banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Poliport, dijital dönüşümle hem karlılığa hem enerji verimliliğine katkı sağlayacak

Sıvı yük kapasitesi 436 bin metreküpe ulaştırılması hedeflenen Poliport, kapasite artırımı, alt yapı yenileme ve özellikle dijitalleştirme yatırımına tüm hızıyla devam ediyor. Kuru yük depolama tarafında katma değeri yüksek ürünleri elleçleyerek ürün portföyünü geliştirmeyi hedefleyen Poliport, dijital dönüşümle ve enerji verimliliğiyle geleceğe en iyi şekilde hazırlanıyor.

Röportajlar 10.10.2023, 14:35 10.10.2023, 17:57 Serkan KIRAÇ
1780
Poliport, dijital dönüşümle hem karlılığa hem enerji verimliliğine katkı sağlayacak

Rafineriler, Tanklar ve Depolama” sayımız kapsamında Poliport’un 2023 yılında gerçekleştirdiği modernizasyon, verimlilik ve kapasite artışı yatırımları ile 2024 yılı için hedefledikleri dijital dönüşüm yatırımı planlarını Poliport Genel Müdürü Selçuk Denizhan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda dergimize taşıdık. Keyifli okumalar…

Selçuk Bey sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Erciyes Üniversitesi makina mühendisliği, Bilgi Üniversitesi’nde MBA, sonrasında ise University of California Berkeley’de uluslararası ilişkiler ve finans eğitimi aldım. 2000 yılında proje yöneticisi ve teknik müdür olarak Polisan Holding’de göreve başladım. Uzun yıllar grup bünyesinde birçok önemli görev üstlendikten sonra Poliport Genel Müdürlüğü görevine getirildim.

Türkiye’nin liman işletmeciliği alanındaki ihtiyaçlarına cevap vermek için 1971 yılında kurulan Poliport; Türkiye’de tamamen 3. șahıslara ait ürünlere, depolama ve elleçleme hizmeti veren, mal alım satımı yapmayan tek bağımsız kimyasal depolama terminali ve sıvı depolama yapan birkaç șirketten biri. Stratejik çıkış noktalarına yakın ve gümrüklü sahada, ithalat ve her türlü transit ticaret uygulamasına uygunluğu, gerçekleştirdiği kapasite artışı ve alt yapı yatırımlarıyla bugün Kocaeli Körfez Bölgesi’nin lider liman terminali. Poliport, lojistik avantajları ile dikkat çeken bir konumda. Poliport, İstanbul’a 30 dakika, Sabiha Gökçen Havaalanı’na 25 dakika, Osmangazi Köprüsüne 400 metre, TEM Otoyoluna 200 metre ve D-100 Motoryolu’na 1 kilometre mesafede bulunuyor.

Limandaki birimler, bölümler ve faaliyetleri nelerdir?

Poliport’un, yılda 1.500 gemiye hizmet sunma kapasitesi var. Müşterilerimize kimyasal depolama ve sıvı yük depolama hizmeti, kuru yük ve genel kargo hizmeti ile antrepo hizmeti sunuyoruz. Hali hazırda kapasitesi 272.000 metreküp olan sıvı yük tank çiftliğinde; solventler, alkoller, akaryakıt/gaz yağı/baz yağı, MDI, TDI, HMD, hidrokarbonlar, glikoller, metanoller ve etilenler başta olmak üzere 65 farklı kimyasal madde elleçleniyor. Kuru yük tarafında ise alüminyum, rulo sac, pik demir, levha sac, big bag’li, paletli, paketli, standart ve standart dışı ürünler elleçlenmekte ve burada yıllık elleçleme kapasitesi 5 milyon ton.


Sahayı depolama alanları ve depolanan ürün grupları gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Bağımsız bir depolama terminali olan Poliport'un kapasitesi 272.000 m³ olup tankların hacimleri 335 m³ ile 9.300 m³ arasında değişmekte. Paslanmaz veya karbon çelik sacdan, uluslararası normlara göre imal edilmiş olan tanklar ürün özelliklerine göre farklılıklar göstermekte olup donanım itibarı ile ısıtmalı, soğutmalı, kaplamalı veya izolasyonlu. Tanklarımızda her türlü sıvı kimyasal ve petrol ürünleri depolanabilmekte. Terminal, gümrüklü saha olup ithalat ve her tür transit ticaret uygulaması için de uygun. İnternet üzerinden, müşterilerimiz kiraladıkları tanklardaki ürünlerinin miktarlarını ve hareketlerini takip edebilmekteler. Her tank kendine özel ex-proof ürün transfer pompalarına ve kendine özel dolum ve yükleme hatlarına sahip. Tankların seviye, sıcaklık, yoğunluk kontrolleri SAAB Radar Sistemi ile operasyon kontrol merkezinden yapılmakta. Depolama tankları konstrüksiyonları, ilgili API Standartlarıyla uygunluk içinde. Her tank için NFPA standartlarına uygun olarak tasarlanan yangın güvenlik sistemleri (soğutma suyu ve köpük devresi vb.) bulunmakta. Pompa sayısı ve su temin kapasitesi en kötü durum senaryosuna göre belirlenmiştir.

Tesisinizde yürütülen prosesi kısaca öğrenebilir miyiz?
Kara tankeri dolumları, elektronik topraklama sistemine sahip, sprinkler tesisatı ile yangın korunması sağlanmış dolum platformlarından yapılmaktadır. Dolum için terminale gelen kara tankerlerinin uygunluk kontrolü sonrası, dolum işlemlerine başlanır. Bazı özel ürünlerde tanker dolumu kapalı devre yapılabilmekte (gaz geri dönüş sistemli) ve dolum işlemi tam otomasyonlu bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirilmektedir.


