banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Verimlilik Yüzde 25 Arttı, İş Yükünde Yüzde 40 İyileşme Yaşandı

Dijitalleşmenin, ürünlerine ve üretim süreçlerine değer katmak, katma değerli üretim ile rekabette öne çıkmak isteyen firmalar için vazgeçilmez olduğunu belirten Yorglass Bolu Beyaz Eşya İşletme Müdürü ve Beyaz Eşya Operasyon Direktörü Serkan Süzgen, gerçekleştirdikleri yatırımlarla lojistik operasyonlarında verimliliğin yüzde 25 artarak çalışanların iş yükünde yüzde 40 iyileşme olduğunu söylüyor.

Başarı Hikayeleri 05.12.2022, 07:46 04.12.2022, 23:53 Serkan KIRAÇ
342
Verimlilik Yüzde 25 Arttı, İş Yükünde Yüzde 40 İyileşme Yaşandı

2021 yılında başlayan SAP S/4Hana sistemine geçiş ile artık tüm ERP süreçlerini tek bir kaynak üzerinden entegre bir biçimde yönettiklerini ifade eden Serkan Süzgen ile Dergimizin Kasım sayısı kapsamında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Röportajımızda Yorglass’ın hız, mobilite, esneklik, öngörülebilirlik ve verimlilik hedefli yatırımlarını ve elde ettiği avantajları tüm detaylarıyla konuşma fırsatı bulduk.

Serkan Bey öncelikle sizi, sektör tecrübenizi ve markanızdaki bölümünüz faaliyetlerini tanıyabilir miyiz?

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum, evli ve iki çocuk babasıyım. 25 yıllık iş hayatımın 24 yılı cam işleme sektöründe birçok farklı pozisyonda görev alarak geçti. Şuanda Yorglass Bolu Beyaz Eşya İşletme Müdürü ve Beyaz Eşya Operasyon Direktörü olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Yorglass ile yollarımız kesiştiğinde uzun bir kariyer serüveninin beni beklediğini biliyordum. Değerli çalışmalar neticesinde 2012-2020 arası Bolu Beyaz Eşya İşletme Müdürü olarak çalışma fırsatı buldum, sonrasında ise bugünkü pozisyonuma yükseldim. Şimdi de Yorglass’ın güvenilir ve global tedarikçi konumunu güçlendirmesi ve hedeflerine ulaşabilmesi için ekip arkadaşlarımla birlikte operasyonel işlerimizi her gün “daha iyisini nasıl yaparız?” sorusunu sorarak çalışıyor, sürekli iyileştirme kültürümüzle şirketimize olan sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz

Tesislerinizi üretim hatlar ve yardımcı tesisleri, depolama alanları ve ürün grupları gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Şirketimizin temellerini 1974 yılında Yorsan olarak attık, 1989 yılında ise Türkiye’de ilk dekoratif cam üretimini gerçekleştirdik. Düz cam, renkli reflekte, kaplamalı, ayna, lamine, buzlu camın da yer aldığı geniş ürün yelpazemizle ile ulusal ve dünya çapındaki müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bolu, Eskişehir, Çerkezköy, İzmir ve iki adet de Manisa’da olmak üzere toplam altı fabrikada üretim yapıyoruz. Hızlı, yaratıcı, çözüm üreten, güvenilir ve global bir şirket olma vizyonumuzla geliştirdiğimiz zengin ürün çeşitlerimizi hem iç pazara hem de 60’tan fazla ülkeye ulaştırıyoruz. 150'den fazla farklı cam türü ve dünyanın her yerinden 70'in üzerinde tedarikçimiz ile geniş bir alanda hizmet veriyoruz. Özellikle son yıllarda Avrupa’daki pazar payımızı ciddi oranda artırdık. Ham madde üreticilerini dışarda tuttuğumuzda ihracatta sektöre öncülük ediyoruz.

