banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Yeni tesis ile kağıt üretim kapasitesi yüzde 50 arttı

2020 yılının Mart ayında devreye alınan yeni tesis yatırımı ile Lila Group aynı kapmüste Avrupa’nın en yüksek kapasiteli ikinci entegre tesisi olurken aynı zamanda kağıt üretimini ise yüzde 50 oranında artırmış oldu.

Başarı Hikayeleri 06.08.2021, 15:07 Serkan KIRAÇ
2045
Yeni tesis ile kağıt üretim kapasitesi yüzde 50 arttı

Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük üretim merkezlerinden biri olmasını sağlayacak 170 bin metrekarelik yeni tesis yatırımı gerçekleştiren Lila Group’un Fabrika Direktörü Gökben Kaya ile dergimizin Ağustos sayısı kapak konusu kapsamında marka işletmelerinde gerçekleştiren verimlilik  ve kapasite artışı yatırımlarının detayları üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.  


Gökben Bey sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?

Elektronik Haberleşme Mühendisiyim. 26 senedir iş hayatındayım. Yaklaşık 17 sene,beyaz eşya sektöründe, bakım mühendisi olarak başladığım iş hayatıma daha sonrasında üretim, otomasyon bölümü yöneticisi, en son da mühendislik bölümü yöneticisi olarak devam ettim.Sonrasında2 sene İtalya kökenli bir firmanın farklı sektörlere otomasyon çözümleri üreten Türkiye organizasyonun başında bulundum. 2015 yılı itibarı ile Lila Group’un büyüme planları çerçevesinde yapılan yatırım, kapasite arttırma projesinde Proje ve Yatırımlar yöneticisi olarakçalışmaya başladım.2017 başından itibaren de Lila Group bünyesinde fabrika direktörü pozisyonuna atandım.Tekstil, enerji, hızlı tüketim ve kağıt üretim olmak üzere 4 farklı alanda faaliyet gösteren 240.000 metrekarelik bir alanda kurulu olan ve yaklaşık 1.000 kişilik bir ekibe sahip bir kampüs fabrikamız.

Tesislerinizdeki birimler, bölümler ve faaliyetleri nelerdir?
Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinden biri olarak tekstil, enerji, hızlı tüketim ve kâğıt üretim olmak üzere 4 farklı alanda faaliyet gösteriyoruz. 240.00 metrekaresi kapalı 170.000 metrekaresi kapalı olmak üzere kampüsümüzde grubumunuz ilk göz ağrısı olan Teksil sektöründe faaliyet gösteren Boyahane işletmemizde iplik boyaması yapıyoruz. Bu yıl modernizasyon çalışmalarını tamamladığımız tesisimizde günlük 25-30 tonluk bir üretimimiz mevcut.

Enerji işletmemizle tesisimizin buhar, ısı gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kağıt üretim tesisimiz son teknoloji ve otomasyona sahip bir tesis şuanda 220.000 ton üretim kapasitesine sahip yeni yatırımımızın çalışmaları da devam ediyor.
 

Konverting tesisimizde ise kapasitemiz 120.000 ton olup tüketicilerimizin beklenti, ihtiyaç ve alım güçlerine göre farklı segmentlerde Sofia, Maylo, Berrak ve Nua markalarımızla tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, peçete, mendil ve muayene masa örtüsü gibi ürünlerin üretimini yapıyoruz.

Tesisi üretim kapasitesi, üniteleri, yardımcı tesisleri, birimleri ve faaliyetlerini, ürün grupları vb gibi konularda tanıyabilir miyiz?

2019 yılının son çeyreğinde toplam yatırım bedeli  450 milyon TL olan yeni tesis yatırımımızı duyurmuş, 2020 yılının mart ayında da bu yeni tesisimizi devreye almıştık. Bu yeni tesisimizin de etkisiyle 2020 yılını 1,3 milyar TL ciro ve yüzde 25’in üzerinde bir büyüme ile kapattık. Yine yeni tesisimizin devreye alınmasıyla mevcut bobin kâğıt üretim kapasitesini %50 artırarak yılda toplam 220 bin ton kapasiteye ulaşmamızın yanı sıra konverting yani markalı ürün kapasitemizi de yılda 100 bin tondan 120 bin ton kapasiteye ulaştırmış olduk.


