banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Basınçlı hava ağının maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyor

Atlas Copco Kompresör Tekniği, Endüstri 4.0 uyumlu kompresörleri ile ani arıza ve plansız duruşlara anlık olarak müdahale imkanı için uzaktan izleme imkanı sağlıyor.

Röportajlar 06.08.2021, 13:46 06.08.2021, 14:17 Serkan KIRAÇ
920
Basınçlı hava ağının maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyor

Atlas Copco Kompresör Tekniği Gıdadan tekstile, madenden sağlık sektörüne kadar endüstrinin tamamında enerjide maksimum verimlilik odaklı kompresör çözümleriyle satış öncesi ve sonrası hizmetler veriyor. Markanın inovatif ürünlerinin sahip olduğu en güncel verimlilik ve Endüstri 4.0 uyumlu teknolojilerinin avantajlarını Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölüm Müdürü Erman Tezulaş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimizde konuştuk.

Atlas Copco Kompresör Tekniği’nin endüstride enerji verimliliğini desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği faaliyetleri dinleyebilir miyiz sizlerden?
Öncelikle Atlas Copco hakkında kısaca bilgi vermek isterim. Sürdürülebilir verimlilik çözümleri sağlamada dünya lideri olan Atlas Copco, 1873 yılında İsveç’te kurulmuş bir marka. Kompresör Tekniği, Endüstriyel Teknik, Güç Ekipmanları ve Vakum çözümleri ile 180’den fazla ülkede bulunan şirketimiz,Türkiye’de Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak 1950’den beri faaliyetlerini sürdürüyor. Müşterilerimize yenilikçi basınçlı hava teknolojilerinin (kompresör) yanı sıra hava ve gaz işleme ekipmanları, hava şartlandırma sistemleri, düşük basınç blower’ları ve yüksek basınç kompresörleri sunuyoruz. Ürün ve hizmetlerimizi sürdürülebilir verimlilik, enerji tasarrufu, güvenlik ve ergonomiye odaklanarak geliştiriyoruz.

Kompresör dendiği zaman hiç kuşkusuz ilk akla gelen başlık enerji verimliliği oluyor. Öncelikle kompresörü doğru boyutta seçmenin çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. Aynı zamanda basınçlı havadan beklenen kalitede kompresör seçiminde önemli kriterlerin başında yer alıyor.

Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak geniş ürün yelpazemiz ile demir çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek & içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok farklı sektöre hizmet vermekteyiz. Her sektör ve uygulama için farklı ihtiyaçlar söz konusu ve bizim de bu ihtiyaçları karşılayacak, özel çözüm sunabileceğimiz birçok teknolojimiz mevcut. İşletmelerin ihtiyacına yönelik seçilen, uygun ve doğru boyuttaki kompresörler önemli oranlarda enerji tasarrufu sağlar. 10 senelik bir toplam sahip olma maliyetini değerlendirirsek, enerji tüketimi toplam sahip olma maliyetinin yüzde 80’ini oluşturur. Bu da doğru kompresör seçiminin önemini ortaya koyuyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak sürdürülebilir verimlilik ilkesi ile birinci önceliğimiz, müşterilerimize doğru basınçlı hava tedarik etmek; bu da sadece doğru kompresör seçimi değil; kurulum, tesisat, kurutucu, filtre, hava tankı ve yardımcı ekipman seçiminin de doğru yapılmasından geçiyor. Müşterilerimize basınçlı hava ve endüstriyel gazlar anlamında en geniş ürün yelpazesini sunuyoruz. Ayrıca ultrasonik debimetre ile debi ölçümü gibi endüstrilerin enerji verimliliğini sürekli olarak ölçtüğümüz uygulamalarımız da bulunuyor.

Dijitalleşen dünyada birçok sektör ve iş alanı, teknolojik gelişmelerle enerji kaynaklarını daha verimli kullanarak işletme maliyetlerini ve karbon ayak izi oranlarını en aza indirmeyi hedefliyor. Türkiye'deki ortalama elektrik tüketiminin ortalama yüzde 40’ı sanayi kuruluşları tarafından kullanılıyor. Endüstriyel sektörlere basınçlı havayı değil, aynı zamanda enerji tasarruflu basınçlı havayı sağlamak bir öncelik haline geliyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği, kompresör odalarında yapılacak iyileştirmelerin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değeri önemsiyor ve geliştirdiği teknolojilerle sektörün gelişimine katkı sağlıyor.

