banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Cobot ve AGV iş birliğinin yapay zeka ile kontrolü talepleri artıyor

Esnek üretim altyapıları ve yapay zeka teknolojisine sahip sistemlere talebin arttığını belirten Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, otonom cihazlar (AGV) ile cobotların entegre çalışması, yapay zeka teknolojisi ile de kontrol edilebilmesinin üretimde maksimum esnekliği sağladığını ifade ediyor.

Robotlu Uygulamalar 05.10.2021, 09:06 Serkan KIRAÇ
628
Cobot ve AGV iş birliğinin yapay zeka ile kontrolü talepleri artıyor

Endüstriyel otomasyon alanında 7 binden fazla personeli, 250’yi aşkın şubesi ile küresel çapta öncü rolünde üretici olan Japonya merkezli Fanuc markasının Türkiye Müdürü Teoman Alper Yiğit ile markanın sağladığı çözüm ve ürünlerinin detayları üzerine konuştuk.

Teoman Bey Fanuc Türkiye birimlerini, birim faaliyetlerini ve hizmet verdiği sektörle ürün gruplarını kısaca tanıyabilir miyiz?
Japonya merkezli FANUC, 250’yi aşkın şubede 7 binden fazla personeliyle, endüstriyel otomasyon alanında küresel çapta lider bir üretici konumunda bulunuyor. CNC kontrol sistemleri, endüstriyel robotlar, Robodrill (işleme merkezi) Robocut (plastik enjeksiyon) ve Robonano (hassas torna) gibi üretim makineleri için fabrika otomasyonunda faaliyet gösteren bir marka olan ve müşterilerine satışın yanı sıra teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanında 360 derece hizmet ağı sağlayan FANUC’un, CNC kontrol pazarında yaklaşık yüzde 60’lık bir pazar payı bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde 750 bininci endüstriyel robotunu üreten FANUC, 1993 yılında Türkiye’de kullanıcılara servis hizmeti vermeye başladı. 2012 yılında ise satış, teknik destek ve operasyon departmanları da eklenince müşteri kitlesi gün geçtikçe büyüdü. Bunda üretimde otomasyon sistemlerinin kilit rolünün benimsenmesi de etkili oldu.

FANUC olarak ürün gamımızdaki 100’ü aşkın robot modeli ve 05 kg’dan 2 bin 300 kg’a kadar taşıma kapasitelerimizle Türkiye’nin stratejik sektörlerine katma değer sağlıyoruz. Yedek parça stoku konusundaki gücümüz ve uzman kadromuzla satış sonrası hizmet alanında da oldukça tecrübeliyiz.

Günümüz robot teknolojileri endüstride neler sağlıyor, gelecekte ne tür teknolojilerden söz ediyoruz?
Pandemi boyunca yaşadığımız tecrübeler fabrika otomasyonunun önemini gözler önüne serdi. Özellikle dünyada iş yapış şekillerin hızla dönüşmesi, yepyeni trendlerin ortaya çıkması sonucunda neredeyse tüm sektörler robotize olmanın yollarını arıyor. Robotik uygulamalara yatırım yapan işletmelerin üretim adetlerinde de gözle görülür bir artış yaşanıyor. İlk alım maliyeti anlamında otomasyona her ne kadar sıcak bakılmasa da fabrikaların uzun vadede daha kolay, hızlı ve düşük maliyetli üretim yapacak olması, üreticilerin akıllı fabrika konseptine geçmesini sağlıyor.

Özellikle hayatımızın her alanında konuştuğumuz dijitalleşme ve yapay zeka kavramları endüstrinin de vazgeçilmez bir parçası olacak. İnsan ile robot etkileşimleri daha çok artarken, üretim hatlarındaki verimlilik de buna bağlı olarak artış gösterecek. Biz de FANUC olarak endüstrinin robotize olması sürecinde işletmelere her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.

Beyaz Eşya ve Yan Sanayi sektörüne özel çözümleriniz ve hizmetleriniz nelerdir?
Ürün gamı çeşitliliğimiz ve entegre teknolojilerimiz, FANUC robotlarını müşterilerimizin gözünde her zaman öne çıkarmaktadır. 100’ü aşkın robot modelimiz ile sektörün ihtiyacı olan tüm uygulamalara cevap verebiliyoruz. Entegre olarak sunduğumuz kuvvet kontrol ve kamera sistemleri devreye alma kolaylığı ve  basit kullanım arayüzü ile oldukça dikkat çekmektedir. Beyaş eşya söktöründe yaygın olarak bulunan montajlama, vidalama ve taşıma işlemleri için bu teknolojiler ciddi anlamda önem arz ediyor. Ayrıca son dönemde çok talep gören kolaboratif robot uygulamalarında 8 farklı robot modelimiz ile müşterilemizi geniş bir uygulama alanı sunuyoruz. Özellikle yeni light weight cobot modelimiz CRX ile son dönemde insanlar ile iç içe çalışan ve esnek üretim imkanı sunan projeler gerçekleştirerek müşterilerimizin üretim verimliliğini maksimumum seviyeye çıkaracak katkılarda bulunduk.