Tesisinizin üretim prosesini dinleyebilir miyiz sizden?
Ana hammadde olan camı plakalar halinde tedarik ediyoruz. Sürecimiz, nihai ürün için gerekli diğer malzemeler ile bu plakaları müşteri teknik resimlerine göre kesme prosesi ile başlıyor. Ardından sırası ile kenar işleme, delik delme, yıkama, baskı ve temper (ısıl işlem) ile sonlandırıyoruz. Teknolojiyi yakından takip eden bir şirket olarak her zaman en iyisini yapma kültürümüzün bize sağladığı tecrübeler neticesinde bu proseslerin tamamı elden değmeden sürekli akış ile üretiliyor. Bu sayede çalışanlarımızın beden gücünden değil akıl gücünden faydalanıyoruz. Cam işleme işi know-how anlamında çok önemli ve ciddi tecrübe gerektiren bir proses. Gelişim ve sürekli iyileşme her yerde olduğu gibi bizim içinde çok önemli. Dolayısıyla çalışanlarımızın bu gelişime katkı sağlamaları çok değerli oluyor ve hep birlikte sürekli gelişiyor, geliştiriyoruz. Müşterilerimizin memnuniyetini de çok yakından takip ederek onlardan gelen her türlü geri bildirimi kendimize bir hediye olarak görüyoruz.

Cam, birçok nihai üründe girdi olarak kullanılabiliyor. Yorglass’ın müşteri profilini ve girdi sağladığı sektörleri ve markanın ürün gruplarını tanıyabilir miyiz? 
Cam, hayatın içinde bir malzeme olarak çok sayıda sektöre girdi sağlıyor; dolayısıyla çok fazla faaliyet alanında kullanım alanı bulunuyor. “Güvenilir ve global tedarikçi” bir marka olma vizyonu doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdüren bir cam firması olarak ulusal ve uluslararası pazarlara zengin ürün portföyümüzle hizmet veriyoruz. Şirketimizin Yorglass Ticaret, Yorglass Satina, Yorglass Ticari Soğutucu ve Yorglass Beyaz Eşya olarak dört farklı iş kolu bulunuyor. Yorglass Ticaret’te geniş ürün yelpazesi sunuyoruz. Türkiye’nin ilk dekoratif cam üretim tesisi olarak kurulan Yorglass Satina ise yaşam alanlarına dekoratif camlar, çift taraflı camlar, kaydırmaz zemin camlar gibi birçok özgün tasarım sunuyor. Yorglass Ticari Soğutucu olarak müşterilerimize yüksek performanslı, teknolojik cam ve sistemler sunarak yurt içi ve yurt dışında büyümeye ve satış ağımızı genişletmeye devam ediyoruz. Yorglass Beyaz Eşya olarak da Bolu ve Eskişehir’de fırın pano camları, bek tablası, ön kapak camları, fırın iç camları ve buzdolabı raf camı üretimi yapıyoruz.

Ar-Ge ekibinin ürün ve üretimi geliştirme projelerini sizden dinleyebilir miyiz?
Yorglass’ın şirket kültürünün temellerini keşfetme merakı ve inovasyon oluşturuyor. Hayata değer katan akılcı ve yeni nesil teknolojik fikirlerin peşinden gidiyoruz. Altı tesisimizdeki çalışmaları bu düşüncenin rehberliğinde yürütüyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizin en önemli amaçlarından biri de müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru anlamak ve hızlı bir şekilde ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlamak. Kültürümüzün temellerine işlenen inovasyon, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni yatırımlarımız ve faaliyetlerimizin merkezinde olacak. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında birçok proje hayata geçirdik ve ürünü piyasaya sunduk. Örneğin camı geleceğin sürdürülebilir ürünü yapmak tutkusuyla yola çıkılan ve bir ileri dönüşüm (upcyling) projesi olarak hayat geçen “cam kaykay” tasarımımız, titiz bir Ar-Ge çalışması sonucunda ortaya çıktı. Aynı şekilde uzun ve özverili bir Ar-Ge sürecinin ardından geliştirmiş olduğumuz arıtma tesisini devreye aldık. Sıvı, katı ve gaz fazlarında “sıfır kirlilik” ilkesiyle çalışan arıtma tesisi ile Türkiye ve dünyada bir ilke imza atmış olduk.