Temizlik kâğıdı sektörü, tüketicilerimizin beklenti, ihtiyaç ve alım güçlerine göre farklı segmentlere bölünüyor. Biz de bini aşan çalışanımızla tüm tüketicilerimizin beklentilerini karşılayabilmek için Sofia, Maylo, Ultra Berrak ve Nua markalarımızla tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, peçete, mendil ve muayene masa örtüsü gibi ev dışı ürünlerinde de ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz.

Tekstil iş alanımızda da geçtiğimiz yılın son ayında başlattığımız 55 milyon TL değerindeki yeni yatırımımız sayesinde Boyahane tesisimizi modernize ettik. Böylece hem daha verimli bir üretim sürecine geçiş yapmış hem de enerji ve su tasarrufları ile kaynakların doğru tüketilmesine katkı sağlamış oluyoruz.

Markanızın nihai ürünleri hangi sektörlerde tercih ediliyor? Müşteri profilinizi tanıyabilir miyiz?

Tekstil, enerji, hızlı tüketim ve kâğıt üretim alanlarında faaliyet gösterirken birbirinden farklı müşteri profillerine sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

Yurtiçi pazarda yaklaşık 3,5 milyar TL’lik temizlik kâğıtları pazarında ilk 3’te yer alıyor, Dünyanın 3’te 1’ine yaptığımız ihracatla Çorlu’da üretiyor, dünya devleriyle rekabet ediyoruz. Kâğıt iş alanımızda 5 kıtada 83 ülkeye ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Lila Group olarak, her zaman yenilikçi bir bakış açısı benimsedik ve pazarda kullanıcılarımızın taleplerine uygun, farklılık yaratacak ürünler ile yer almayı tercih ettik. Segmentlere göre markalarımız var; üst segment markamız Sofia, orta segment markamız Maylo, ekonomik segmentteki en yüksek kaliteyi sunmayı hedeflediğimiz markamız ise Ultra Berrak. Farklı segmentlerdeki markalarımızın kullanıcılarına hem ekonomik hem de kaliteli ürünlere ulaşma imkânı sunuyoruz. Bu noktada tüketici ihtiyaçlarını ön planda tutarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimizle markalarımızı, bulundukları segmentlerde lider konuma getirmeyi amaçlıyoruz. Ürün ve hizmet kalitesini sürekli geliştirmek ve müşterilerimizin mevcut ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre stratejilerimizi belirlemeye devam ediyoruz.

Çalışmalarımızın karşılığını kullanıcılarımızın ve paydaşlarımızın güveni ve marka sadakati ile aldığımızı düşünüyoruz. Bizi bu noktaya getiren ise kuşkusuz ekip olarak verdiğimiz emek. Güvenilir bir marka olma yolunda ise birçok kriter yer alıyor. Kullanıcılarınıza sunduğunuz marka vaadinizi yerine getirmek en önemli göreviniz olmalı… Kalite, talep ve ihtiyaçlara hızlı ve kusursuz geri dönüş yapabilme kabiliyeti, uygun fiyat stratejisi, tutarlılık ilk sırada geliyor. Pandemi sürecinde salgından korunmak adına hayata geçirdiğimiz çalışmalara devam ederken "TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi" almaya da hak kazandık. Yetkili mercilerin ve Türk Standardları Enstitüsü’nün sanayi kuruluşları için yayınladığı Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu'nun rehberliğinde uyguladığımız çalışmalarla TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgemizi de aldık.

Tesiste kapasite ve verimlilik artışı, kontrol otomasyonu modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
Lila Group olarak, son yıllarda yaptığımız tesis yatırımlarımızla verimliliğimizi artırırken ülke ekonomisine de katkıda bulunmaya devam ediyoruz.