Sektörün günümüzde en çok talep ettiği çözümler ve ürünler nelerdir, üretici ve son kullanıcıların güncel taleplerini sizden öğrenebilir miyiz?
Sektör bazlı olarak talepler değişiyor olsa da son dönemde en çok talep edilen çözümler, esnek üretim alyapısı ve yapay zeka teknolojisine sahip sistemler olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda cobotların herhangi bir koruma çiti olmadan çalışabiliyor ve kolay bir şekilde taşınıyor olması üretimde esneklik yapısını arttırıyor. Dolayısı ile eğer sistem gereksinimlerine uygun ise cobot öncelikli tercih sebebi oluyor. Ayrıca otonom cihazlar (AGV) ile cobotların entegre olarak çalışması ve  yapay zeka teknolojisi ile kontrol edilmesi de üretimde maksimum esneklik sağladığı için bu anlamda büyük talepler alıyor ve müşterilerimize çözümler sunmaya devam ediyoruz.

Sektör proseslerinde markanızın son dönemde gerçekleştirdiği en kapsamlı projenin detaylarını bizlerle paylaşır mısınız?
Beyaz eşya yan sanayi alanında faaliyet gösteren bir müşterimizde entegratör firmamız ile birlikte komple hat otomasyonu konusunda proje gerçekleştirdik. Projede, endüstriyel robotlar ile parçaların hatta beslenmesi, sonrasında sıralı istasyon yapısı ile montajlanması ve ara istasyonlarda insanlara yardım eden cobotlar ile mastikleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda çözümlerimizi sunduk. Müşterimiz ile projenin en başından itibaren otomasyon gereksinimleri, çevrim detayları vb. tüm teknik detaylar hakkında görüşmelerimizi gerçekleştirdik. FANUC’un sahip olduğu entegre teknolojiler ile sistemin maksimum verimde çalışması için gerekli çalışmaları tamamladık. ROBOGUIDE isimli offline programımızda hattın çalışmasını simüle ederek offline olarak robot programlarını yapmaya başladık. Proje süresi çok kritik olduğu için Roboguide sayesinde, hat mekanik olarak kurulmadan programlama işlemlerinin %80’ini tamamlamış olduk. Başarılı şekilde yürüttüğümüz iş birliği sayesinde, müşterimizin manuel operasyonlardan 7/24 kesintisiz ve aynı kalitede çalışan otomatik sistemlere geçişini sağladık. Bu sayede üretim kapasitesi anlamında da ciddi bir artış yakaladık.

İşletmede kullanılan çözüm ve ürünlerinizi tanıyabilir miyiz?
İşletmede çalışan endüstriyel robotlarımızıhazır yazılım altyapımız sayesinde kolaylıkla 3rd  party mastik makinaları ile haberleştirdik. Robotlarımızın üzerinde bulunan entegre kamera sistemlerimiz IRVision ile üretim hattına esneklik sağladık ve verimliliği arttırdık. Böylelikle hassas fikstürler yerine kamera sistemleri kullanarak mekanik maaliyetleri düşürme şansı yakaladık. Ayrıca operatörler ile aynı alanda çalışan cobotlarımız hassas işlerde çalışanlara yardımcı olarak yorucu işlerden kurtulmalarını ve çalışma ortamlarının daha konforlu hale gelmesini sağladı. Yukarda bahsettiğim teknolojilerimiz hakkında kısaca bilgi verecek olursak, IRVision tamamen robotlarımıza entegre olarak çalışan bir kamera sistemidir. 2D ve 3D kameralarımız sayesinde hızlı ve kolay devreye alınan sistemler ortaya koyuyoruz. Tüm FANUC robotların üzerinde standart olarak bulunan IRVision altyapısı sayesinde sisteme sadece kablo, kamera ve lens ekleyerek hızlı bir şekilde görüntü işleme sistemlerini devreye alma imkanı sunuyoruz.

