

Dünyada 150’den fazla fabrikanın dijital dönüşümü CubeBOX ve Kapasitematik’ten

Günümüzde fabrikaların dijital dönüşümünün sanıldığının aksine çok daha uygun bütçelerle yapılabildiğini ifade eden Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Üretim artışı için yeni makine ve yeni istihdam işletmeler açısından geçmişe göre daha maliyetli durumda. Bunun yerine bütçeler otomasyon, robot ve dijitalleşmeye yapılmalı. Hem yatırım bütçesi daha uygun oluyor hem de işi büyütmek makinelerin sayısını artırıp fabrikaların genişletmeden de yapılabiliyor. Biz Tezmaksan olarak halihazırda dünya üzerinde 150’nin üzerinde fabrikanın dönüşümünü CubeBOX Robotlu Otomasyon sistemleri ve Kapasitematik üretim takip programı ile yapıyoruz. Bencmark sonu şunu gördük ki; yatırım kendisini 6-12 ay içerisinde geri ödüyor. Böylelikle işletmeler istihdam gerekmeden verimliliği makine yatırımı başarıyor. Hatta artan bütçe ile çalışanların dijital dönüşümü için eğitim maliyetlerini karşılayabiliyor.”

Otomasyon yatırımlarıyla yıllık minimum 10 milyar dolar kazanç fırsatı

Almanya ve İtalya’daki otomasyonlaşmış firmaların işçilik maliyetlerini yüzde 10’nun altına çekmeye çalıştığını vurgulayan Aydoğdu, “Sanayicimizin yaklaşık 2 milyar dolarlık makine yatırımının yüzde 30’luk kısmını robotlu otomasyonlara ayırmalı. Bu da yıllık 600 milyon dolarlık kaynak demek. Aslında bir nevi israfı da önlemiş, ithalatı da ikame etmiş oluyoruz. Bu sayede yeni iş kolları ile istihdamı, verimliği ve karlılığı artırarak, sağlanan enerji tasarrufu ile de üretimlerimizi sürdürülebilir kılıyoruz. Başta otomotiv ve savunma-havacılık  sanayi olarak hem hükümetin teşvik kaynakları ithal ürünlere kaymamış olacak hem de global pazarda işçilik maliyelerimizi düşürüp rekabetçi olacağız. Dolaylı olarak 40 milyar dolar üretime katkısı olan talaşlı imalatta yıllık minimum 10 milyar dolar kazanç sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@