Kağıt üretim iş alanımızdaki yeni tesisimizin makineleri son teknoloji ile donatılmış makineler. Yeni üretim hattımıza göre şu anda kullanmakta olduğumuz makinelerimizi de teknolojik olarak güncelledik. Tüm bu güncelleme çalışmalarıyla birlikte enerji tüketiminde toplamda %15 tasarruf sağlayacağız. Bu da 4.000 hanenin tükettiği kadar enerjinin sürekli olarak kazanılması ve bu sayede enerji santralimiz aracılığı ile sisteme sunulacak. Bu kazanımın verimli kaynak yönetimi ve doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği adına ciddi bir kazanım olduğunu düşünüyoruz.

Tekstil alanında faaliyet gösteren boyahanemize yaptığımız 55 milyon TL değerindeki yatırımımız sayesinde ise boyahane tesisimizi modernize çalışmalarımızla verimliliğimizi %100 artırmanın yanı sıra yılda yüzde 30 enerji tasarrufu ve yüzde 25 su tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz.

Dijitalleşme bacağında ise Dünyadaki dijital gelişmeleri takip etmek ve şirket stratejisine paralel olarak doğru zamanda, doğru dijital teknolojileri seçmek, Covid-19 ve benzeri risklere hazırlık, dijitalleşmenin gerektirdiği yetkinliklere hızla adapte olabilen yetkin ve çevik bir organizasyon ile çevik stratejiler dijital dönüşüm vizyonumuzu oluşturuyor.Bu vizyon doğrultusunda dijital dönüşüm projeleri oluşturduk. Dijital dönüşüm komitesi liderliğinde oluşan proje ekipleri ile tüm iş uygulamalarını ilgili entegrasyon katmanlarıyla, veri bütünlüğü içinde gerçekleştiriyoruz. ERP süreçlerinin yeniden kurgulanması, akıllı otomasyon teknolojileri, endüstri 4.0 ve iş zekâsı uygulamaları, çalışan deneyimini geliştiren insan kaynakları uygulamaları ile ilgili projelerimiz devam ediyor.

Ayrıca Lila Group olarak Araştırma Geliştirme çalışmalarından ziyade sektörümüzde Ür-Ge adını verdiğimiz Ürün Geliştirme çalışmaları yapıyor, sektörümüze hem ürün hem süreç olarak yenilikler kazandırma misyonumuz gereği her yıl bu konuda önemli adımlar atıyoruz.

Tesisinizin verimliliği, hammadde kayıplarının azaltılması, kayıpların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?

  • Tesisimizde yalın üretim tekniklerini yaygınlaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle 5S, Otonom Bakım, Kestirimci Bakım faaliyetlerinin yanı sıra tüm Beyaz Yaka ve Mavi Yakanın katılımı ile belirli analiz yöntemlerinin ve metodolojilerinin kullanımını teşvik ettiğimiz proje-iyileştirme çalışmaları ve Kaizen faaliyetleri yürütülmektedir.
  • Ayrı ayrı her işletmemizde, sektöre ait güncel teknolojileri kullanmaktayız. Şu an değerli bir çözüm ortağımızla MES(Manufacturing Execution System) çalışmasının entegrasyonu devam etmektedir. 2021 yılı son çeyreğinde devreye girmesi planlanmaktadır. Bunun sonucunda,
    • Güvenilir datanın anında online alınması ile kendi ERP sistemimize verilerin hızla akmasını sağlayarak çeviklik sağlanması hedeflenmektedir.
    • Hammadde tedariğinden sevkiyata kadar olan tüm süreçlerin anlık takibi ile ara stokların azaltılması ve doğru zamanlı planlama ile verimli kaynak yönetimi sağlanacak olup müşteri memnuniyetine katkı sağlanacaktır.
    • Tüm üretim, üretim planlama, kalite, bakım ve tedarik faaliyetlerinin yönetiminin etkinliğini arttırmak hedeflenmektedir.
    • ERP ye entegrasyonu ile üretim hattı bazlı tüm verilerin(enerji, işçilik, kayıp süreler, hammadde miktarları, vs..)doğru ve hızlı akmasıyla anlık maliyet takip ve yönetimide yapılacaktır.