Müşteri profilinizi tanıyabilir miyiz?
Müşteri profilimiz; Türkiye'nin saygın müşterileriyle birlikte global pazarda lider konumdaki müşterilerden oluşuyor.  20 yılı aşkın bir süredir müşterilerimize hizmet sunmaya devam ediyoruz. Bu durum elbette yarattığımız müşteri sadakati sonucu gerçekleşiyor. Önceliğimize daima seç kriterlerimiz bu kriterler yaptığımız işin gereği olmazsa olmazlarımız arasında yer alıyor. Bunun yanında iş süreçlerimizi müşterilerimizin gereksinimlerini karşılamak üzere dizayn ediyoruz. Müşterilerimizin işlerini anlamak, onların ihtiyaçlarını öncelik haline getirmek ve onlar için özel çözümler sunmak, müşteri bağlılığımızın temelini oluşturuyor.

Sonuç olarak, müşteri profilimiz, çeşitlilik, kalite ve uzun vadeli iş ilişkileri açısından zengin bir yapıya sahip. Müşteri odaklılığımız ve müşteri bağlılığımız, şirketimizin başarısının temel taşlarıdır ve gelecekte de bu değerlere bağlı kalmaya devam edeceğiz.

Limancılık ve sıvı operasyonları konusunda en çok yaşanan zorluklar ve sorunlar nelerdir?
Güvenliğin, kalitenin ve dikkatin üst noktada olması gereken bir iş yapıyoruz. Bakım, onarım ve yenilenme faaliyetleri yapılması zorunlu rutin işlerimizin başında.  Deniz yaklaşım kanallarının su derinliklerinin arttırılması, limanlar üzerindeki mali yüklerin azaltılması, gümrük işlemlerinin hızlandırılması, liman yatırımları ve işletmelerine teşvikler getirilmesi de önemli başlıklarımız.


Günümüz ölçü – kontrol enstrümanı, kontrol ve otomasyon teknolojisi talepleriniz ve yatırım gündeminiz nedir?
2024 yılı için dijital dönüşüm kapsamında;

  • Heat Tracing sistemlerinin SCADA üzerinden izleme ve kontrolü

  • HSE kapsamında akıllı kameraların kullanımı

  • Tank üstü kritik ekipmanlardan PVV (Preasure & Vacum Valve) ‘lerin akustik transmitterlar ile devreye girmesinin online izlenebilirliği (Bu şekilde emisyon önleme ve proses güvenliği arttırılması)

  • Bakım aktivitelerinin dijitalleştirilmesi kapsamında Sap Fiori uygulamaları ile mobil cihazların kullanımı

  • Doküman yönetiminin yine SAP DMS modülü ile dijital olarak yapılması projelerimiz mevuttur.


Gerçekleştirdiğiniz son dönem kapsamlı yatırım projeniz ne oldu? Devreye alma aşaması ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
•             2023 yılında 2. Çiftlik yatırımı devreye alındı.

•             PoLean projesi kapsamında SAP 4/HANA dönüşümü tamamlandı.

•             Terminal sahası kartlı geçiş sistemi kurulumu yapılarak devreye alındı.

•             Basınçlı hava maliyetinin düşürülmesi amacı hava sistemleri etüdü ve sonrasında air traplerin değişimi/ revizyonu sağlandı

•             Buhar maliyetinin düşürülmesi amaçlı condenstop yenilemeleri yapıldı.

Bu projeler, enerji kayıplarını minimize etmemize olanak tanırken yeni yatırımlarla depolama kapasitemizde artış sağlandı.

Yatırımlarda çalışmak istediğiniz yazılım, otomasyon, enstrüman markalarını belirlerken, seçim kriterleriniz neler oluyor?
Uymakla yükümlü olduğumuz ulusal ve uluslararası standartlar, mevcut ekipmanlara uyum sağlamak için marka ve modelleri, ekipman güvenirliği, servis ulaşılabilirliği, temin edilebilirliği, kalitesi ve gibi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.

Otomasyon, teknik ve bakım ekibinizin faaliyetleri nelerdir? Kestirimci bakım ve benzeri uygulamalar gibi maliyet azaltıcı uygulamalarınız var mıdır?
Limandaki iş süreçlerinin takibini dijital alt yapıya kavuşturan, müşteriyi de sürecin içine alan, böylece hız ve verimliliği artıran AION otomasyon sisteminin son faz çalışmaları bu yıl tamamlanacak. Sistemin tam ve eksiksiz uygulanması operasyonel karlılık üzerinde maksimum etki yaratacak; böylece Poliport daha karlı bir yatırım haline gelecek.


Önümüzdeki dönemde planladığınız projeler nelerdir?
Kapasite arttırımı, alt yapı yenileme ve özellikle dijitalleştirme yatırımlarımız bütün hızıyla devam edecek. Hali hazırda 272.000 metreküp olan sıvı yük tank çiftliğinde 65 farklı kimyasal madde depolanıp elleçlenmekte. Burada hedeflenen kapasite miktarı 436.000 metreküp. Tank çiftliğini genişletmeye yönelik takvim planlamaya uygun devam edecek. Kuru yük depolama tarafında ise katma değeri yüksek ürünleri elleçleyerek ürün portföyümüzü geliştirmeyi hedeflemekteyiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@