Ayrıca, Türkiye’de 70 yılı aşkın süredir en büyük servis organizasyonuyla müşterilerimize 7/24 destek veriyoruz. Smartbox’tan devamlı veri alarak zamanında servis verebiliyor, sürekli hazır olabiliyoruz. Ürünlerimizde %50’ye varan enerji verimliliği sağlıyoruz.

Konumuz verimlilikken kısaca Atlas Copco Kompresör Tekniği’nin güncel verimlilik kaynağı ürünlerini ve fark yaratan özelliklerini tanıyabilir miyiz?
Kompresörlerimiz, teknolojinin bizlere sağladığı üst düzey bileşenler ile Atlas Copco’nun geçmişten gelen mühendislik tecrübesinin bir arada buluştuğu yenilikçi dizaynlara sahip.

VSD (Variable Speed Drive – Değişken Hızlı Sürücü) teknolojisine sahip yağsız vidalı kompresörlerimiz işletmelerin üretim akışına ve zamana bağlı olarak değişen kaliteli kuru hava talebini, motor hızını otomatik olarak ayarlayarak karşılıyor. Bu sayede; direkt enerji tüketiminde %70, dolaylı enerji tüketiminde ise %50’ye varan verimlilik ve tasarruf sağlayabiliyoruz. Bu tip cihazların CO2 emisyonunun %99'u enerji tüketiminden kaynaklanır. Enerji geri kazanımı teknolojilerimiz, cihazın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin %95 kadarının geri kazanılmasını sağlayarak, müşterilerimizin toplam sahip olma maliyetinin yanı sıra karbon ayak izini düşürmesine de olanak tanıyor.

Müşterilerimize her uygulama için en iyi ve doğru çözümü sunan Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak, tüm önemli basınçlı teknolojilerinin yanı sıra hava ve gaz işleme ekipmanları, hava yönetim sistemleri de sunuyoruz.

Akıllı kompresörlerimiz UPC UA uyumlu olup herhangi bir başka yazılım arayüzü kullanmadan fabrikanın genel ağına bağlanıp takip sistemine dahil edilebilmektedir.

Dijitalleşme hayatımızın her alanında olduğu gibi endüstride de oldukça yaygın bir hale geldi. 4. Sanayi Devrimi ya da diğer adıyla Endüstri 4.0, ilk kez 2011 yılında Hannover Fuarı’nda Bosch şirketi tarafından duyurulduktan sonra günümüzde Endüstri 4.0 sayesinde akılcı fabrikaların ve akıllı imalatın norm olduğu bir geleceğe ulaşmak için kullanılmaktadır. Atlas Copco olarak bizler de kompresör sistemlerimizde Smartlink adını verdiğimiz sistemimiz sayesinde müşterilerimizin kompresör odalarını uzaktan, bilgisayar, tablet veya cep telefonları üzerinden izleyebilmelerini, bakım zamanlarını, arıza bildirimlerini, yükte ve boşta çalışma oranlarını, enerji sarfiyatlarını ve diledikleri parametreleri sınıflandırarak rapor olarak alabildikleri bir sistem geliştirdik. Çeşitli lisans seviyelerine bağlı bu sistemde kompresörlerin bakım zamanlarını, çalışma saati bilgilerini ücretsiz olarak sunmaktayız. Bunlara ek olarak en son geliştirdiğimiz merkezi kontrolcü sistemimiz olan Optimizer ile müşterilerimizin 3 ayrı basınç bandını yönetebilmesini, kompresörleri en verimli noktalarında uyum içerisinde çalıştırabilmelerini, kompresörler arasında eş yaşlandırma yapabilmeyi, otomasyon ve scada sistemlerine modbus, modbus TCP, profibus, Profinet gibi iletişim profilleri ile bağlanabilmelerini sağlayabiliyoruz.  Bünyesinde endüstriyel tabanlı bir bilgisayar bulunduran bu sistem ile müşterilerimize Endüstri 4.0’ a uyumlu bir platform yaratmaktayız.