Yeni üretim tesisi, üretim hattı veya teknoloji yatırımlarına nasıl karar veriliyor, bu projelerde çalışmak istediğiniz otomasyon ve endüstriyel robot markalarını seçerken sizin için belirleyici konular nelerdir?
Biz bir üreticiyiz ve her zaman yeni nesil teknolojik fikirlerin peşindeyiz. Çalışmalarımızı bu görüşümüzden hareketle yenileyerek iş süreçlerimize dahil ediyoruz. Üretim hattımız, teknolojinin ışığında günden güne daha da dijitalleşiyor. Manisa’daki Ticari Soğutucu ve Satina ile Çerkezköy’deki Beyaz Eşya işletmemiz, Endüstri 4.0 altyapısına uygun olarak en yeni ve son teknoloji makine parkuruyla üretim yapıyor. Dijitalleşme çalışmalarımız kapsamında satın alma sürecinin sistem üzerinden yalın bir akış ile yönetilmesine özen gösteriyoruz. İş akış programı üzerinden taleplerin yapıldığı, onay sisteminin yürütüldüğü ve anlık raporlamanın görüldüğü ekranlar tasarladık. Bu sayede sipariş talebinin ilk anından depolarımıza girişine kadar tüm süreç ve gerçekleştirilen adımların detayına ulaşılabiliyor. Bu da verimliliği artıran dijitalleşme unsurları arasında yer alıyor. Entegre sistemleri kullanarak daha başarılı sonuçlar kaydederken otomasyon ağırlıklı üretim parkurlarımızla da pazarın tüm ihtiyaçlarına uygun biçimde cevap veriyoruz.

Günümüzde üretim hız ve esneklik katan dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 konusunda talepleriniz ve yatırım gündeminiz nedir?
Günümüzde dijital sistemlerden bağımsız bir üretim ve yönetim anlayışı düşünmek mümkün değil. Biz de şirket olarak ERP sistemlerini tercih ediyoruz. Aynı zamanda 2021 yılında başlayan SAP S/4Hana sistemine geçiş ile artık tüm ERP süreçlerini tek bir kaynak üzerinden entegre bir biçimde yönetiyoruz. Yeni nesil akıllı bir çözüm olan SAP, şirketin dijital dönüşümünü ve iş süreçlerini daha da hızlandırırken manuel olarak kâğıt belgelerle yürütülen bir sürecin otomasyonu sayesinde zamandan ve kâğıt tüketiminden de tasarruf sağlanıyor. Bu noktadaki beklentimiz; hız, mobilite, esneklik, öngörülebilirlik ve verimlilik. Kullandığımız sistemler istediğimiz verilere ulaşmamızı sağlayarak iş süreçlerimizi optimize etmemize yardımcı oluyor. Örneğin depolarımızda kullandığımız uygulama parametrik yapıda kurgulandığı için işletmeler arasındaki çalışmalara uygun hızlıca uyarlanabiliyor. Kullanım alanına bağlı olarak kısa ya da uzun mesafede okuma gerçekleştiren modelleri tercih edebiliyoruz. Kullandığımız modeller kablosuz iletişimde çalışan modeller oluyor. Depolarımızda süreçlerin dijitalleşmesi çalışması kapsamında depo yönetim sistemi yatırımında bulunduk. Manisa ve Eskişehir işletmelerinde devreye aldığımız sistemi tüm işletmelerimize yaygınlaştıracağız.

