banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Türkı̇ye’de Akkuyu Ngs Personelı̇nı̇n Yetı̇ştı̇rı̇lmesı̇ İçı̇n Öğrencı̇ Alımı İlanı Yayımlandı

Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer güç santraline yönelik personel eğitimi programı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ediyor.

Endüstri Güncel 18.01.2024, 17:30 Melike Kaya Bayram
12
Türkı̇ye’de Akkuyu Ngs Personelı̇nı̇n Yetı̇ştı̇rı̇lmesı̇ İçı̇n Öğrencı̇ Alımı İlanı Yayımlandı

Rusya’nın en iyi teknik üniversiteleri olan Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI (NRNU MEPhI) ve Ulusal Araştırma Üniversitesi MPEI (NRNU MPEI), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için nükleer ve ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına öğrenci alımı yapacağını duyurdu.

Bilim, teknoloji veya enerji alanında lisans derecesine sahip öğrenciler üniversiteye kabul için başvurabilecek. Programın üç yıl sürmesi planlanıyor Öğrenciler, ilk yıl Rusça teknik ağırlıklı eğitim görecek, sonraki iki yıl da uzmanlık dersleri alacak. Yüksek Lisans programına başvuru tek aşamada gerçekleştirilecek. Adayların 29 Şubat 2024 tarihine kadar gerekli belgelerle başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuruda bulunanlar üniversite görevlileri tarafından mülakata alınacak. Türkiye’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için uzman yetiştirmeyi amaçlayan program kapsamında, 21’i NRNU MEPhI'de, 47’si NIU MPEI'de olmak üzere 68 öğrenciye eğitim verilmesi planlanıyor.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu NGS projesi için Türk uzmanlara yönelik eğitim programının sürdürülmesinin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’nin ilk nükleer santralinin şantiyesinde, Rusya’nın prestijli üniversitelerinden farklı yıllarda nükleer ve ilgili alanlarda mezun olmuş 319 genç Türk mühendis çalışıyor. Mühendisler, ülkelerinde ileri nükleer enerji teknolojileri nesilden nesle aktaracak öncüler olacaklar. Kapsamlı eğitim sayesinde genç nükleer mühendisler eşsiz deneyim ve beceriler kazanıyor. Onların temiz ve güvenli enerji üretiminin sağlanması ve geliştirilmesine yönelik projelerin uygulanmasına aktif katılımlarını dört gözle bekliyoruz.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’de reaktör kontrol uzmanı olan, 2018 MEPhI NRNU mezunu Emre Yarar da konuyla ilgili olarak şu görüşleri paylaştı: “Nükleer mühendis olmak için Rusya’da birkaç yıl eğitim aldım. Eğitimimden sonra bilgilerimi burada, Akkuyu NGS projesinde uyguluyorum ve Türkiye'de yeni bir endüstrinin yaratılmasına katılıyorum. Eğitimim sırasında Rus tasarımı modern nükleer santrallerde muazzam bir deneyim ve pratik kazandım. Nükleer mühendislik alanında yüksek öğrenim görmek, bize dünyanın en çok talep gören ve yüksek teknolojiye sahip sektörlerinden birine girme fırsatı veren profesyonel bir yolculuğun sadece başlangıcı."  

Akkuyu NGS’ye yönelik personel eğitimi programı 2011 yılından bu yana uygulanıyor. Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin gelecekteki Türk mühendislerinin eğitimi, tahsis edilen eğitim kotalarına uygun olarak Rusya Federasyonu bütçesinden karşılanıyor. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. uzman adaylarına burs veriyor, vize desteği sağlıyor, sağlık sigortasını ve İstanbul-Moskova-İstanbul veya Ankara-Moskova-Ankara güzergahında yıllık uçuş ücretini karşılıyor. Ortak eğitim programına kabul hakkında ayrıntılı bilgi AKKUYU NÜKLEER A.Ş’nin https://akkuyu.com/tr/career/education adresindeki resmi web sitesinde yer alıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@