Devreye alma sonrası sahada ne tür avantajlar sağlandı?
Yoğun bir şekilde manuel olarak çalışan üretim alanlarınırobotlarımız ile otomatize ederek 7/24 ve kesintisiz çalışan üretim hattına çevirdik. Bu sayede üretim kapasiteleri ciddi oranda yükseldi. Ayrıca robotlar sürekli olarak aynı kalitede üretim yaptıkları için sistemde kullanılan mastik hammaddesi gibi sarf malzemeler konusunda da %25’e yakın oranında tasarruf sağlandı.

FANUC’tan bir çözüm edindikten sonra  süreç nasıl ilerliyor markanızda?
Yenilikçi FANUC ürünlerini tercih edenüreticilerin üretim süreçlerinin sekteye uğramaması bizim için çok önemli. Stratejimiz sadece ürün satmak değil, satış sonrasındaki çözümlerimizi de müşterilerimize en doğru biçimde aktarmak. Dolayısıyla kendimizi sadece ürün satışıyla sınırlamıyoruz. Fabrika otomasyonunda lider bir firma olarak müşterilerimizin ihtiyacı olan tüm desteği sunarak onların üretim süreçlerine katma değer sağlıyoruz. Az önce de belirttiğim gibi güçlü yedek parça stokumuz ve deneyimli ekibimizle bu konuda ayrışıyoruz.

FANUC Zero Downtime (ZDT) teknolojisi ile duruş maliyetlerini sıfıra indirmeyi garanti ediyoruz. Böylece her robotun mekanik yapısını, bakımını ve üretim sürecinin sağlığını kesintisiz bir biçimde gerçek zamanlı olarak izliyoruz. Ekipman faydasını optimize etmek için yüksek analiz ve raporlama kullanımı da sağlayan ZDT, akıllı bakım bilgilendirmeleri ile ekipman ömrünü uzatmak, bakım maliyetlerini düşürmek, robot ömrünü uzatmak, cycle-time süresini ve enerji tüketimini azaltmak gibi gerekli aksiyon önerileri de sunarak sistem verimliliğini optimize ediyor.

Otomasyonun uygulandığı tüm alanlarda hizmet verebilen FIELD sistemimiz ise robotların birbiriyle haberleşmesine imkan tanıyor. Kendi tasarladığımız arayüz sayesinde makineler ve robotlar bu sisteme entegre edildiğinde ne kadar parça üretildiğini,  ne kadar duruş gerçekleştirildiğini, cihazların hangi arızaları verdiğini veya robot verimliliği gibi proseslerin verileri elde edilebiliyor.

Diğer bir hizmetimiz ise FAR (FANUC Assisted Reality). Pandemiyle birlikte FAR teknolojisi vasıtasıyla müşterilerimize uzaktan servis ve teknik destek hizmeti sağlamaya başladık. Bu teknoloji sayesinde özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan uzaktan yardım hattımız üzerinden  akıllı telefon veya tabletle video görüşmesi yapabiliyor ve video üzerinde işaretlemeler yaparak müşterilerimizin kontrol etmesi gereken noktaları kendilerine gösterebiliyoruz. Böylece olası arızaların hızlı şekilde son bulması için zaman kazancı sağlıyoruz.

Önümüzdeki dönemde Fanuc Türkiye’nin odaklandığı sektörler hangileridir ve takibe aldığınız özel projeler var mıdır?
Türkiye’nin beyaz eşya, otomotiv, savunma sanayi, medikal, kozmetik, genel endüstri, kuyumculuk gibi kilit sektörlerine hizmet veriyoruz. Bu alanlarda gelişen müşteri portföyümüzü korumaya ve portföyümüze yeni müşteriler eklemeye devam edeceğiz. Bu konuda yoğun çalışmalar yürütüyoruz.

2022 yılı için yeni yatırım – yapılanma planlarınız nelerdir? Son olarak eklemek istedikleriniz ve ajandanızda yer alan konuları öğrenelim…
Endüstride robotik uygulamalar bir zorunluluk haline geldi. Özellikle önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu alandaki yatırımlar daha da artacak. Çünkü işletmeler son 1,5 yıl içerisinde otomasyonun avantajlarını yakından görme şansı yakaladı. Bununla birlikte ülkemizde imalat sanayisinde işçi başına düşen robot ortalaması, gelişmiş ülkelerin ne yazık ki altında seyretse de otomasyon sistemlerine verilen önem gittikçe artıyor. Biz de müşteri ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap verebilmek ve son kullanıcılara global üretim trendlerini sunabilmek adına kendimizi sürekli geliştiriyor, ürün gamımızda yenilikler yapıyoruz.Her zaman kullanıcı dostu ürünler üreterek Türk sanayisinin gelişmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@