Tesisinizdeki üretim prosesini, hammadde girişinden nihai ürünlerinizin çıkışına kadar olan süreci kısaca paylaşır mısınız?
Selülozu Dünyanın dört bir tarafındaki endüstriyel ormanlardan, dünya standartlarını belirleyici tedarikçilerden temin ediyoruz. Ana hammadde olarak da üç tip selüloz (Kısa elyaflı, uzun elyaflı ve Okaliptus) kullanıyoruz. Bu hammaddeler belirli reçeteye göre su ile seyreltilerek hamur haline getirilip, sistem içinde temizlenir, öğütülür, ilave kimyasallar katılarak istenilen özelliklerde hamur elde edilir.

Kağıt üretim iş alanımızın hammaddesi olan selüloz harman reçetesinde bulunan cins ve miktarlarına göre balyalar halinde makinaya besleme kısmından yüklenir. Üretim planına göre ve belirlenmiş yarı ürün standartlarını karşılayacak cins ve miktarda mukavemet, yumuşatıcı vb. maddeler prosese eklenir. Tüm prosesin sistemsel olarak kontrol altına alınmasıyla kâğıt, makinanın mal sarıcı kısmında tampon olarak üretilir. Kauçuk tampon veya mihver tampona sarılan kâğıt bobinleri kombinesine göre ebatlandırılmak ve sarılmak üzere dar dublaj veya geniş dublaj makinalarına yönlendirilir. Dublaj makinalarından çıkan bobinler birkaç kat streçlenir ve etiketlenerek depoya yönlendirilir. Depoda bobinler, siparişe göre bobin müşterisine sevk edilir veya ürüne dönüştürmek üzere konverting bölümüne gönderilir. Konverting bölümüne gelen bobinler üretim planına uygun olarak tuvalet kâğıdı, kağıt havlu, peçete ve mendil makinalarına yönlendirilir ve son olarak paketlemeden çıkan ürün sevkiyata hazır hale gelir.

Tesisleriniz için yatırım fikirleri nasıl oluşuyor, şu anda yatırım gündeminizde ne var? Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Planlarımızda yer alan, yatırım maliyeti 450 milyon TL olan TM4 hattımızın da 2021 yılının son çeyreğinden itibaren faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Bu yıl da var olduğumuz alanlarda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ihracat ve yeni pazarlar odaklı, katma değeri yüksek faaliyetlere odaklanıyoruz.

Tüketiciler daha pratik, günlük kullanımda kendisini rahatlatan, kimi zaman daha ekonomik, kimi zaman daha fonksiyonel ürünler bekliyor. Kurum olarak yenilikçilik yaklaşımımızla geliştirdiğimiz ürünlerimizin tüketicilerimizin beklentilerine uygun olması öncelikli hedefimiz.Virüslere karşı oluşan farkındalığın ve bilincin de etkisi ile ürünlerden beklentiler de değişti. Sık kullanılan bu ürünlerin aynı zamanda cilde zarar vermemesi ya da virüs ve bakterilere karşı daha etkili olması gibi farklı beklentiler oluştu. Biz de tüketicilerimizin beklentilerini iyi analiz edip bu beklenti ve ihtiyaçlar doğrultusunda ürünler geliştirmeye gayret ediyoruz.