Endüstri 4.0 devrimine uygun olarak satın almadan üretime ve sevkiyata kadar geçen tüm süreçlerde gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler oldu? Size sağladığı avantajlar nelerdir?
Dijitalleşme; ürünlerinde ve üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen, katma değerli üretim yaparak rekabette öne çıkmak isteyen sanayi firmalarının artık vazgeçilmezi oldu. Günümüz küresel ticaret dünyasında, firmaların üretim modellerinden müşteri ilişkilerine, tedarik zincirinden lojistiğe tüm uygulamalarını dijitalleşme sürecine uygun şekilde yeniden yapılandırmaları gerekiyor. Biz de şirket olarak Endüstri 4.0’ın yarattığı değişim rüzgarını erken fark eden firmalardan biriyiz. Bu devrime uygun olarak stratejik bir adım atarak Manisa’da Akıllı Fabrika yatırımını hayata geçirdik ve 2019 yılında hızlı bir şekilde üretime başladık.Bu sayede yeni ve son teknoloji üretim hatlarımız ile müşteri ihtiyaçlarına en hızlı cevap verecek yüksek kaliteli ürünler üretebiliyoruz. Koronavirüs döneminde de son yıllarda dijitalleşmeye yaptığımız yatırımların büyük faydasını gördük. Teknolojiyi en üst seviyede kullanarak video konferans sistemleri ile özellikle yurtdışında, ihracat yaptığımız müşterilerimizle iletişimimizi aktif bir şekilde sürdürdük ve üretim süreçlerimizi de aksamadan devam ettirdik.

İmza attığımız Tan Ekspress projesi, 7 ay gibi kısa bir sürede 7 işletmede yüzde yüz hayata geçirilerek dijital dönüşüm sürecinin alt yapısının oluşmasına ve sürecin hızlanmasına yardımcı oldu. Dijitalleşme puanını 3 kat artıran dijital dönüşüm projemiz Tan Ekspress, “CIO Ödülü” ve IDC CIO Awards 2022’de “Best IT Governance” kategorisinde ikincilik ödülünü aldı. Tan Ekspress Projesi ile birlikte şirketimizin dijitalleşme puan seviyesi üç kat, doğru bilgiye ulaşma hızı iki katından fazla arttı. Finans departmanları ve üst düzey yöneticilere gerçek zamanlı güvenilir verilere kolay erişim sağlandı. Ay sonu mali kapanış faaliyetlerinde harcanan süre yarıya inerken, en iyi uygulama yöntemleri uygulanarak 3. parti yazılımlarla çalışma oranı yüzde 70 oranında azaldı. Şirketin lojistik operasyonlarında verimlilik yüzde 25 arttı ve çalışanların iş yükünde en az yüzde 40 iyileşme yaşandı.


Dijital dönüşüm vizyonunuz kapsamında gelecek dönemde ajandanızda yer alan yatırım – yapılanma planları veya projeler planlar nelerdir?
İnovatif yaklaşımımız ve 21’inci yüzyılın tüm ihtiyaçlarına cevap veren geniş ürün yelpazemiz ile sektöre öncülük etmeye devam etmek, temel stratejilerimiz arasında yer alıyor. Yaptığımız Ar-Ge faaliyetleri sonucunda 2022 yılı boyunca çevre ve enerji konularında duyarlı ürünlerimizi hayata geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Dijitalleşme çalışmalarımız kapsamında satın alma sürecinin sistem üzerinden yalın bir akış ile yönetilmesine özen gösteriyoruz. Dijitalleşmenin ne denli önemli bir role sahip olduğunu biliyor ve bu alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu yılın başında devreye aldığımız ve bizler için katkısı büyük olan SAP projemize de yatırımımız devam edecek.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Güvenilir ve global tedarikçi olarak temel hedefimiz, cama adanan bu yolculuğu 21.yüzyılın dinamiklerine ve yarının dünyasına uygun olarak devam ettirebilmek. Bunun için üretim hattımız teknolojinin ışığında günden güne daha da dijitalleştirmeyi sürdüreceğiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@