banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Petrol ve gaz sektöründe dijitalleşme çözümlerimizle maliyet avantajı sağlıyoruz

Petrol ve Doğalgaz sektörü işletmelerinin dijital entegrasyon kabiliyeti en yüksek sektörler arasında olduğunu ifade eden Delta Vana ve Otomasyon Satış Direktörü Habil Kaynak, dijitalleşmenin beraberinde otomasyon, enerji verimliliği ve maliyet yönetimi için de avantajlı şartlar sunduğunu belirtiyor.

Röportajlar 10.10.2023, 17:36 10.10.2023, 17:57 Serkan KIRAÇ
290
Petrol ve gaz sektöründe dijitalleşme çözümlerimizle maliyet avantajı sağlıyoruz

Rafineriler, tank terminalleri ve doğalgaz depolama sahalarının yatırım gündemlerini taşıdığımız Ekim sayımızda, Delta Vana ve Otomasyon’un bu işletmelerden aldığı en güncel talepler, markanın güncel çözüm ve ürünleri üzerine Habil Kaynak ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Ben Habil Kaynak. Delta Vana ve Otomasyon’da Satış Direktörü olarak görev yapıyorum. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2007 yılından beri satış konusunda çeşitli kademelerde ve coğrafyalarda görev yaptım. Delta Vana ve Otomasyon’dan önce Honeywell’in Proses Ölçüm ve Kontrol bölümünün Orta Avrupa Satış Müdürü olarak görev yaptım. Yaklaşık üç yıldır, Delta Vana ve Otomasyon’un satış ekibinin başında, Satış Direktörü olarak görev yapıyorum.  Delta Vana ve Otomasyon satış operasyonunda temel üç kanat var. Bunlardan birincisi müşteriyle doğrudan temasta bulunan satış yöneticileri ve satış ekibi, ikincisi tekliflendirme ve sipariş süreçlerini yöneten çözüm destek ekibi, üçüncüsü de proje ve otomasyon yönetimi ekibi. Satış operasyonumuz talebin toplanmasından siparişin teslimine kadar birbiriyle koordineli ve yüksek konsantrasyonla yürüyen bir yapıya sahiptir. İşini tutkuyla yapan, deneyimli ve farklı disiplinlerden gelen, tümü mühendislerden oluşan bir satış ekibimiz var.

Rafineriler ve doğalgaz depolama tesislerinden son dönemde aldığınız çözüm, ürün ve proje talepleri nelerdir?
Çok farklı ihtiyaçlara çözüm arayan taleplerle karşılaşıyoruz. Ortak bir paydadan bahsetmem gerekirse, enerji verimliliği esaslı, maliyet dostu çözüm talepleri alıyoruz. Rafineriler, tank terminalleri ve doğalgaz depolama tesisleri sürekli olarak yenilik yapmak, yeni koşullara adapte olmak zorunda… Entegrasyon yeteneği yüksek, teknolojik trendleri yakalamış dijital çözümler de tesislerin güvenli ve verimli çalışmasını sağladığı için artan bir taleple bize geliyor. Rekabetçi koşullara karşı, tesislerin ürün çıktısını yükseltecek ürün ve çözüm talebi her zaman olduğu gibi, bu yıl da yüksek. Son dönemde, Avrupa Birliği’nin çevre dostu regülasyonlarına karşı tesisler karbon ayak izini azaltmak ve çevresel etkilerini minimuma indirmek için ürün ve tedarikçi tercihlerinde hassasiyet gösteriyorlar. Yenilenebilir enerji entegrasyonunu da bu kapsamda düşünebiliriz. Tesisler, yenilenebilir enerji kaynaklarına entegrasyon sağlayarak çevre dostu enerji üretimine geçiyor.

Delta Vana ve Otomasyon’un bu sahalara özel çözüm ve ürün gruplarını tanıyabilir miyiz?
Rafineriler ve doğalgaz depolama tesisleri için projede oluştururken birkaç adım sonrasını hesaplayarak titizlikle öngörülü davranmak, işi şansa bırakmamak gerekiyor. Rafinerilerde, proseste plansız bir durma kabul edilemez. Doğalgaz depolama tesislerinde de zorlu şartlarda dayanıklılığı yüksek ürünlere odaklanmak şart. Birbirlerine uyumlu, devamlılıkta sıkıntı yaşamayan, ek maliyet oluşturmayan dünya standartlarında ürünleri tercih ediyoruz. Ürün porföyümüzdeki markaların ürünleri, örneğin Flowserve vanalar, Honeywell enstrüman grubu yüksek standartlarda geliştirilmiş ürünler… Sektör bağımsız olarak, dahil oldukları projelerde değer yaratma kabiliyetleri çok yüksek.  Markalarımızdan IMI’dan özellikle bahsetmek isterim. Rafineri, doğalgaz ve demir-çelik sektörleri için prosese özel tasarımlar yapıyorlar. Çift klapeli izolasyon vanaları, FCC üniteleri için özel dizayn slide vanalar, tribünler için özel kelebek vanalar, delayed coking ünitesindeki top ve bottom unheading vanaları, ethylene ünitesindeki decoking vanaları, ayrıca FCC ünitesindeki goggle vanalar gibi…