Yeni nesil kompresörlerimiz dünyada sadece Atlas Copco tarafından kullanılan IE5 enerji verimliliğine ve IP66 koruma sınıfına sahiptir. Böylece kompresörler çok daha verimli hale gelirken kompresörlerin en büyük düşmanı kirli ortamlardan kendilerini koruyabilmektedir. Ayrıca daha güçlü ürünleri daha az yer kaplayacak şekilde tasarlıyoruz. Böylece iş ortaklarımız fabrikalarında basınçlı hava için daha az yer ayırarak daha çok üretim alanına sahip olabilmektedir.

Yeni nesil yağ enjeksiyonlu vidalı (GA serisi) kompresörlerimizde IP66 koruma sınıfında yağ soğutmalı motorlar kullanılırken motor verimlilikleri sürücülü versiyonlarda IE5 ve sabit mıknatıslı (permanent magnet) teknolojidir. Sabit devirli modellerimizde ise IE4 enerji verimliliği seviyesindedir. Motor rulmanları kompresör yağı ile otomatik olarak yağlanmakta olup gres kullanımını gerekmemektedir. Atlas Copco mühendisleri tarafından geliştirilmiş en verimli vida tasarımları yine bu seride yer almaktadır. Küçültülmüş ayak izi oranı ve servis dostu dizaynı bulunmaktadır.

Yağsız vidalı kompresörlerde ise Atlas Copco adeta çığır açan bir teknolojiyi uzun zaman önce müşterilerinin beğenisine sunmuştur. (ZR/ZT VSD+) Bu sofistike tasarımda çift vida ve çift sürücü kullanılmakta olup müşterilerin ihtiyacına göre su veya hava soğutmalı modelleri mevcuttur. Vida gruplarında maksimum verim için özel seramik rulmanlar kullanılmaktadır. Çift sürücü sayesinde vida gruplarının devirleri ayrı ayrı kontrol edilebilmekte ve bu sayede kompresörün tarama alanı son derece geniş olmakta, yine bu özellik sayesinde maksimum enerji verimliliği elde edilebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak vida grupları standart olarak 5 yıl garantilidir. Ayrıca müşterilerimizin kuru hava ihtiyaçlarına göre opsiyonel olarak kompresörün içerisinde entegre tamburlu tipte bir kimyasal kurutucu bulunmakta ve –40 °C çiğlenme noktasını sabit olarak sağlayabilmektedir. Üstelik bu kurutucu kompresörün ikinci kademesinden çıkan sıcak havayı kullandığı için son derece az elektrik tüketimine sahiptir.

Yağsız kompresörlerin ilk yatırımları her ne kadar fazla gibi gözükse de müşterilerimize sağladığı faydaları düşünecek olursak geleceğin yağsız kompresörlerde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Atık yağ miktarının son derece az olması, son ürünle yağ temasının olmaması ve yağsızlaştırma işlemi için kullanılacak filtrelerin kullanımına gerek kalmaması, dolayısıyla basınç kayıplarının minimize edilmesi sağlanan en büyük faydalardır.

Geniş bir ürün yelpazesine sahip kompresörlerimizle toplam sahip olma maliyetini azaltıyoruz. Enerji geri kazanımı gibi sunduğumuz üstün teknolojilerle de toplam enerji maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı oluyoruz.

Ek olarak, enerji tüketiminin yüksek olduğu sanayide alınacak enerji tasarrufu önlemlerinin hem işletmelere hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı için, Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak geliştirdiğimiz “Kompresör Odası Simülasyonu Airchitect” teknolojisi ile sanayinin enerji tasarrufuna destek olacak bir proje yürütüyoruz. Geliştirdiğimiz özel cihazlarla kompresör odalarının çalışmalarını analiz ediyor, kompresörlerin enerji tüketim profillerini çıkararak mevcut durumu ortaya koyan ve tasarruf odaklı iyileştirme alanlarını gösteren bir rapor sunuyoruz. Sadece Atlas Copco ürünleri kullanan sanayi firmalarını değil, tüm üreticileri kapsayan ve ücretsiz sunduğumuz bu hizmet ile firmaların enerji tasarrufu konusunda farkındalıkların artmasını, süreçlerin iyileştirilmesini ve Airchitect teknolojisi ile işletmelere yıllık yüzde 35’e varan enerji kazanımı sağlamayı hedefliyoruz.

Tesislerde enerji verimliliği için hangi aşamadan başlamak gerekir? Sizin bu konuda sunduğunuz yol haritası nedir?