Gerçekleştirdiğiniz son dönem kapsamlı projenizin kapsamı ne oldu ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
2020 yılının Mart ayında yeni tesis yatırımımızı faaliyete geçirdik. Yeni tesis yatırımımızın devreye girmesiyle aynı kampüsteki Avrupa’nın en yüksek kapasiteli ikinci entegre tesisi olduk. Türkiye’deki toplam 950.000 ton/yıllık kâğıt üretim kapasitesi, bu yeni tesis yatırımımız ile bobin kâğıt üretim kapasitesini yüzde 50 artırarak yılda toplam 220 bin ton kapasiteye, konverting yani markalı ürün kapasitesini ise yılda 100 bin tondan 120 bin ton kapasiteye ulaştırdık. TM3 hattımızın ardından toplam yatırım bedeli 450 milyon TL olan TM4 hattımızın 2021 yılının ikinci yarısından itibaren faaliyete geçirdik. Yeni tesis yatırımımız toplam üretim alanımızı 170 bin metrekareye taşıyarak yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa’nın da tek çatı altındaki en büyük üretim merkezlerinden biri olmamızı sağlayacak.

Hem mevcut hem de yeni yatırım tesisinde yapılan teknolojik geliştirmeler üretim kabiliyetimizi daha ileri taşımaya devam ediyoruz.

Tesis – saha kontrol sisteminizin sahip olduğu yetenekler nelerdir?
Türkiye’nin önemli sanayi şirketlerinden biri olarak TPM (Total Productive Maintenance ) yaklaşımını benimsemiş bir şirketiz. OEE (Overall Equipment Effectiveness) verilerini ve buradaki kayıpları azaltmayı hedefliyoruz. Bu amaçla “Fabrika Üretim Zekası” adını verdiğimiz bir dijital dönüşüm projesini başlattık. Sahadaki tüm hatlardan OPC(Open Platform Communications) sistemine, MES(Manufacturing Execution System) sistemine, ERP sistemine uçtan uca otomasyon çözümü oluşturabileceğimiz yazılımlara karar verdik ve altyapı çalışmaları tamamlandı. Tüm hatlarımızdaki PLC(Programmable Logic Controller)  verilerine yani endüstriyel cihazlarla mekineler, hatlar, sensörle veri haberleşmesi sağlayan sistemlere erişebiliyoruz. Bu sistemler ile planlama, üretim verimliliği, kayıp analizleri, istatiksel kalite kontrol, bakım yönetimi gibi süreçler uçtan uca bir bütünlük içinde çalışacak. Çalışanlarımız anlık veriye ilgili platformlardan ve mobil cihazlardan erişebilecek. Veriye hakimiyeti artan ekibimizle önemli kazanımlar elde edeceğimize inanıyoruz.

Önümüzdeki dönemde planladığınız projeler nelerdir? Son olarak eklemek istedikleriniz var mı? Ajandanızda yer alan yatırım – yapılanma planları veya projeler planlar nelerdir?
2021 yılı için ilk hedefimiz kurumumuzun yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda sürdürülebilir büyüme ve kârlılığını devam ettirmek. 2021 yılında ciromuzu ise yatırımlarımızın da etkisi ile %50 büyütme hedefimiz var. Şu anda 80’i aşan ihracat yaptığımız ülke sayısına 25-30 ülke ekleyerek pazar payımızı büyütmeyi ve 40 milyon tüketiciyi ürünlerimiz (yarı mamul/mamul) ile buluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca 2021 yılı için 80 milyon dolar ihracat ve toplamda 200 milyon doları aşkın ciro hedefimiz bulunuyor. 2019 rakamlarımıza göre TİM ilk 1000 listesinde ilk 200 içinde yer alıyoruz. 2021 için hedefimiz 40-50 basamak yükselmek ve ilk 150 içinde yer almak. Orta vadeli hedefimiz ise 2023 yılında Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşundan biri olmak. 2020 yılında devreye aldığımız tesis yatırımımız ile istihdamda kâğıt üretim iş alanında %50 artış yaşadık. Şu an yatırımı devam etmekte olan kağıt üretimi tesisimizi 2021 yılı son çeyreğinde devreye almayı hedefliyoruz. Bu yatırım ile kağıt üretim kapasitemiz %30 artarken %5’lik bir istihdam artışını beraberinde getirecektir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@