Rafineriler ve doğalgaz depolama sahalarında son dönemde gerçekleştirdiğiniz örnek projenizin detaylarını sizden dinleyelim. Gelen talep neydi, proje süreci nasıl ilerledi? Proje sonrası sahada ne tür avantajlar elde edilmiş oldu?
Delta Vana ve Otomasyon kurulduğundan beri, düzenli çalıştığımız rafineler var.  Doğalgaz depolama sahaları için de ürün tedariği sağlıyor, çözüm geliştiriyoruz. Zaten rutinde vana ve saha enstrümanları tarafında yeni ürün tedariği, çözüm geliştirme, arıza yönetimi, bakım, teknik servis gibi işlerimiz var. Bunun yanı sıra, planlı duruş dönemlerinde de rafinerilerle birlikte çalışıyoruz. Planlı duruş dönemleri için konuşmak gerekirse, yeni ürün tedariği, ürün değişimi, bakım veya arıza yönetimi gibi birçok konuda çözüm ortağı olduğumuz projelerin ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyoruz. Sahaya gidiyoruz, yerinde detaylı incelemeler yapıyoruz. Vanalar, seçilen enstrümanlarla uyumlu mu, prosesi riske atabilecek bir ürün bulunuyor mu, üreticiyle rahatlıkla iletişim kurulabiliyor mu, bakım ve teknik servis hizmetlerinde hangi sıkıntılar yaşanmış, vanaların genel bir bakıma mı ihtiyacı var mı gibi farklı parametreleri konuşuyoruz. Örneğin, bir projede IMI vanaların sadece görsel olarak muayene edilmesinin yeterli olduğunu, yumuşak sızdırmazlık elemanlarının değiştirilmesinin yeterli olduğunu, full bir bakıma ihtiyaç olmadığını gördük. Bir başka projedeyse, seçilen vanalarla o vanalardan bilgi akışı sağlayan enstrümanların daha uyumlu olacağını tespit ettik. Farklı talepler, farklı ihtiyaçlar oluşabilir. Bunları anlayıp, projeye özel çözümler geliştiriyoruz. Bu dönemler için öncesinde yoğun şekilde yeni ürün tedariği, ürün değişimi ve yeni bakım anlaşmaları yapıyoruz.  Sahadan, prosesin sorunsuz işleyişiyle ilgili geri dönüşler alıyoruz. Sonuçta, daha verimli ürün çıktısı alınmasında rol oynuyoruz.

Doğalgaz depolama projeleri için ürün tedariğinin yanı sıra, saha süpervizörlüğü ve devreye alma projeleri de gerçekleştiriyoruz.

Rafinerilerin sürekli ve güvenilir bir şekilde çalışmalarını sağlamak için düzenli olarak bakım ve onarım yapmaları gerekiyor. Bu faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan planlı duruş dönemlerinde tesisler nerelere dikkat etmelidir? Delta Vana ve Otomasyon’un planlı duruş deneyimlerini bizimle paylaşabilir misiniz?
Zamanlama, ihtiyaç, süre veya hedef ne olursa olsun rafinerilerin planlı duruş dönemleri, her adımda detaylıca planlanır. Biz dahil olduğumuz planlı duruş projelerinde öncelikle tesisin hedeflerini dinliyoruz. Hangi ekipmanların bakımları yapılacak, verimlilikte bir iyileştirmeye ihtiyaç var mı, varsa mevcut envanterin yönetimi ve optimize edilmesi mi gerekiyor? Kapasite genişletme var mı? Proses iyileştirmelerinde aktif çözüm sağlayacağımız alanlar neler? Duruş planlamasının tüm detaylarını titizlikle inceliyoruz. Dinlemek ve anlamak belki de en önemli adım. Bizim planlı duruş deneyimlerimiz oldukça fazla. Hali hazırda yıllardır düzenli hizmet verdiğimiz paydaşlarımızın planlı duruş süreçlerinde de onlarla birlikteyiz. Uzun vadeli iş birliklerimiz var. Bu bize iletişim kolaylığı ve yüksek bir iş birliği potansiyeli sağlıyor. Dünya standartlarında geliştirilmiş ürünlerden oluşan bir portföyümüz var. Teknolojide “trendsetter” pozisyonundaki markalarımızın ürün ve çözümlerini titiz bir mühendislikle birleştirerek planlı duruş dönemleri için çözümler üretiyoruz.