Sanayi tarafında basınçlı havayı elde etmenin ve verimli kullanmanın önemini düşündüğümüzde, kompresör odalarında yapılacak olan iyileştirmelerin ve doğru ürünleri seçmenin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değer yadsınamazdır. Bu sebeple Atlas Copco her zaman inovasyona önem veren ve geliştirdiği teknolojiler ile endüstriye destek olan bir misyona sahip olmuştur.

Kompresör odasında yapılacak belli başlı çalışmalar ile verimliliği en üst düzeye çıkartmak mümkündür. Bunları kısaca sıralamak gerekirse;

    • İhtiyaçları doğru belirlemek
    • Teknoloji seçimleri
    • Değişken devir ihtiyacı olup olmadığı
    • Enerji tasarruflu ürünlerin kullanımı
    • Kompresör odası optimizasyonu
    • Enerji geri kazanım üniteleri
    • Hava kaçaklarının tespiti ve onarımı, olarak özetleyebiliriz.

Saymış olduğumuz tüm bu çalışmalar için Atlas Copco olarak uzman kadromuz ile müşterilerimize en verimli çözümleri sunabilmekteyiz. Bunlara ek olarak Atlas Copco’ nun, Airchitect adını vermiş olduğu özel bir yazılım ile kompresör odanızın fotoğrafını çekiyor ve mevcut enerji tüketimlerinizi, kompresörlerinizin ne kadar enerji tükettiğini, yük/boş oranlarını, debi profillerini göstererek mevcut durum analizini müşterilerimize raporluyoruz. Kompresör odanız bu simülasyon programı aracılığı ile, mevcut kompresörleri daha verimli kompresörler ile değiştirme, sisteme merkezi kontrolcü ekleme, hava tankı kapasitesini büyütme, sürücülü kompresör veya santrifüj kompresör ekleme gibi birçok varyasyon üzerinden değerlendirerek yeni durum raporları yaratıyoruz. Bu raporlar doğrultusunda önerilen ürünler ile en doğru çözümleri müşterilerimize sunabiliyoruz.  Örneğin hava ihtiyacı yüksek olan sektörlerden demir & çelik, cam sanayi, tekstil ve otomotiv gibi endüstrilere sihirli formül dediğimiz, yağsız hava teknolojilerine sahip, santrifüj + değişkendevirli vidalı kompresörlerimiz ile en verimli çözümleri sunabiliyoruz. Santrifüj teknolojisi burada baz yükler için kullanılırken, müşterilerin değişken debideki hava ihtiyaçlarını sürücülü vidalıkompresörlerimiz ile tarayarak santrifüj teknolojisinin hiç egzoz havası yapmadan enerji verimliliğini en üst düzeyde sağlamış oluyoruz.

Yalnızca ürün değil servis ve hizmetlerinizle de komple bir çözüm sunarak tesislerde verimliliği sürekli kılan markanız faaliyetlerinden de bu aşamada bahsetmenizi isteyeceğim.
Enerji verimliliği sağlayan ürünlerimiz, Türkiye genelindeki güçlü organizasyon yapımız ve servis ağımız bizi rakiplerimizden farklı kılıyor. Atlas Copco çok güçlü bir marka. Müşterilerimiz bizi güvenilir, dayanıklı ve enerji verimliliği sağlayan ürünlerimizin yanı sıra sağladığımız servis nedeniyle de tercih ediyor. Verimlilik bizim genlerimizde var ve temel hedefimiz enerji maliyetlerini düşürmek. Bunların bizi pazar lideri yaptığına inanıyoruz.

Zorlu koşullara uygun ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan ürünlerimizin satış sonrası hizmetleri bizim için çok önemli. Türkiye geneline yayılan servis ağımız ile 7/24, bütün Türkiye’de lokal olarak basınçlı hava ağınızın maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyoruz. Amacımız ani arızalara ve plansız duruşlara en kısa sürede müdahale etmek. Bunun için tüm kompresörlerimizin uzaktan izlenmesini sağlayan Smartlink adını verdiğimiz Endüstri 4.0 teknolojisini kullandığımız cihazımız, içindeki hat sayesinde tüm oluşabilecek arıza durumlarını ve anlık duruşları tanımlanan kişilere mesaj atarak, bildirme özelliğine sahip.