Dijitalleşen tesisler ve Endüstri 4.0 çağında petrol ve doğalgaz tesislerinde güncel verimlilik artırma, kontrol otomasyonu modernizasyonu, siber güvenlik ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir?
Bahsettiğiniz sektörler, dijitalleşme entegrasyon kabiliyeti en yüksek sektörler arasında…  Tesisler bir yandan süreçlerini iyileştirmek, bir yandan da süreçlerini sürekli korumak, güvenliklerini geliştirmek zorunda. Bunun için birçok uygulama ve alan var. Örneğin dijital ikiz uygulamaları bunlardan biri… Petrol ve doğalgaz tesislerinde dijital ikiz kullanımı, gerçek tesisin dijital bir kopyasını oluşturarak işletme verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Dijitalleşme ve beraberinde otomasyon, enerji verimliliği ve maliyet yönetimi için de avantajlı şartlar sunuyor. Kontrol sistemlerinin teknolojik gelişmelere entegre olarak güncellenmesi, buradan üretilen teknolojinin süreçlere dahil edilmesi önemli. Yine akıllı sensörler ve IoT teknolojisi, tesislerin çeşitli parametreleri (sıcaklık, basınç, akış hızı vb.) sürekli olarak izlemesini ve bu verileri merkezi bir kontrol sistemiyle iletebilmesini sağlar. Bu, verimlilik artışına ve bakımın daha iyi planlanmasına yardımcı olur. Saha enstrümanlarının ve vanaların seçiminde, dijitalleşme faktörü her zaman önemlidir. Seçilen enstrümanlarda uzaktan izleme ve erişim teknolojilerinin getirdiği hareket alanı tesislere, operasyonlara daha hızlı müdahale edilmesini ve olası sorunların hızlıca kontrol edilmesini sağlar.

Yatırım seyrine baktığımda, büyük veri yatırımlarının da arttığını görüyorum. Çünkü büyük veri kullanımı ve veri analitiği işletmelerdeki süreçleri daha anlaşılabilir, izlenebilir ve iyileştirilebilir bir zemine getiriyor. Enerji kullanımı optimize ediliyor, bakım tahminleri daha titizlikle yapılıyor. Siber güvenlik de bir diğer önemli yatırım kalemi… Giderek dijitalleşen tesisler, siber tehditlere karşı savunmasız hale geliyor. Dijitalleşerek iyileştirilen süreçler, siber güvenlik çözümleriyle de koruma altına alınıyor. Yatırım pastasında siber güvenlik çözümlerinin de giderek artacağını söyleyebilirim.

Üretim ve yönetim verimliliği, kayıpların izlenmesi konularında çalışmalarınız ve DCS projelerinde kullandığınız kontrol ve izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?

Rafineri ve doğalgaz depolama projelerimizde verimlilik ve kayıpların izlenmesiyle ilgili yine son teknolojiyle geliştirilmiş, regülasyonlara uyumlu ürün ve çözümlere başvuruyoruz. Tesislere veri toplama sistemleri kurarak, üretim süreçlerinin yönetimini kolaylaştırıyoruz. Temelde, ihtiyaçları anlayarak bir proses optimizasyonu sağlıyoruz. Akıllı sensörler, IoT temelli ürünler, otomasyon sistemleri, bakım ve onarım yönetimi, izleme sistemleri enstrümanları sıklıkla tercih ettiğimiz ürün ve çözümler arasında. Operasyonları daha verimli, güvenli, ölçülebilir ve takip edilebilir bir zemine getiriyoruz. Yalnızca bu kadar da değil, enerji verimliliği ve maliyet avantajı da sağlıyoruz. DCS, rafineriler ve doğalgaz depolama tesisleri gibi karmaşık süreçlerin kontrolünde kritik öneme sahip bir teknoloji…  DCS’le sıcaklık, basınç, akış hızı, seviye ve diğer süreç değişkenlerini yakından izliyoruz. Ayrıca DCS süreci kontrol etmenin dışında, verileri gerçek zamanla görebiliyoruz ve tesis durumu hakkında anlık bilgi sağlıyoruz. Gelişen kritik bir durumu da anlık olarak öğrenebiliyoruz. Bu performans yönetimini de, süreç iyileştirmeleri de çok kolaylaştıran şartlar sağlıyor. Yetkilendirilmiş personelin, belirli işlevlere erişimi olması da DCS’in bir diğer önemli özelliği… Böylece sistemin bütününe yönelik riskleri minimize etmiş oluyoruz. DCS’i PLC ve SCADA sistemleriyle rahatlıkla entegre edebildiğimiz için tesis otomasyonunda birleşik bir sistem sorunsuzca yönetilebiliyor. Diyelim ki, sistemi büyütmek istediniz. DCS’in modüler yapısı sayesinde sisteminizi büyütebilirsiniz veya değiştirebilirsiniz.

DCS, rafineriler ve doğalgaz depolama tesislerinde verimliliği artırmak, güvenliği sağlamak ve süreçleri optimize etmek için güçlü bir araçtır. Her tesisin ihtiyaçları farklı olabilir, bu nedenle DCS projelerini tasarlarken özel gereksinimlere ve tesisin özelliklerine göre bir dizayn oluşturuyoruz.

Sahada kullanılan enstrümanlar, sensörler ya da kontrol vanalarının seçimi, bakımı, devreye alınması ve satış sonrası teknik servis hizmetleri ile ilgili teknik ekibi tanıyabilir miyiz?
Farklı disiplinlerden gelen bir mühendis kadromuz var. Bu bize bütüncül ve titiz bir bakış açısı getiriyor. Bir vana veya enstrüman seçerken, bir proses dizayn ederken öncelikle hep birlikte ihtiyaçları dinliyoruz. Hep birlikte diyorum çünkü satış ekibimizin içinde bir de yine mühendislerden oluşan çözüm destek ekibimiz de var. Ekibi giderek büyütüyoruz.

Bunların yanında bir de, işinde uzman, deneyimli teknik ekibimiz var. Enstrüman, vana seçimi, ürün ve çözüm dizaynından sonra teknisyen ekibimizle iş paylaşımı yapıyoruz. Rafineler ve doğalgaz depolama tesislerinde deneyimli bir ekibiz. Buradan doğan iletişimimiz ve iş birliği gücümüz yüksek. Tüm ekip, projenin her adımıyla tamamen entegre olarak seçimden, devreye almaya kadar birlikteyiz. Satış sonrası teknik destekte uzman bir kadromuz var. Yeri gelmişken grup şirketimiz Delta Bakım’dan da bahsetmek isterim.  Endüstriyel otomasyon, mekanik, mekatronik ve elektronik alanlarında da uzmanlıkları bulunan Delta Bakım atölyede bakım, sahada/yerinde bakım, kestirimci bakım, periyodik test ve belgelendirme alanlarında yüksek kalitede hizmet ve çözümler sunuyor.

Son olarak yatırım, yapılanma ya da yeni ürün grubu konusunda planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?
Fark yaratma motivasyonumuz bizi, ürün portföyümüzü geliştirme yönünde teşvik ediyor. Pazarda karşılaştığımız gereksinimleri inceliyor ve fırsatlara dönüştürüyoruz. Bu kapsamda, Levelstate ve GIC geçen yıl ürün portföyümüze kattığımız markalar oldu. Bu yılı bitirmeden, yeni markaları Türkiye pazarıyla tanıştıracağız. İş geliştirme aşamasında olduğumuz projelerimizi ve yeni anlaşmalarımızı 2024’ten önce duyurmayı planlıyoruz.

Geçtiğimiz yıl, tüm grup şirketlerimizi Delta VN Grup çatısında topladık. Bu bize, tüm şirketlerin sinerjiyle iş yapma gücünü getirdi. Planlarımız arasında, grup şirketlerinin zaten mevcutta olan birlikte iş yapma gücünü daha da yukarıya taşımak var. Otomasyon tarafımızda da yaptığımız işlerden güzel geri dönüşler alıyoruz, devreye alma, süpervizörlük konusundaki uzmanlığımızla yürüttüğümüz yeni projelerimiz var.

Öte yandan, mevcut kadromuzu koruyarak ekibimizi büyütüyoruz. Büyürken, iyi giden süreçlerimizi korumak zorundayız. Ekipler bazında daha kontrollü, süreçlerde giderek iyileşen bir büyüme grafiğimiz var. Çalıştıkça kazanan, kazandıkça paylaşan, paylaştıkça büyüyen bir yapı olmayı sürdüreceğiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@