Ayrıca servis bölümümüz tarafından yapılan servis bakım anlaşmaları ile ürünlerimizin bakımlarının zamanında yapılması ve verimliliğinin artırılması bizim için büyük önem taşıyor. Unutmamak gerekir ki periyodik bakımlar ürünler için oldukça önemlidir ve zamanında yapılan bakımlar ürün ömrünü uzatıp oluşabilecek arızaların büyük ölçüde önüne geçer.


Atlas Copco ürünü kullanmasa dahi verimlilik ölçümlerini bilabedel gerçekleştirdiğinizden bahsettiniz. Biraz daha detaylandıralım konuyu dilerseniz.
Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye, sanayide enerji verimliliğini desteklemek için Atlas Copco ürünü kullansın ya da kullanmasın tüm sanayiye bedelsiz ölçümleme hizmet ve danışmanlığı sunuyor. “Ölçemediğini yönetemezsin” ilkesinden yola çıkarak debi ölçümü konusunda son derece hassas bir yaklaşımla hayata geçirdiğimiz ultrasonik debimetre teknolojisi ile basınçlı hava ölçümleri yapıyoruz. Müşterilerin sahasındaki ortam koşullarına göre yapılan bu ölçümlerde kullanılan ultrasonik debimetrenin ölçüm hassasiyeti % 0,3 (Binde Üç) seviyesindedir. Atlas Copco’nun sunduğu ve Türkiye’de sadece bizim tarafımızdan verilen bu hizmetle hem sektöre hem de ülke ekonomisine değer katmaktan mutluluk duyuyoruz.

Örnek olarak niteleyebileceğimiz saha projeleri nelerdir?
Otomotiv yan sanayinin önde gelen üreticilerinden biri olan müşterimiz, prosesinde yüksek oranda basınçlı havaya ihtiyaç duyuyordu. 3 adet GA160+ ve 1 adet GA250 model yağ enjekteli vidalı basınçlı hava kompresörlerinin her biri enerji geri kazanım ünitelerine bağlı olarak çalıştırıldı. Sistem ayrıca kompresörleri ihtiyaç doğrultusunda çalıştırıp enerji verimliliği sağlayan merkezi kontrolcü sistemi tarafından kontrol ediliyor. Bu tesiste ise çeşitli boya işlemlerinde kullanılmak üzere yüksek oranda sıcak su ihtiyacı vardı. İşletme bu proseslerde kullanılmak üzere 50 bin litrelik bir tankta su muhafaza ediyordu. GA250 tipi kompresörden geri kazanılan enerji, su tankındaki suyun ön ısıtmasında kullanıldı ve suyun sıcaklığı 50°C’ye kadar çıkarılabildi. Suyun ön ısıtması için gereken enerji kompresörden geri kazanılarak yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlandı. GA250 kompresör için yılda ortalama 8400 saat çalışma düzeninde kompresörlerden geri kazanılan enerji yılda 1,4 milyon kWh’e eşittir. Bu oran da 98 bin €’luk enerji tasarrufu ve karbondioksit salınımında 260 bin ton düşüşe denk gelmektedir.

Verimlilikte bir başka konu da yaşlanmış tesislerin yönetimi ya da modernizasyon konusu… Bu konuda örnek olan projeleriniz var mı?
Basınçlı hava sistemlerinde özellikle bakım ve enerji maliyetlerinin ciddi bir potansiyel olduğunu biliyoruz.Yapmış olduğumuz modernizasyon projeleri sayesinde sürdürülebilir verimliliğe ciddi anlamda katkıda bulunuyoruz. Bunu örneklendirmek gerekirse, tütün sektöründe lider firmalardan biri olan müşterimiz için ultrasonik debi ölçümleri ve Airchitect simülasyonları yaparak oluşturduğumuz yeni sistemde 1 adet santrifüj kompresör ve 1 adet değişken devirli yağsız vidalı kompresör ile kullanmakta oldukları eski sistemlerine göre yıllık 165.000 € kazanç sağladık.Bu projede olduğu gibi daha birçok projede müşterilerimize verimlilik anlamında değer kattığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Hava tüketimi konusunda kullanıcıların daha fazla bilgi sahibi olması, toplam sahip olma maliyeti, enerji verimliliği ve verimlilik artışına odaklanılması ile endüstrimiz pazardaki ürünleriyle daha rekabetçi hale gelebilir. Saydığım tüm bu noktalar üretim maliyetinden tasarruf ederek, daha fazla yatırım yapılmasına da olanak sağlayacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@